torstai 10. heinäkuuta 2014

Se ei kelpaa muuhun kuin verkon painoksi...

Nykyään kuulee paljon sanottavan, että jokin nykylaite/vempain/hilavitkutin/tekele ei kelpaa muuhun kuin verkon painoksi.
Varsinkin iäkkäät ihmiset käyttävät mielellään em. sanontaa harmitellessaan nykymenoa ja vallitsevaa esinekulttuuria. Tunnustan avoimesti ajattelevani samoin.

Usein kyseessä on nykyaikaan kuuluvan  kertakäyttökulttuurin tekeleet, jotka on tehty tietyn, optimoiduntarkasti ja matemaattisen tilastollisesti ajoitetun ajan päästä särkymään, suorastaan hajoamaan!
Hajoamaan sopivasti siten, että pienikin korjausoperaatio on niin kallis, ettei sitä muka ole järkevää tehdä, kun...

Markkinoilla on jo uusi tekele, jonka ominaisuudet ovat ainakin markkinoinnin mukaan vähintään kaksi kertaa paremmat kuin pari vuotta sitten tehdyllä ”höyryvehkeellä”!
Näinhän meille alituiseen yritetään todistaa! Pitää kuluttaa, jotta kansantalouden pyörät rasvattuina pyörivät laakerit punaisina!
Laakerit punaisina lisäarvoa pääasiassa omistajille eli kansainvälisille sijoittajille! Toki murusia tippuu meidänkin pöydille tai ainakin pöydän alle. Näinhän se menee; uutta, uutta, aina vain uutta!

Mutta...

Oletko nähnyt vanhan, todella vanhan verkon painon? Minä olen! Meillä on sellainen, oikeastaan kaksikin sellaista hallussamme!
Ne ovat suorastaa taideteoksia! Taannoisen käsityötaidon upeita luomuksia, joita ei voi muuta kuin kunnioittavasti ihailla...

Vieraillessamme kauan sitten Simon Yli-Kärpässä nykyisin jo edesmenneiden  Irma ja Viljo Hanskan luona saimme muistoksi em. esineet, vanhat verkon painot. Olemme siitä heille todella kiitollisia ja ylpeitä.
Verkon painot ovat peräisin talosta, joka on Simojokivarren vanhimpia, ellei peräti vanhin.

Asutusta em. alueella on ollut jo silloin, kun Perämeren rantaviiva on ollut kymmeniä kilometrejä nykyistä ylempänä...

Miten onkaan vanhan verkon painon tekijä, kuka liekin, osannut käsin tehdä tuohesta, pajusta ja luonnollisesti valikoidusta, mahdollisesti hiukan muokatusta kivestä sellaisen luomuksen?
Ne ovat ilmeisesti jo pitkästi toistasataa, kukaties jo parisataa vuotta vanhoja ja aivan varmasti nykyajan tuotekehitys- ja laatuvaatimukset täyttäviä luomuksia. Ihmeellistä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti