keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Ansiotaso on signaali arvostuksesta

Eri ammatteja rankataan (ranking-listat) eli pistetään kyselytutkimusperusteisesti suosituimmuusjärjestykseen vuosittain eri medioissa. Tutkimuksissa saattaa esiintyä pinnalla olevista virtauksista johtuen jonkinasteista vaihtelua.

Luin tänään keskiviikkona 30.07.2014 Pohjolan Sanomista artikkelin otsikolla: Suomi on insinöörityön halpatyömaa.

Artikkelin sanoma oli tylyä luettavaa suomalaisen insinöörin ansiotasosta. Oli yllättävää, että esim. suomalainen tuotekehitysinsinööri saa reilut puolet kiinalaiskollegan palkasta.

Ainakaan tämäntyyppisessä tapauksessa ei ole enää syytä puhua halveeraavasti "riisikuppimaista" - ainakaan insinöörien osalta... 

Artikkelissa oli haastateltu mm. Insinööriliiton puheenjohtajaa, Pertti Porokaria ja Microsoft Mobilen, entisen Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamusmiestä, Kalle Kiiliä.

Tuttuja insinöörejä, joiden kanssa olen taannoin pääkaupunkiseudulla kokousmatkoilla jutellut mm. insinöörikoulutuksesta, insinöörien saamasta arvostuksesta ja luonnollisesti ansiotasosta. 

Em. artikkelin sanoma luo omalta osaltaan selkesästi paineita huomattavasti nykyistä parempiin sopimuksiin seuraavissa tupo-neuvotteluissa, olipa sopimuksen muoto ja sopimusajan pituus mitä tahansa.

Ansiotasolla on myös suuri merkitys vetovoimatekijänä.

Insinööreiksi opiskelemaan on löydyttävä paras mahdollinen opiskelija-aines. Sillä taataan tulevaisuudessa Suomen pysyminen globaalisessa tekniikkakilpailussa mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti