lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kaikkea ne ruotsalaiset keksivät!

Lue ja ihmettele...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ruotsissa kehitetty sellua, josta voi tulostaa vaatteita: "Aivan uusi mahdollisuus metsäteollisuudelle"

TIEDE 
PETER WIDING / CHALMERS UNIVERSITY
Professori Paul Gatenholm vieressään 3d-biotulostin.
Professori Paul Gatenholm vieressään 3d-biotulostin.
Ruotsissa on kehitetty tulostettavaa sellua. Siitä voi tulostaa 3d-bioprintterin avulla mitä tahansa esineitä – ja vaikka vaatteita.
Biotulostimen kehittivät Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat. He odottavat, että sellutulostimen tuotteet ovat ennen pitkää vaihtoehto muovisille ja metallisille esineille.
Tavallisessa 3d-tulostimessa nestemäinen materiaali rakentuu esineeksi kerros kerrokselta. Tavallinen selluloosa ei kuitenkaan sovi tulostamiseen. Sellu ei sula, kun sitä lämmitetään.
Chalmersin tutkijat kehittivät sellun tulostamiseen laitteen, jota he sanovat 3d-biotulostimeksi. Se käyttää yhtenä raaka-aineenaan hydrogeeliä, joka on 95–99 prosenttisesti vettä. Geeli sitoo sellun.
PETER WIDING / CHALMERS UNIVERSITY
Kokeissa sellusta tulostettiin esimerkiksi tämän pieni tuolin maalikappale.
Kokeissa sellusta tulostettiin esimerkiksi tämän pieni tuolin maalikappale.
Haaste oli saada kuivattua tulostetut geelimäiset esineet siten, että ne eivät menetä kolmiulotteista muotoaan. Se onnistuu jäädytyksellä.
Tuotteen muotoa voi ohjailla, kun säätää sellun kuitujen suuntaa tulostuksen aikana. Menetelmällä voi myös valmistaa ohuita biokalvoja.
Sellutulostimen etu on, että sen tuotteet on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista. Valmis tuote myös sitoo hiilidioksidia ja on täysin biohajoavaa.
"Tämä tarjoaa aivan uuden mahdollisuuden Ruotsin metsäteollisuudelle. Voisimme esimerkiksi tulostaa selluloosasta tehtyjä vaatteita", sanoo professori Paul Gatenholm, jonka erikoisalaa Chalmersissa ovat biopolymeerit.
Sellusta voi tulevaisuudessa ehkä tulostaa pakkauksia, joissa on antureita, tai tekstiilejä, jotka muuntavat kehon lämpöä sähköksi. Tai asusteita, joilla potilas viestii hoitohenkilöstön kanssa.
Selllutulostus voi jopa johtaa sähköä. Hiiliset nanoputket ovat siinä hyviä. Nanoputket sekoitetaan selluun suuttimella, joka on 3D-tulostimessa.
Biotulostin kehitettiin Wallenbergin puuosaamisen keskuksessa. Sitä esiteltiin vastikään puualan messuilla Tukholmassa.
Sellun tulostuksesta kertoi Ny Teknik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti