torstai 4. kesäkuuta 2015

Turha, turhempi, turhin > uusi eli mahdollisesti kolmas versio Tuntematomasta sotilaasta...

Elokuvantekijä, ohjaaja Aku Louhimies on kiistaton ammattilainen alallaan. 

Väinö Linnan romaanista Tuntematon sotilas on tehty tähän saakka kaksi eri versiota. Edvin Laine ohjasi mustavalkoisen version vuonna 1955 ja Rauni Mollberg teki oman tulkintansa vuonna 1985. 

Alla olevassa artikkelissa todetaan:

Samaan aikaan moni esimerkiksi elokuva-alalla ihmettelee, miksi Tuntematon pitäisi kuvata elokuvaksi vielä kolmannen kerran. Samalla rahalla ja innostuksella kun voisi tehdä pari-kolme muuta elokuvaa.

Juuri näin itsekin ajattelen. Paljon aikaa, vaivaa ja tupakkia sekä nimenomaan rahaa säästyy, jos hankkeesta luovutaa nyt mutta...

Toisaalta haluan ymmärtää, että euron/dollarinkuvat silmissä tässä dynaamisesti liikutaan, koska romaani on erinomainen ja aihe tässä maailmantilanteessa varsin ajankohtainen. Arvelen lisäksi, että taitava ohjaaja saa kukaties revittyä/reviteltyä romaanista uusia, ennen toteuttamattomia elementtejä uudentyyppisen katsojakunnan eteen.

Avoimesti totean, että minulle olisi riittänyt jo tuo ensimmäinen, Edvin Laineen ohjaama mustavalkoinen versio. Se on mielestäni se ainoa oikea Tuntematon sotilas-elokuva.



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Uusi Tuntematon sotilas aiotaan kuvata Vekaranjärvellä – ohjaaja Louhimies: "Asiat etenevät"

Yleisradio neuvottelee Väinö Linnan kirjasta tehtävän filmatisoinnin esitysoikeuksien ostosta parhaillaan.

KULTTUURI  
HEIDI PIIROINEN / HS / HS
Elokuvantekijä Aku Louhimies kuvattuna vuonna 2012.
Elokuvantekijä Aku Louhimies kuvattuna vuonna 2012.

Valmistelut uuden Tuntemattoman sotilas -elokuvan tekemiseksi etenevät. Elokuvahanketta vetävä ohjaaja Aku Louhimies on hankkeesta vaitonainen, mutta sotaelokuvan käsikirjoitustyö on Louhimiehen mukaan "mahtavalla mallilla".
Suunnitelmien mukaan elokuva aiotaan kuvata ensi vuonna, jolloin Puolustusvoimat aikoo antaa Pahkajärven ampuma-alueen Kouvolasta elokuvantekijöiden käyttöön.
"Asiat etenevät omaa hyvää tahtiaan", Louhimies sanoo.
Uuden Tuntemattoman valmistelua on seurattu suurella kiinnostuksella sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi elokuvan valmistelutyöstä viime syksynä.
Valmisteilla olevasta kirjafilmatisoinnista käytetään työnimeä Sotaelokuva, joka viittaa Väinö Linnan kirjoittaman jatkosotaa käsittelevän teoksen Tuntemattoman sotilaan editoimattomaan ja pidempään Sotaromaaniin.
"Mitään virallista uutta sanottavaa Tuntemattomasta ei ole", Louhimies sanoo.
Vuoden 1955 Tuntemattomassa näyttelivät Heikki Savolainen (Hietanen, vas.), Leo Riuttu (Vanhala) ja Veikko Sinisalo (Lahtinen)
Vuoden 1955 Tuntemattomassa näyttelivät Heikki Savolainen (Hietanen, vas.), Leo Riuttu (Vanhala) ja Veikko Sinisalo (Lahtinen)
Mutkatonta suuren sotaelokuvan tekeminen ei ole. Elokuvasta aiottiin jo virallisesti tiedottaa kesäkuun alussa, mutta tuntemattomasta syystä info peruttiin.
Ilmeisin hanketta viivyttävä syy on rahoitus. Sotaelokuvan budjetiksi on elokuva-alalla arvioitu vähintään neljä-viisi miljoonaa euroa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomen elokuvasäätiö on sitoutunut tukemaan hanketta suurella tuotantotuella, kunhan muu rahoitus saadaan kasaan. Elokuvasäätiön nykyohjeiden mukaan tuotantotuki voi olla yli miljoona euroa Tuntemattoman sotilaan kaltaiselle kansallisesti isolle hankkeelle.
Elokuvan virallinen julkistus on tulossa kesällä tai viimeistään syksyllä – jos siis rahoitus järjestyy – sillä ensi vuonna elokuvaa pitää jo ryhtyä kuvaamaan. Uutisia elokuvan näyttelijäkiinnityksistä voi olla luvassa ensi syksynä.
Aikataulua määrittelee aiottu ensi-ilta. Elokuvan pitäisi olla valmis teatteriensi-iltaan vuonna 2017, jolloin vietetään Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Elokuvaa tuettaneen myös rahoista, joilla rakennetaan itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumia.
Myös Yleisradio harkitsee Louhimiehen elokuvan rahoittamista. Tavanomaisesti tv-yhtiöt rahoittavat elokuvia hankkimalla elokuvien esitysoikeuksia etukäteen.
"Asiasta neuvotellaan", sanoo elokuvien ja draaman minisarjojen tilaamisesta Ylellä vastaava Erkki Astala.
Astala ei halua arvioida, olisiko aiheesta syntymässä samalla myös televisiosarja.
"Elokuvan esitysajasta televisiossa neuvotellaan myös", Astala sanoo.
Hankkeeseen on haettu Suomesta HS:n tietojen mukaan yksityistä rahaa sijoittajilta. Tuntemattoman kaltainen iso kansallinen hanke saattaakin kiinnostaa isänmaallisia sijoittajapiirejä.
"Ensin tehdään ja kaiken pitää olla sataprosenttisen varmaa, sitten vasta puhutaan", Louhimies sanoo.
Elokuvan mahdollisen suurenkin suosion varassa sijoittajat saattavat olla kiinnostuneita myös saamaan osuutensa lipputuloista. Samaan aikaan moni esimerkiksi elokuva-alalla ihmettelee, miksi Tuntematon pitäisi kuvata elokuvaksi vielä kolmannen kerran. Samalla rahalla ja innostuksella kun voisi tehdä pari-kolme muuta elokuvaa.
Vuoden 1985 Tuntemattomassa Risto Tuorila oli Koskela ja Määttänä nähtiin Ossi-Ensio Kurvuo (takana).
Vuoden 1985 Tuntemattomassa Risto Tuorila oli Koskela ja Määttänä nähtiin Ossi-Ensio Kurvuo (takana).
Joka tapauksessa Linnan kirjan kolmas filmatisointi on edennyt siitä, kun elokuvan valmistelu pulpahti HS:n uutisen myötä julkisuuteen viime vuoden syksyllä.
Elokuvaa aiotaan suunnitelmien mukaan kuvata Vekaranjärven varuskunnan yhteydessä toimivalla ampuma-alueella.
"Ollaan toistaiseksi varauduttu tukemaan elokuvaprojektia", sanoo esikuntapäällikkö Rami Saari Karjalan prikaatista.
Elokuvaa kuvattaisiin Pahkajärven suurella ampuma-alueella. Aluetta on varattu elokuvantekoon ensi vuodeksi sotaharjoitusten välisinä aikoina.
"Tämä on luonnollisesti merkittävä hanke meille", sanoo hanketta Puolustusvoimissa valmistellut tuottaja Tommi Kangasmaa.
Kangasmaan mukaan Puolustusvoimat antaa elokuvaryhmälle käyttöön kuvausalueen lisäksi muun muassa majoitusta, tiloja räjähteiden säilyttämiseen, sammutustukea mahdollisten tulipalojen vuoksi sekä sotahistoriallista asiantuntemusta.
"Emme anna varusmiehiä, emme rahaa emmekä ruokaa", Kangasmaa sanoo.
Käsikirjoitusta on tehnyt Louhimiehen kanssa tämän monivuotinen aisapari, käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala. Lisäksi hanketta on valmistellut tuottaja Mikko Tenhunen. Elokuvaa on tuottamassa elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017, jonka osakkaana on Louhimiehen lisäksi Kimmo Nieminen.
Louhimies on parhaillaan Irlannissa aloittamassa sikäläiselle yleisradioyhtiölle tehtävän Rebellion-televisiosarjan kuvauksia. Pääsiäiskapinasta kertova viisiosainen sarja on Louhimiehen kansainvälisen uran kannalta merkittävä ja sitoo tämän Irlantiin elokuulle saakka. Hänellä on valmisteilla myös elokuvaversio Antti Tuurin kirjasta Ikitie tuotantoyhtiö Matila Röhr Productionsille. Senkin pitäisi valmistua vuodeksi 2017.
Aiemmin Linnan kuulu jatkosotaromaani on filmattu kaksi kertaa ja molemmat versiot ovat olleet hyvin suosittuja.
Edvin Laine ohjasi mustavalkoisen version vuonna 1955 ja Rauni Mollberg teki oman tulkintansa vuonna 1985. Omia elokuvaversioitaan kirjasta ovat takavuosina suunnitelleet lisäksi ainakin Jörn DonnerMatti Kassila ja Aleksi Bardy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti