maanantai 22. kesäkuuta 2015

Suomen Sdp:llä "kannatushätää" myydä saakka...





Sdp:n kannatus on pienin sitten vuoden 1990

Kokoomus kiilasi perussuomalaisten ohi. Vihreiden kannatus nousi 10 prosenttiin.

KOTIMAA  
RIO GANDARA HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin puolueensa johtoon toukokuussa 2014.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin puolueensa johtoon toukokuussa 2014.
Helsingin Sanomien teettämässä puoluekannatuskyselyssä Sdp:n kannatus putosi 14,8 prosenttiin. Todennäköisesti luku on Sdp:n huonoin kautta aikojen.
Kannatus on joka tapauksessa vajonnut alemmaksi kuin koskaan aiemmin sitten vuoden 1990, jonka jälkeen yhtenäiset kannatusgallupit ovat saatavilla. Vuosi sitten kesällä puolueen kannatus kävi kahteen kertaan 14,9 prosentissa, mutta nyt on vanha ennätys mennyt rikki.
Sdp on vielä suurin oppositiopuolue, mutta se ei ole onnistunut kääntämään kannatustaan nousuun. Kevään eduskuntavaaleista puolue on menettänyt kannatustaan 1,7 prosenttiyksikköä.
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Suomen Gallup haastatteli puhelimitse 2 419 henkilöä 18. 5.–11. 6. 2015.
 Tutkimus edustaa maan äänestysikäistä väestöä poisluettuna Ahvenanmaa.
 Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan suurimpien puolueiden kohdalla.
 Haastatelluilta kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt, ja mitä puoluetta he äänestivät eduskuntavaaleissa.
Yhdeksi syyksi Sdp:n alamäkeen on arveltu hirttäytymisestä ammattiyhdistysliikkeeseen.
Kesäkuun alussa Helsingin Sanomat kysyi kansalaisilta, minkä tahon vaatimukset ja näkemykset muodostavat kaikkein suurimman uhan yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiselle. Yhteiskuntasopimuksella on tarkoitus avata työllistymisen lukkoja esimerkiksi työttömyysturvan kestoa rajaamalla ja työaikaa pidentämällä.
Tutkimuksessa 36 prosenttia suomalaisista katsoi, että työntekijäjärjestöt ovat suurin uhka sopimuksen aikaansaamiselle. 22 prosenttia sanoi, että suurin jarru on työnantaja ja 16 prosenttia oli sitä mieltä, että suurin jarru on Juha Sipilän (kesk) hallitus.
Eri tutkimusten mukaan kansalaiset ovat ymmärtäneet Suomen kansantalouden kriisin ja sen, että työmarkkinoiden on uudistuttava.

Sdp on aina tukeutunut työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen, mutta kollektiivinen edunvalvonta on menettänyt jalansijaa työelämän muuttuessa.
Suomalaiset eivät edelleenkään halua viidakon lakeja työmarkkinoille, mutta Sdp:tä sidonnaisuus ay-liikkeeseen kahlitsee. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on ay-taustainen ja sama vaikuttamisen tausta on toisella sd-jyrällä Eero Heinäluomalla.
Keskusta on edelleen suurin puolue. Sen kannatus on 21 prosenttia eli samalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa kaksi kuukautta sitten.
Kokoomus on ohittanut perussuomalaiset. Kokoomuksen eduskuntavaalikannatus on nyt 18,5 prosenttia ja perussuomalaisten 18 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus pyrähti nousuun heti vaalien jälkeen, mutta on nyt kääntynyt alaspäin.
Hallituspuolueiden yhteenlasketussa kannatuksessa ei ole juuri muutosta tapahtunut, joten hallitusohjelman ja ankarien leikkausten julkistaminen ei ole vaikuttanut puolueiden suosioon.
Oppositiopuolueista menestyy parhaiten vihreät.

Tämänhetkinen kymmenen prosentin kannatus on korkein sitten huhtikuun 2012. Vihreiden vaalivoitto toi uutta puhtia ja piristystä puolueeseen eikä puoluejohtaja Ville Niinistön ole helppo pysyä punaisissa housuissaan kun hän esiintyy arvoliberaalin oppositiorintaman johtajana.
Sdp:n ja vihreiden kannatuksen ero oli pitkään 2010-luvun alkuvuosina yli kymmenen prosenttiyksikköä, kunnes ero alkoi supistua 2013. Äskeisissä eduskuntavaaleissa puolueiden kannatuksen ero oli kahdeksan prosenttiyksikköä, nyt alle viisi prosenttiyksikköä.
On hyvä muistaa, että keskustakin kävi alimmillaan peräti 13,2 prosentissa syksyllä 2012, mutta vain kaksi vuotta myöhemmin sen kannatus oli jo noussut takaisin 20 prosentin tuntumaan.
Epätietoisia puoluekannastaan tai äänestämättä jättäviä oli vajaa kolmasosa vastaajista, 31 prosenttia.
Vastaavaan aikaan vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen epätietoisia oli vähemmän, 21 prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti