perjantai 18. heinäkuuta 2014

Nostalginen kalareissu tänään aamulla

Pikapalautetta aamun kalareissusta...

En malta olla antamatta pikapalautetta tämän aamun kalareisusta. Kaikki meni jotakuinkin alustavien suunnitelmien mukaan. Istuskelin ongella klo 6-9 välisen ajan ja pikkuahventa tuli. Sen aluksi toivomani särjen sain siinä vaiheessa, kun suunnittelin jo katiskojen kokemista. Veneen tuntumassa onkimistani seurasi kolme lokkia. Ne olivat tyytyväisiä saamastaan särjestä ja ylimääräisistä pikkukaloista...

Katiskat paikkasivat ihan mukavasti kalareissuni onnistumisen: Sain kotiin tuotavaksi kolme noin 1-2 kg haukea. Kalat - niin ahvenet kui hauetkin - on perattu ja pistetty pakastimeen odottamaan lähiaikojen savustamista.

Vaikka kalareissuni oli onnistunut, jäin kuitenkin kaipaamaan pilkkimistä ja kunnon ahvenenjytkyjä - niin ja toisaalta juttuseuraa...

____________________________________________________________________________

Edellä oleva teksti on viimeisin kalareissuteksti viime viikon lauantailta.

Mahtaako tämän tyyppiset tekstit kovinkaan monta kiinnostaa mutta siitä huolimatta olen tehnyt tänään perjantaina 18.07.2014 nostalgisen aamuongintareissun klo 6-12 välisenä aikana.

Minulle tuli eilen illalla etiäinen, että nyt on päästävä kalaan. Sain kuivasta perunapellonkulmasta tongittua muutaman aneemisen madon ja ei kun aamulla menoksi...

En ole moneen vuoteen käynyt Siikalahti-Kraaseli-Juurakko-Laitakari-alueella lähinnä entisen uittopuun hinausväylän varrella ongella - puhumattakaan jigejä laahaamassa. Ajoin aamulla Hahtisaaresta nykyisellä pulpettiveneellämme suoraan Siikalahdelle "keskelle ei mitään" eli Rivinkariin kääntyvän väylän kupeeseen.

Nostalgiseksi ongintareissun tekee se, että edesmenneen kalakaverini ja opettajakollegani Vilho, "Viljami", "Vilikki" Knihtilä kanssa kävimme yli kahdenkymmenen vuoden aikana aika monta kertaa em. alueella kalassa. 
Taisipa olla viimeisin yhteinen kalareissumme juuri Siikalahdella "keskellä ei mitään" ja kalaa, savustukseen sopivan kokoista ahventa tuli kiitettävästi.

Tuli sitä vähin tänäkin aamuna nimenomaan pilkillä.

Siirryin kuitenkin Kraaselin kupeessa olevan kivijonon kaupungin puoleiseen päätyyn ja silloin minua lykästi. Sain pilkillä narratuksi sen kaipaamani särjen. 
Tainutus, pää poikki, maha auki, sisälmykset pois, suomut pois ja kalan leikkaus noin 5 mm levyisiksi siivuiksi kohtisuoraan selkärankaan päin + lisäksi siivujen puolitus > ahvenille syntyi hetkessä syötävää...

Sain muutaman ahvenen mutta siirryin Kalkkinokan puoleisen pikkusaaren matalikkoon ongelle. Muutama ihan hyvän kokoinen ahven tuli nimenomaan särkisyötin ansiosta.

Siirryin hetken päästä Laitakarin kaupnginpuoleiseen päätyyn, maalla olevan meripeilin läheisyyteen.

Olen ollut siinä takavuosina useinkin ongella/pilkillä. Nyt olisi saanut kalaa nostaa ihan päntiönään - ahven oli syönnillään!

Onneksi särkiviipaleet loppuivat, ettei mennyt ihan ryöstökalastuksen puolelle. Molemmat kalastusvälineeni: jigionki ja pilkki toimivat. Kotiin tuomisiksi otin 25 ahventa, suurin kotona puunituksen mukaan 700 g, lisäksi muutama lähes saman kokoisia... 

Meille savustuskalaksi riittää kokoluokka 300-500 g, niitä on mukava käsitellä.

Yritän edelleen löytää Selkäsaaren läheisyydestä hyviä ottipaikkoja, muutamia vinkkejä asiaan liittyvänä olen saanutkin.

Nykyisen kalakaverini, opettajakollega ja eläkeläisen Urpo "Upi" Selkäläan kanssa meillä on vielä "korkkaamatta" Selkäsaaren pohjoispäädyssä oleva kolhoosisoutuveneemme...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti