sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Ajantasaa Selkäsaaresta...

Tänään oli hyvä, suorastaan erinomainen saaripäivä. Rakennusten maalaus onnistui edelleen asiallisesti upeassa lintukonsertissa.
Lintukonserttia hivenen häiritsi lokkiparven rähinöinti rannan tuntumassa. Taisivat ennakoida sään muuttumista.
Naapuritontilla tuntui olevan myös täysi työpäivä, sillä säännöllinen vasaran naputus oli aistittavissa pitkin päivää...

Eihän tuo maalaaminen aivan lasten leikkiä ole, sillä olemme tähän saakka jo rapiat viikon ajan maalanneet lähes normaaleja työpäiviä. 
Meille piti tulla talkoomieheksi nuorimies, saapa nähdä ehtiikö hän maalaustouhuun mukaan. Toki saaritontilla on muutakin työtä tarjolla. Maalaamatta on enää raäystäänaluset...

Sanoin tänään vaimolleni terassilla kahvitellessamme: "Mikäli vielä rakennutamme yhden rakennuksen, arvaapa, ovatko ulkovuori- ja räystäänaluslaudat valmiiksi maalatut?" Hän antoi oikean vastauksen. Olen hänelle luvannut, että minä en rakenna enää yhtään rakennusta, rakennuttaminen on asia erikseen. Tosin sekin on erittäin epätodennäköistä... 

Vaimoni keräsi ensimmäistä kertaa pari ämpärillistä kuusenkerkkää lähiympäristöstä. Hänellä on aikomus tehdä kuusenkerkkäsiirappia nettiohjeiden perusteella. On kuulemma erinomaisen hyvää - huomenna se nähdään/koetaan. Ainakin alkutuntuma on mielenkiintoinen, hyvää on...

Niin tuo edellä mainittu lokkiparven rähinöinti - pois lähtiessämme mereltä nousi niin sanottu hernerokkasumu. Sumurintama oli kuin harmaa seinä, sellaista harvoin näkee. Kylmää hohkasi mereltä...  

Pieni info kuusenkerkkäasiata:


Terveysruokaa suoraan kuusesta

Alkukevään lämpimät säät ovat saaneet kuusen nuoret versot eli kuusenkerkät hyvälle alulle. Ennusteiden mukaan niiden pitäisi olla ensi viikolla keräilykokoisia Keski-Suomessa. Kerkistä voi valmistaa monenlaista terveellistä syötävää ja juotavaa.

Kuva: YLE Keski-Suomi
Kuusenkerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Kerkistä voi valmistaa esimerkiksi salaattia, teetä, siirappia, mehua tai vaikkapa hyytelöä. Vanha kansa myös torjui erinäisiä sairauksia ja vaivoja kuusenkerkkien avulla.
- Ennen vanhat ihmiset keräsivät suuhun paljon kuusenkerkkiä ja pureskelivat niitä. He torjuivat hammassärkyä, suutulehdusta ja keuhkoputkentulehdusta tällä keinoin. Ainoastaan tietysti keväisin, jolloin kerkät olivat tuoreita, kertoo eläkkeellä oleva metsänhoitaja Matti Eerola.
Hänen mukaansa kuusi ei kärsi, vaikka siitä keräisi kerkkiä talteen. Kuusenkerkkien keräämiseen ei kuitenkaan riitä pelkkä jokamiehenoikeus, vaan keräämistä varten pitää olla metsänomistajan lupa.
Siirappia ja yskänlääkettä
Kuusenkerkkäharrastaja Hilja Kaunikkila kertoo, että hän aikoo nyt kokeilla kuivattaa kerkkiä talven varalle. Aiemmin hän on pakastanut kerkkiä ja tehnyt niistä siirappia sekä teeaineksia.
- Kuusenkerkkiä voi käyttää yskänlääkkeenä. Pureskelee niitä sitten. Kerkät ovat jo aika hyviä, että kyllä nyt jo käy kerääminen, Kaunikkila vinkkaa.
Eerola puolestaan tekee kuusenkerkistä siirappia, jota hän nauttii aamupuuron kanssa. Kuusenkerkkäsiirappi säilyy hyvin. Eerolan mukaan kesällä tehty siirappi säilyy hyvin jääkaapissa ainakin jouluun saakka.
- Kuusenkerkkäsiirappi on ihan hyvää aamupuuron ja teen kanssa. Vanhan leivänkin kanssa se menee mukavasti. Säännöllisessä käytössä ei oteta kovin paljon kerralla, mutta joka päivä vähän, Eerola sanoo.
Lähteet:
 
YLE Keski-Suomi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti