lauantai 26. heinäkuuta 2014

Pohdiskelua logokuusien katveessa...

Olipa mukava lukea taannoin asiallisenmyönteinen artikkeli Pohjolan Sanomista otsikolla Paperikoneet kiinnostivat yli 700 kävijää. Artikkeli käsitteli Kemin Veitsiluodon ns. avoimien ovien päivää.
Artikkelin viesti oli selkeä: Niin kauan kuin savut/vesihöyryt mm. Veitsiluodosta nousevat, se on merkki kaiken kaikkiaan - siihen aikaan noin tuhannen ihmisen - välillisestä työpanoksesta ja seurannaisvaikutuksiltaan moninkertaisesta…

Edellä mainitun tapahtuman jälkeen on Veitsiluodon saarella käyty useat yt-neuvottelut tunnetuin lopputuloksin... 

Siitä huolimatta pieni historiapohdiskelu on paikallaan:

Olin nuorena miehenä 1960-luvulla töissä Veitsiluoto Oy:ssä sellutehtaalla. Sittemmin opiskelun ja työn perässä etelän keikan jälkeen saavuimme takaisin Kemiin 1980-luvun alussa.
Olin omalta osaltani kouluttamassa vuosina 1981-2008 sellu-, kartonki- ja paperimiehiä/-naisia aluksi Veitsiluoto Oy:öön ja Kemi Oy:öön.
Sittemmin tehtaiden nimet ovat muuttuneet. Muun muassa Veitsiluoto Oy>ENSO Oy>StoraEnso Oyj:ksi ja tehtaiden aitojen sisäpuolella toimii useita eri yrityksiä, toimintoja on voimakkaasti ulkoistettu…

Pienenä yksityiskohtana todettakoon, että suunnilleen samalla hetkellä, kun Veitsiluoto Oy:n logo – V, jonka ”sisällä oli kolme kuusta” – riisuttiin PK 5:n tehdasrakennuksen päätyseinästä pois ja vaihdettiin ENSOn ”rullalogoon”, istutin keskelle tonttiamme kolme kuusta tasasivuisen kolmion muotoon.

Kolme noin puolen metrin mittaista kuusta olin hakenut Keminmaan Törmästä Sunnarinkulmalta Petterinpolun varrelta. Otin varmuuden vuoksi kuusille aika möykyt tuttua kasvualustaa ja hyvin ne lähtivät kasvamaan. Onhan niitä toki aktiivisesti joutunut puhtaalla puuntuhkalla lannoittamaan. Kehumatta enemmälti kotipihamme logokuusia totean, että harvoin näkee niin elinvoimaisia ja säännöllisiä kuusia…

Tosi viime vuosina olen em. kuusien alaoksia joutunut karsimaan, joten kuusien ilme on hiukan muuttunut, toki komeita ne ovat edelleenkin.

Toivottavasti talousalueemme puunjalostusteollisuus säilyy kaikesta huolimatta myös elinvoimaisena lähivuosikymmeninä globaalimyllerryksistä huolimatta.


Lisäksi kyllähän mm. tuonne Kemin Ajokseen biodiesellaitoksen rakentaminen olisi kova juttu… 

Oletko Sinä havainnut kenenkään Suomen poliittisen, merkittävän poliittisen päättäjän liputtavan julkisesti Kemin biodiesellaitoksen puolesta? Valtio > Vapo on luonnollisesti asiassa ratkaisevassa roolissa. 

Tämä riittänee tämän aamun avaukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti