perjantai 18. heinäkuuta 2014

Susilauma vs. ihmislauma

Katselen televisiosta mielelläni dokumentti- ja luonto-ohjelmia aina kun siihen on vähänkin mahdollisuutta. Erityisesti sellaiset luonto-ohjelmat ovat kiinnostavia, joissa käsitellään eläinryhmien parvi-/laumakäyttäytymistä.

Takavuosina tuli erittäin ansiokas ohjelma susilauman käyttäytymisestä ja sisäisestä hierarkiasta.

Taistelu lauman johtopaikasta on tarkkaan kontrolloitua, jossa vallassa olevan yksilön on monin tavoin osoitettava olevansa kiistaton, suvereeni johtaja.
Kyseisen yksilön ei saa näyttää ulospäin pienintäkään heikkouden merkkiä säilyttääkseen asemansa.

Ihmisten käyttäytymisessä on hyvin samantyyppisiä piirteitä. Sanotaanhan, että ihminen on toiselle ihmiselle susi...

Ihmisten välillä käytävä valtataistelu – usein täysin olemattomasta, epämääräisestä ja jopa kyseenalaisesta vallasta – on valitettavan usein säälimättömän kovaa, jossa lähes kaikki, raadollisetkin keinot otetaan käyttöön.

Erilaiset liittoutumat, koalitiot ja sopimukset, diilit kuuluvat näppäriin pelikuvioihin tyyliin, kun teet tämän minulle, niin teen sitten tämän sinulle – näinhän se kiistattomasti yleensä menee – valitettavasti.
___________________________________________________________________________

Ukrainan konfliktissa on nyt kipukynnys ohitettu. Se on muuttunut glbaaliseksi tuho-operaatioksi, kun normaalilla reittilennolla ollut siviilikone on mediatietojen mukaan ammuttu Itä-Ukrainassa ohjuksella alas.

Kukaan ei voi enää sanoa, että asia ei kuulu minulle. Kukaan rivisuomalainenkaan ei saa tämän jälkeen nukkua ruususenunta kaikessa rauhassa sulkien ympäröivän maailman pois ajatuksitaan.

Toivottavasti tapahtuma on kaikessa traagisuudessaan käännekohta Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.   

Murheellinen tapahtuma on huolellisesti tutkittava ja syylliset on saatettava kansainväliseen oikeuteen tuomittaviksi - vastuuseen teoistaan.

Arvostan suuresti ulkoministeri Erkki Tuomiojan lausuntoa, jossa hän nimeää tapahtuman joukkomurhaksi. Sitä se juuri kaikessa raakuudessaan on - noin kolmesataa täysin viatonta uhria yhdellä laukaistun ohjuksen napin painalluksella.

Mutta onneksi maailman sivu vanha toteamus: ”Tulee aika, jolloin perseet tervataan!” on kuitenkin onneksi aina viime kädessä toteutunut. Niin aivan varmasti tässäkin tapauksessa. Enpä totta tosiaan haluaisi olla aikanaan todettujen syyllisten housuissa lähitulevaisuudessa...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti