maanantai 21. heinäkuuta 2014

Turhaa ja tuhoavaa uutisointia

Kirjoitin alla olevasta asiasta hiukan toisella otsikolla alkuvuodesta eri lehtien yleisönosastoille, artikkeli julkaisiin useissa lehdissä. Sain tekstistäni myönteistä palautetta.

Päivitän tekstin tähän päivään...

Ei viikkoa ettei Talvivaara ole otsikoissa. Ei riitä, että ns. keltainen lehdistö irrottelee, suorastaan hekumoi irtonumeromyyntiä lisäten asiasta lööpeissään Talvivaaran nykyahdingosta. Samaan kuoroon ovat yhtyneet sanomalehdet ja nimenomaan tv-uutiset…

Jokainen lukutaitoinen suomalainen tietää tarkalleen Talvivaaran tämänhetkisen tilanteen vai tietääkö sittenkään.


Tietääkö suomalainen matti tai maija meikäläinen, että em. yrityksessä on meillä jokaisella paljon kiinni valtion – Solidiumin – omistuksen kautta.

Solidium lyhyesti nettilainauksena:

Solidium on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, jonka tehtävänä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä ja kasvattaa pitkäjänteisesti omistustensa taloudellista arvoa. Solidiumin sijoitustoiminta perustuu taloudelliseen analyysiin. Solidiumin sijoitusstrategian perusta ja keskeisin tavoite on nykysalkun hyvä hoito ja sen arvon kasvattaminen. Solidiumin osakesalkussa on yksitoista pörssilistattua yhtiötä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana.

________________________________________________________________________

Erityisesti Kainuun Talvivaaran tilanne ei ole saanut kummoista kouluarvosanaa lööpeissä eikä asiaa ymmärtävien ammattimiestenkään puheissa. Viimeaikaisissa teksteissä/tv-uutisoinnissa ovat vilahtaneet sanat: yhteiskunnan saamattomuus, kyvytön johto, nikkelin maailmanmarkkinahinnan romahtaminen, allasongelmat, ympäristön saastuttaminen, prosessin tehottomuus, jyrääminen, luparikkomukset, valvonnan puute ja aivan viime päivinä nimenomaan kassan tyhjeneminen.

Kuitenkin tälläkin hetkellä: Kainuun työllisyyteen liittyvänä Talvivaaran kerrannaisvaikutukset ovat tuhansia työpaikkoja ja yli miljardin euron edestä metallia jo valmiina kasassa. Uusilla kasoilla prosessi toimii – lehtitietojen mukaan – erinomaisesti…

Tiedän, että monet lukijoista ajattelevat Talvivaaran olevan suuri kupla. Näkemyksen taustalla on olennaisesti pörssikurssin kehitys. Se on syöksynyt alas kuin kivi taivaalta.

Muutamassa vuodessa 7 eurosta alle 10 senttiin. Tällä hetkellä (maanantaina 21. päivänä heinäkuuta 2014) se on noin 7 senttiä.

Yrityksen arvo tämänhetkisellä pörssikurssilla mitattuna on naurettavan alhainen. Sen joku raharikas voisi ostaa lähes taskurahoillaan, jos se olisi näin myytävissä.

”Meillä suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole varaa ajatuttaa Talvivaarasta alas. Se on liian suuri ruumis! Jos eduskuntavaalit olisivat juuri nyt edessä, Talvivaaralle löytyisi ruuhkaksi saakka myötätuntoa, paitsi ehkä viherpiipertäjiltä!” totesi taannoin eräs asiaan perehtynyt.

Mielestäni Suomen valtio on ollut viime vuosina murheellisen passiivinen monissa valtionomistukseen liittyvissä hankkeissa. Niitä on ihan luetteloksi saakka. Se on tosi syvältä se…

Tuntuu välillä siltä, että ministereitäkin ohjailevat ns. keltaisen lehdistön kevyehköt kesälööpit.

Talvivaaran rahoitustilanne on tiukka. Kassassa ei ole liiemmälti pelivaraa. Juuri nyt rahoitustilanteeseen haetaan kiihkeästi uusia ratkaisumalleja. 

Talvivaara irtaantui Lontoon pörssistä - hyvä niin - se oli nykytilanteeseen peilattuna liian suureellista.

Toivottavasti suomalaisten piensijoittajien usko ja luottamus säilyy kuitenkin pääosin aidosti Talvivaaran tulevaisuudessa.

Väliin tuntuu siltä, että pitäisikö pannan hattu asian ratkaisemiseksi kiertämään...

Itse odotan Talvivaaran tilanteesta myönteisiä uutisia lähitulevaisuudessa, toivottavasti niitä alkaa tipahdella kesän kääntyessä alkusyksyyn...

     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti