Yhteyttäminen eli fotosynteesi on biokemiallinen prosessi, jossa kasvisolut tuottavat hiilidioksidista ja vedestä auringon säteilyenergian avulla happea sekä glukoosia, jota kasvi käyttää ravintona. Prosessin havaitsi ensimmäisenä brittiläinen botanisti Jan Ingenhousz.
6 H2O + 6 CO2 + valo → C6H12O6 (glukoosi) + 6 O2
Kuusi molekyyliä vettä H2O ja kuusi hiilidioksidia CO2 muodostavat glukoosin lisäksi kuusi
happimolekyyliä.
Yhteyttämisellä, eli assimilaatiolla tarkoitetaan tapahtumaa, jossa epäorgaanisessa muodossa otetut aineet sidotaan orgaanisiin yhdisteisiin. Puhuttaessa yhteyttämisestä tarkoitetaan yleensä tärkeintä ja mittavinta tapahtumaa, eli hiilidioksidin yhteyttämistä, mutta sana voi tarkoittaa kasvi-fysiologiassa myös hiilen ja typen, toisinaan myös rikin sitoutumista.
Maailman tärkein kemiallinen reaktio on kiistatta em. kasvien vihreissä osissa tapahtuva yhteyttäminen eli fotosynteesi.
Biokemiallinen tapahtuma pistää täällä karuissa pohjoisenkin luonnonolosuhteissa puun kasvamaan pituutta ja nimenomaan paksutta. Syntyy tiheäsyistä, lujaa puuta puunjalostusteollisuuden ja biotekniikankin tarpeisiin.
_____________________________________________________________________
Näin unta.
Unessa oli kehitelty menetelmä, jossa puuta voitiin kasvattaa levymäisenä – solukerros solukerroksen päälle. Vuodenajat ja vuosirenkaat sai heittää romukoppaan!
”Viljelyalustaksi” sopi melkein mikä tahansa; paperi-, pahvi-, puu-, lasi-, muovi-, teräs-, tms. –levy tai –palkki.
Unessa minulta taisi päästä ihan klassinen ihmetyshuuto: ”Kaikkea se saksalainen keksii!”
Mutta ei, senhän olikin keksinyt suomalainen tutkijaryhmä ihan tuossa nurkan takana – hyvä niin…
Ajattelin vihdoinkin! Vihdoinkin on saatu kehiteltyä jotain uutta, jolla korvataan Suomen puunjalostusteollisuuden tuotannon, bulkkituotannon osittainen siirtyminen riisikuppi-,
bambu- ja eukalyptusmaihin.
Uusi mullistava keksintö pistää maamme puutuotannon aivan uusiin puihin. Kohta ovat takana massiiviset, valtavia investointeja vaativat tehtaat. Lankkua, lautaa – kartonkia, paperia tuotetaan kohta ns. ”autotalliverstaissa” tai ainakin melkein.
Mekaanisen puunjalostusteollisuuden, lähinnä saha- ja levyteollisuuden näkymät kohentuvat eksponenttikäyrää pitkin kertalaakista, kemiallisen puunjalostusteollisuuden, lähinnä massa-, kartonki- ja paperiteollisuuden osalta muutosprosessi on vielä huikeampi!
”Olipa mukava vielä tämäkin muutosprosessi kaiken viimeaikaisen synkkyyden keskellä nähdä! Toivottavasti eivät vuodata innovaatiota heti ensi tilassa maailmalle.” ajattelin…
Vilahtihan tuo unessa vielä mielessä, että perinteinen suomalainen puu kyllä kisassa pärjää tulevaisuudessakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti