lauantai 20. kesäkuuta 2015

Putin Pietarissa...

Eipä tuossa tekstissä ollut mitään järisyttävää...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Putin vältti uhkailuja Pietarissa, mutta syytti Yhdysvaltoja sekaantumisesta Venäjän sisäpolitiikkaan

TALOUS  


Venäjän presidentti Vladimir Putin valoi uskoa kuulijoihinsa Pietarin talousfoorumissa pitäessään perinteisen talouspuheensa perjantaina. Hän aloitti puheensa suurista muutoksista, joita maailmantalous ja Venäjän talous ovat vuodessa kokeneet.
"Venäjän pääsy maailman pääomamarkkinoille on rajallinen, minkä lisäksi tärkeimpien vientituotteidemme hinta on laskenut ja jonkin verran on vähentynyt myös kulutuskysyntä", Putin kuvasi ongelmia.
Putin keskittyi vakuuttamaan yleisöään siitä, että Venäjän talouden perustat ovat kuitenkin kestävät, investointi-ilmastoa ja oikeusjärjestelmää parannetaan eikä Venäjä ole sulkemassa markkinoitaan. Hän puhui pitkään myös koulutuksen kehittämisen tärkeydestä.
Putin pitää vuosittain Pietarin talousfoorumissa puheen, jossa hän linjaa Venäjän talouskehitystä. Usein mukana on ollut politiikkaakin, mutta nyt Putin karttoi uhkauksia Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin suuntaan. Kuulijoina oli länsimaisia liikemiehiä ja investoijia, Venäjän poliittinen ja taloudellinen eliitti sekä television kautta venäläinen äänestäjäkunta.

Venäjän talous kangertelee pahoin öljyn hinnan laskun, ruplan kurssin heikentymisen ja osittain myös pakotteiden takia.
Puheen jälkeen järjestetyssä keskustelupaneelissa Putin kirvoitti taas yhdet aplodit yleisöltään arvostelemalla Yhdysvaltoja.
"Meidän kanssamme ei tarvitse keskustella uhkavaatimuksien kielellä", hän sanoi.
Lisäksi Putin väitti Yhdysvaltojen yrittävän vaikuttaa Venäjän sisäpolitiikkaan rahoittamalla kansalaisjärjestöjä.
Tämän jälkeen Putin jälleen liennytti sävyään ja nimesi yhteistyön kohteiksi Yhdysvaltojen kanssa terrorismin, huumekaupan ehkäisyn, taistelun joukkotuhoaseiden leviämistä vastaan ja tartuntatautiepidomioiden torjunnan. Putin ihmetteli myös, miksi monia niin kummastuttaa Venäjän toive, että sitä kunnoitettaisiin.
"Haluaako joku muka, että hänen päälleen syljettäisiin?"
Putinin puheen jälkeen esiintyi Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.
"Miksi olen täällä enkä Brysselissä?" Tsipras aloitti puheensa.
Euromaiden päämiesten on määrä kokoontua maanantaina Brysseliin ratkomaan Kreikan velkakriisiä jälleen uusiin hätäkokouksiin.
Tsipras korosti moninapaista maailmaa ja sitä, että Kreikka etsii sillanrakentajan paikkaa eri suuntiin.
Tsiprasin mukaan "kreikkalainen ongelma" ei ole yksin Kreikan, vaan euromaiden yhteinen ja kaipasi euromailta solidaarisuutta.

Hän luonnehti Venäjää perinteiseksi ystäväksi.
Hän ei maininnut, onko Kreikka pyytänyt Venäjältä talousapua. Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš sanoi perjantaina Venäjän voivan harkita talousapua Kreikalle, jos se sitä pyytää.
Kreikka ja Venäjä allekirjoittivat Pietarissa aiesopimuksen kaasuputken rakentamisesta Kreikan halki. Putinin ja Tsiprasin on määrä keskustella perjantaina Pietarissa. He esiintyivät yhdessä puheiden jälkeisessä keskustelupaneelissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti