keskiviikko 24. elokuuta 2016

Ajatushautomo: Yhdysvaltain Turkissa säilyttämät ydinaseet vaarassa joutua vihamiehille...

Alla olevassa artikkelissa kirjoitetaan: Yhdysvallat ei ole julkisesti myöntänyt säilyttävänsä ydinpommeja Turkissa, mutta yleisesti arvioidaan, että niitä pidetään Incirlikissä pelotteena Venäjälle ja osoituksena Yhdysvaltain sitoutumisesta sotilasliitto Natoon.

Näin varmaan asia on todellisuudessa. 

Turkin ja Syyrian rajaseutu on niin epästabiili, että amerikkalaisten on syytä vakavasti harkita ydinaseiden siirtämistä pois alueelta. Mitä nopeammin sitä parempi...


Jos em. asearsenaali vietäisiin saman tien purettaviksi, se olisi vielä parempi, sillä ydinasevarastoja riittää.


Suora nettilainaus le Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat 

Ajatushautomo: Yhdysvaltain Turkissa säilyttämät ydinaseet vaarassa joutua vihamiehille

Yhdysvalloilla on Turkissa Incirlikin tukikohdassa arviolta 50 ydinpommia. Heinäkuinen vallankaappausyritys on kasvattanut huolta ydinaseiden turvallisuudesta.




Kuljetuskone laskeutumassa lentokentälle.


Yhdysvaltain ilmavoimien kuljetuskone laskeutumassa Incirlikin lentotukikohtaan Turkissa elokuussa 2015. Kuva: Serdar Yildiz / EPA

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Stimson Center sanoo, että Yhdysvaltain Turkissa säilyttämät ydinaseet ovat vaarassa joutua terroristien tai muiden vihamielisten voimien haltuun.
Yhdysvallat säilyttää Incirlikin lentotukikohdassa Etelä-Turkissa arviolta 50:tä ydinpommia. Lentotukikohta sijaitsee noin 110 kilometrin päässä Syyrian rajasta.
Turkin heinäkuinen vallankaappausyritys on kasvattanut huolta ydinaseiden turvallisuudesta. Incirlikin tukikohdan komentaja pidätettiin epäiltynä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.
– On mahdotonta vastata kysymykseen, olisiko Yhdysvallat voinut pitää aseet hallinnassaan pitkittyneen yhteiskunnallisen konfliktin sattuessa Turkissa, maanantaina julkaistussa Stimson Centerin raportissa sanotaan.
Stimson Center on poliittisesti sitoutumaton ajatushautomo, joka pyrkii edistämään rauhaa.

Vallankaappausyritys nosti ydinaseet keskusteluun

Yhdysvallat ei ole julkisesti myöntänyt säilyttävänsä ydinpommeja Turkissa, mutta yleisesti arvioidaan, että niitä pidetään Incirlikissä pelotteena Venäjälle ja osoituksena Yhdysvaltain sitoutumisesta sotilasliitto Natoon. Myös Turkki on Naton jäsen.
Ydinaseiden säilyttämisestä Turkissa on käyty viime viikkoina julkista keskustelua Yhdysvalloissa. The New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Kori Schake Hoover-instituutista arvioi, että Yhdysvaltain ydinaseita ei voi käyttää ilman koodeja, joten niiden luvaton laukaisu ei ole mahdollista. Hoover-instituutti on Stanfordin yliopiston yhteydessä toimiva ajatushautomo.
Stimson Centerin raportin kirjoittajien mielestä vaara ydinaseiden joutumisesta vääriin käsiin on silti olemassa.
– Suojatoimenpiteet ovat mittavia... Mutta suojatoimenpiteet eivät poista riskiä, Laicie Heeley, yksi raportin tekijöistä, sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti