maanantai 29. elokuuta 2016

Turkki jatkaa operaatiotaan Syyriassa, useita kyliä vallattu kurdijoukoilta...

Alla olevassa artikkelissa todetaan muun muassa:

Turkin tykistö on tulittanut useita kohteita alueella ja maanantaina maan sotilaskoneet tekivät pommituslentoja myös Pohjois-Irakissa.
Turkin varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että Turkki ei kuitenkaan ole sodassa.
– Me emme aio jäädä Syyriaan. Turkki ei ole valloittaja, Turkki ei ole sodassa, Kurtulmus sanoi.
Hänen mukaansa kaikkia asiaankuuluvia osapuolia, myös Syyrian hallitusta, on informoitu Turkin operaatiosta.

_________________________________________________________________________________

Jos tämä ei ole sotaa, täydellistä sotaa niin mitä sitten?



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat 

Turkki jatkaa operaatiotaan Syyriassa, useita kyliä vallattu kurdijoukoilta

Turkin armeija sanoi maanantaina vallanneensa jälleen uusia kyliä Pohjois-Syyriassa. Yhdysvallat sanoi puolestaan olevansa huolissaan siitä, ettei operaation pääasiallisena kohteena ole enää Isis, vaan Yhdysvaltojen tukemat kurdijoukot.


Turkin armeijan sotilaat valmistautuivat iskuun Syyrian rajalla 26. elokuuta.
Turkin armeijan sotilaat valmistautuivat iskuun Syyrian rajalla 26. elokuuta. Kuva: Sedat Suna / EPA
Turkin armeija on maanantaina jatkanut Isisin- ja kurdijoukkojen vastaista operaatiotaan Pohjois-Syyriassa. Turkin joukot ovat armeijan ilmoituksen mukaan puhdistaneet maanantain aikana militanteista 10 uutta kylää alueella.
Maanantaina Turkin tukemat joukot etenivät kohti Manbijin kaupunkia, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Turkin rajalta. Kurdijoukot valloittivat sen Isisiltä elokuussa Yhdysvaltain tuella.
Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory of Human Rights -järjestön mukaan kapinalliset ovat vallanneet 21 kylää Jarablusin lähistöllä. Turkin armeija sanoi, että operaatio siirtyy nyt länteen päin.

"Turkki ei ole sodassa"

Turkin tykistö on tulittanut useita kohteita alueella ja maanantaina maan sotilaskoneet tekivät pommituslentoja myös Pohjois-Irakissa.
Turkin varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että Turkki ei kuitenkaan ole sodassa.
– Me emme aio jäädä Syyriaan. Turkki ei ole valloittaja, Turkki ei ole sodassa, Kurtulmus sanoi.
Hänen mukaansa kaikkia asiaankuuluvia osapuolia, myös Syyrian hallitusta, on informoitu Turkin operaatiosta.
Turkin ja Syyrian raja
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Operaation kohteena myös kurdijoukot

Maanantaina osa kurdijoukoista ilmoitti vetäytyvänsä Eufratin sivujoen toiselle puolelle, jotta siviilit eivät joutuisi vaaraan Turkin iskujen vuoksi.
Turkin tykistö, lentokoneet ja tankit ovat antaneet tulitukea Syyrian kapinallisjoukoille kylien ja kaupunkien valtaamisessa viime keskiviikosta lähtien. Operaation aluksi kapinalliset onnistuivat tulituen turvin valtaamaan nopeasti Jarablusin rajakaupungin Isisin taistelijoilta.
Jarablusin valtauksen jälkeen turkkilaisjoukot ovat kuitenkin edenneet alueille, jotka ovat olleet Yhdysvaltain tukemien kurdijoukkojen hallinnassa.
Turkin operaation tarkoituksena on paitsi taistella Isisiä vastaan, myös estää kurdeja luomasta yhtenäistä heidän hallitsemaansa aluetta Pohjois-Irakista Syyrian halki lähelle Välimeren rannikkoa Turkin rajan myötäisesti.
Turkin tavoitteena on ajaa kurdijoukot Eufratjoen toiselle puolelle, jotta ne eivät voisi yhdistää hallitsemiaan alueita. Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden sanoi viime viikolla vieraillessaan Turkissa, että Yhdysvallat on vaatinut kurdijoukkoja vetäytymään joen toiselle puolelle tai Yhdysvallat saattaisi vetää tukensa niiltä pois.

Yhdysvallat huolissaan

Turkki pitää kurdijoukkoja terroristeina, mutta Yhdysvallat on tukenut niitä taistelussa islamisteja vastaan. Yhdysvallat sanoi maanantaina olevansa huolissaan siitä, että Isis ei enää ole taisteluiden painopisteenä.
Yhdysvaltojen mukaan se ei hyväksy Turkin ilmaiskuja ja tykistötulta, joiden kerrotaan kohdistuneen Yhdysvaltojen tukemiin kurditaistelijoihin alueilla, joilla Isis ei enää toimi.
Syrian Observatory of Human Rights -järjestön mukaan ainakin 40 siviiliä olisi kuollut Turkin iskuissa sunnuntaina. Turkki puolestaan kielsi tämän jyrkästi ja sanoi, että sen armeija "tekee kaiken mahdollisen estääkseen minkäänlaisen vahingon tapahtumisen siviileille".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti