sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Modernit uusstahanovilaiset


Otsikko voinee olla myös muodossa: Modernit uusstahanovilaiset, lue mukakorvaamattomat

Kesälomakausi on Suomessa parhaimmillaan. Niin kuin tiedämme entuudestaan, Suomi on kiinni heinäkuussa...
Toivottavasti työssäolevat, tällä hetkellä ansaittuja kesälomapäiviään viettävät, osaavat latautua sivistyneesti lähestyvän syksyn vaativiin työponnistuksiin.

Olen kirjoittanut otsikon aiheesta aikaisemminkin kukaties hiukan "opettavaisesti sormi varoituksenomaisesti pystyssä" - tunnustan avoimesti > varsin huonolla menestyksellä.

Olen havainnut työssäolevien jutusteluissa usein todella huolestuttavia piirteitä. Monet tuovat estottomasti esiin, kuinka kukin on painanut ympäripyöreitä työvuorokausia tai jopa kesäaikaisia, ilman lomia tehtyjä työrupeamia saavutuksiensa toteuttamiseksi.

Suorastaan kilvoitellaan - ehkä vähän kehua retostellaankin - kuinka pitkiä päiviä kukin on tehnyt!
"Niin, niin!" säestävät kilvan esimiehetkin: "Vuorokaudessahan on vain kaksikymmentäneljä (24) tuntia (h), kunpa olisi tuntikin lisää!" he huokaileva.

Eräänä mittatikkuna takavuosina - kauan sitten -on ollut käytössä, kuinka pitkään kunkin työhuoneessa illalla valot palavat.

Sittemmin nykyajan mittatikkuna on otettu käyttöön työtietokoneelta lähetetyt sähköpostiviestit!

Aivan superuusia mittatikkuja ovatkin mm. se, kuinka myöhään työhön liittyviä sähköpostiviestejä on lähtenyt kotitietokoneelta/tabletilta, tekstiviestit ja muutakin dataa näppärästi kouransilmään mahtuvasta työnantajan kännykästä, jne. ...

Ennen joku epäilevä Tuomas saattoi epäillä työpaikkakilvoittelijoiden, nykyajan modernien uusstahanovilaisten työrupeamia.

Toisin sanoen kuinka pitkään ne valot todella - ihan oikeasti - työhuoneessa olivatkaan palaneet, voi nyt tulla vakuuttuneeksi tarkistettuaan sähköpostiviestin tai tekstiviestin lähetysajan.

Jotkut tosin pahansuopaisesti väittävät, että parhaimmat/pahimmat jopa manipuloivat tietokoneen ja kännykän ajannäyttöä.

"Tuskin nyt sentään!" rohkenen epäillä.

"Mikä siinä on sitten muka huolestuttavaa? Saahan jokainen polttaa itsensä loppuun, jos niin haluaa?" minunkin huolestumista usein moitiskellaan, vähätellään.

"Kyllä! Kyllä! Ja niin polttavatkin, mitenpä sitä nyt voidaan estää? Ei niin mitenkään." minunkin on myönnettävä mutta...

En ole raaskinut mainita näille hypertyönarkomaaneille ja heidän sielunveljilleen/-siskoilleen, että kuuluisa stahanovilaisuus on kiistatta osoitettu jo kauan sitten totaaliksi kuplaksi, niin kuin moni muukin asia nykyaikoina - onneksi näin.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti