maanantai 14. heinäkuuta 2014

Joka vanhoja muistelee, sitä...

”Kemi on kummallinen kaupunki, jossa asuu vähintäänkin omituista väkeä!” totesi minulle hiukan provosoivasti erään suuren, nykyisin globalisoituneen yrityksen myyntitykki siemaillessaan huurteistaan Helsinki-Vantaa-lentoaseman pystybaarissa odotellessamme pohjoiseen lähtöä. Siihen maailman aikaan vielä Perämeren pohjukkaankin pääsi siedettävästi Finnairin lennättämänä.

Hän sanoi olevansa niitä niin sanottuja etelän variksia, joka perheineen on kuitenkin mieltynyt susirajan merikaupunkiin, aikoi jäädä eläkepäiviäänkin viettämään Kemiin...
”Miten niin kummallinen kaupunki ja vähintäänkin omituista väkeä?” rohkenin kysäistä hiukan närkästyneenä paljasjalkaisena kemiläisenä.

”Te jauhatte vuosikymmenien takaisia poliittisia virhearviointeja, päätöksiä, vaikka kaikkien pitäisi katsoa tulevaisuuteen!” hän sanoi yksiselitteisesti.

”Jos me yritysmaailmassa muistelisimme samassa mittakaavassa vain menneitä, nokittelisimme toistemme virheitä – tekemisiä ja tekemättä jättämisiämme – ei taitaisi Kemissäkään enää tehtaitten piipuista savuja tuprahdella!” hän lisäsi.

”No ei kai nyt sentään! Kiistatta vuosikymmeniä sitten mm. tonttipolitiikassa tehtiin tosi pahoja virheitä, jotka aiheuttivat maksukykyisten veronmaksajien virran naapurikuntiin, sen tyyppisiä virheitä ei saa päästää toistumaan.” sanoin ja lisäsin:” Ei kai kovin suuri synti ole asiasta muistuttaa? Tällä hetkellä Kemissä eletään kädestä suuhun, nyt on syytä harkita erittäin tarkkaan, mihin vähäiset eurot suunnataan!”.

Edellisestä keskustelusta on aikaa noin kohta 20 vuotta. 

Tällä hetkellä tilanne on vähintäänkin yhtä tiukka. Toki tuo tonttipolitiikka on erittäin hyvässä hoidossa. Ongelmana ovat sen sijaan tyhjät asunnot, jotka ovat kaatuneet kaupungin syliin. 
Lisäksi Kemissä sosiaali- ja terveyspuolen menot ovat setämättömän korkeat, samoin työttömyysaste. 

Nimenomaan pitkäaikaistyöttömyyden hoitaminen tuottaa tuskaa ja aiheuttaa kohtuuttoman suuret - miljoonaluokan kustannukset lähitulevaisuudessa, mikäli ongelmaa ei saada edes osittain ratkaistuksi. 

Myös työttömät nuoret on saatava työnsyrjään kiinni, edes siihen ensimmäiseen pätkätyöpaikkaan... 

Taustalla elävät talousalueemme sote- ja kuntaliitosratkaisut omaa elämäänsä. Kävipä niissä selvitysten jälkeen miten tahansa, ne eivät Kemin nykongelmia ratkaise...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti