torstai 18. elokuuta 2016

Venäjän pommikoneet lensivät Iranista Syyriaan...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan > kuoleman kylvöä tuhansien metrien korkeudesta todennäköisesti huonolla kokonaishyötysuhteella ja tarkkuudella.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjän pommikoneet lensivät Iranista Syyriaan

Suomalaisen asiantuntijan mukaan tärkeä syy on lyhyempi matka kohteisiin kuin Etelä-Venäjältä.

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT
Venäläinen TU-22M3-pommikone pudotti sunnuntaina pommeja Dayr al-Zawrin kaupungin lähistölle Syyriassa.
Niilo SimojokiSTT, Helsinki
Venäjä kertoi tiistaina tehneensä ensimmäiset pommituslennot Syyriaan iranilaisesta lentotukikohdasta ilmaan nousseilla koneilla. 

Kapteeni Juha Kukkola arvioi, että kyseessä on pikemminkin käytännön sanelema ratkaisu kuin uusi käänne konfliktissa.
Venäjän puolustusministeriön mukaan lennolle osallistui muun muassa strategisia pitkän matkan Tupolev-pommikoneita. Ministeriön mukaan pommitukset tuhosivat varastorakennuksia, joissa oli aseita, ammuksia ja polttoainetta. Lisäksi komentokeskuksiin tehdyissä iskuissa kuoli suuri määrä taistelijoita.
Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights kertoi hieman myöhemmin liki 20 siviilin ja useiden kapinallistaistelijoiden saaneen surmansa pommituksessa Aleppossa. Lisäksi kymmeniä haavoittui.
Kukkolan mukaan Venäjä on lentänyt samanlaisella kalustolla Syyriaan jo jonkin aikaa Etelä-Venäjältä. Huomattavasti lyhyempi lentomatka Iranista tuo paitsi säästöä myös muita etuja.
– Jos saadaan tiedustelutietoa jostain kohteesta, johon halutaan iskeä, niin näin saadaan myös pommikoneet nopeammin Syyriaan iskua suorittamaan, Kukkola perustelee.
Strategian opettajana Maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevän Kukkolan mukaan on vaikea ennustaa, johtaako Iranin tukikohdan käyttö pommitusten lisääntymiseen – ne kun kiihtyivät jo viikko–puolitoista sitten Aleppon taisteluiden myötä.
– Mutta ainakin venäläiset pyrkivät säilyttämään saman tempon, joka heillä nyt on ollut, Kukkola arvioi.
Pommituslennot Iranista eivät ole hänen mukaansa kovin dramaattinen käänne, koska Iranin ja Venäjän yhteistyö Syyrian suhteen on tiivistynyt jo pitkän aikaa. Lisäksi venäläiset ohjukset ja koneet ovat jo aiemmin lentäneet Syyriaan Iranin ilmatilan kautta, Kukkola muistuttaa.
Kukkolan mukaan Venäjä haluaa jatkaa kauempaa tehtäviä pommituslentoja myös siksi, että se haluaa vähentää painetta Syyriassa olevalta “hyvin työllistetyltä” lento-osastoltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti