lauantai 26. heinäkuuta 2014

Populistista nimikikkailua

Aluksi perinteinen ”aasinsilta” otsikon asialle:

Tulimme Kemiin paluumuuttajina elokuussa 1981 kaikkiaan noin 13 vuotta kestäneeltä Etelä-/Kaakkois-Suomi keikalta. Kemiin oli mukava tulla ja täällä on hyvä asua – edelleenkin.

Tulin töihin Kemin ammattikouluun ammattiaineiden opettajan virkaan. Sittemmin olin töissä Kemin ammattioppilaitoksessa, edelleen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kuntayhtymään kuuluvassa Kemi-Tornion ammattiopiston Tekniikka ja ravintola-alan, kemian osastolla ja tarkemmin paperiprosessinhoitajan opintolinjalla ja viimein Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian – Ammattiopisto Lappian Kivikankaan tekniikan yksikön prosessiosastolla – yksinkertaista ja sekoselkeää, eikö totta?

Olen siirtynyt em. kuvioista 01.10.2008 täysin ansaitsemalleni eläkkeelle. Olen siis opetusalan eläkeläinen Kemistä…

Eräässä vaiheessa keskusteltiin kiivaasti, onko Kemin yksikkö Karjalahden vai Tervaharjun yksikkö.
Mikäli vielä oikein muistan, eräät populistiset vouhakkeet saivat päättäjien päät käännetyksi, että yksikkömme on Tervaharjun yksikkö.

Karjalahti oli kuulemma liian rahvaanomainen, surkean vanha ja epäonnistunut nimenä, se ei ollut alkuunkaan niin seksikäs ja vetovoimainen kuin Tervaharju. Historia ja karttatuntemus heitettiin totaalisesti romukoppaan!

Onneksi Karjalahti on säilynyt nimenä ja se on erittäin valovoimainen alueena nykyisin, se alkaa olla yrityksiä pullollaan, vaikka sen paikalla vielä 1900-luvun alussa oli nimensä mukaisesti lahti, jonka rannoilla karjaa laidunnettiin ja jossa mm. pikkupojat kävivät ongella.

No niin ja itse asiaan…

Ei ole montakaan kuukautta aikaa, kun talousalueellamme väännettiin tosissaan kättä sanoista Meri-Lappi ja Merilappi.

Googlasin netissä sanan Meri-Lappi:
Meri-Lappi on Perämeren rannikolla oleva Lapin nykymaakunnan lounaisosa, Pohjois-Pohjanmaan ja Ruotsin välissä oleva alue ja sama kuin Kemi-Tornion seutukunta. Aiemmin Meri-Lapilla saatettiin viitata myös Jäämeren rannikkoon Petsamossa sen ollessa osa Suomen Lappia vuosina 1922–1944.

Meri-Lapin alueelle on kerääntynyt suuri joukko isoja yrityksiä. Tämä johtunee hyvistä kulkuyhteyksistä meritse sekä rautateitse. Suurimmat tuotantolaitokset sijaitsevat Kemissä ja Torniossa.

Googlasin netissä myös uteliaisuuttani sanan Merilappi:
Esiin tuli markkinointiin ja naisjalkapalloon liittyviä käsitteitä.

”Minä taidan olla hiukan syntymätyhmä.” sanoi aikanaan opettajakollegani, joka ei välttämättä ymmärtänyt jotain asiakokonaisuutta kertalaakista.

En sano aivan edellä esitetyllä tavalla mutta en yksinkertaisesti ymmärrä, mikä vika muka yhdessä väliviivassa loppujen lopuksi on...

Onneksi niin sanottu järki voitti em. nimiasiassa ja entinen Kemi-Tornio alueen kehittämiskeskus muuttui Meri-Lapin kehittämiskeskus-nimeksi. Viimeksi mainittu on hyvä, selkeä ja asiallinen nimi.

Onneksi brändipopulismi-hengessä ei lähdetty yhtään suurempaan nimimuutokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti