torstai 17. heinäkuuta 2014

Mikä ihmeen Blogi?

Olen aloittanut tässä kuussa - siis heinäkuussa 2014 - blogikirjoittamisen. Olen informoinut asiasta tietyille ryhmille ja joillekin yksityishenkilöillekin sähköpostin välityksellä. Yhteistyötahot, henkilöt ovat vuosien/vuosikymmenien saatossa tietokoneeni muistiin tavalla tai toisella jääneet sähköpostiosoitteina...

Välttämättä kaikki eivät tiedä blogikirjoittamisen perusajatusta, joten varmuuden vuoksi pistän asiasta alustavaa tietoa. Toki netistähän tuota tietoa löytyy lisää ihan häiriöksi saakka.
Toistaiseksi olen kirjoittanut kolmekymmentä (30) tekstiä. Todennäköisesti jossakin vaiheessa tekstin lisäksi pistän liikkeelle kuvaa, videota, mahdollisesti musiikkia, jne., tosin kirjoitettu teksti on "minun juttuni", se on minulle ominaisinta informaatiomuotoa.

Olen aiemmin - blogikirjoittamisesta tiedottaessani - ehkä joidenkin mielestä kehua retostellut tekstieni lukumäärällä. Mutta onhan niitä noin viidenkymmenen (50) kirjoittamisvuoden aikana kertynyt - satoja, oikeastaan tuhansia ja lisää tulee! Rehellisyyden nimissä avoimesti totean, että monet uudet tekstit ovat vanhojen tuunauksia, päivityksiä...

Suoraa nettilainausta Wikipediasta:

Blogi (engl. blog, sanasta weblog) on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogin kirjoittaja on bloggari tai bloggaaja.
Blogissa voidaan julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvienvideokuvan tai äänen muodossa. Tiedon esittämisessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita blogien tyypillisiä piirteitä ovat kommentointimahdollisuus, kirjoitusten pysyvät verkko-osoitteet (engl.permalinks) ja RSS- tai Atom-syötteet, joiden avulla voidaan helposti seurata ja levittää blogin sisältöä ohjelmallisesti.
Mikään yksittäinen piirre ei ole välttämätön tai tee blogista blogia, mutta mitä useampi niistä toteutuu, sen ”blogimaisempi” se on.
Sana blogi on lainattu suomeen englannin kielestä, jossa blog on typistymä sanasta weblog ’verkkoloki’. Sana on peräisin 1990-luvun lopulta.[1] Blogi alkaa olla vakiintunut nimitys tällaisille sivustoille; muita käytössä olevia nimiä ovat weblogi, verkkoblogi, netlog, loki, verkkopäiväkirja ja nettipäiväkirja, vaikkakin kaksi viimeistä sopivat paremmin nimeksi vain sille blogien alalajille, jossa kirjoittaja kirjoittaa päivittäin omasta elämästään. Sanalla ”vlog” tarkoitetaan videomuodossa olevaa blogia. Tämä ilmaisu on yhdistelmä sanoista video ja blog.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti