torstai 11. elokuuta 2016

Niinistö: Venäjä ei ole kutsunut Suomea neuvotteluihin...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Vaasan torille presidenttiä katsomaan tulleelle yleisölle Niinistö kertoi olevansa levollinen Suomen tulevaisuuden suhteen.
– Meillä on täällä Suomessa asiat melko hyvin. Jos osaamme katsoa sitä lähellämme olevaa kaikkea hyvää, olen vakuuttunut, että voimme paremmin.
Kyllä, voimme olla Suomessa luottavaisin mielin, mutta maailmantilanne on erittäin huolestuttava. Monet huolenaiheet kulminoituvat Euroopassa Venäjän suorittamaan Krimin valtaamiseen ja Itä-Ukrainassa käynnissä olevaan kriisiin > käytännössä jäädytettyyn konfliktiin = sotatilaan.
Toinen Suomea konkreettisesti koskettava asiakokonaisuus on Itämeren alueen turvallisuus.
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Niinistö: Venäjä ei ole kutsunut Suomea neuvotteluihin

Presidentin mukaan Euroopan kannattaa seurata tarkasti, kuinka Turkin ja Venäjän yhteistyö kehittyy.

TERESA NURMIOJA
Presidentti Sauli Niinistö liikkui sankan ihmisjoukon keskellä Vaasan torilla. Moni sai tilaisuuden kätellä presidenttiä ja vaihtaa muutaman sanan lähietäisyydeltä.
Annika NuottoVaasa
Maailma ei ole enää yhtä vakaa kuin vielä viisi vuotta sitten. Kumppanuus Venäjän ja Suomen välillä ei ole kehittynyt, Turkki on kulkenut omia teitään ja erityisesti Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä ovat olleet sotaisia, luetteli tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona Vaasassa.
Niinistö oli huolestunut Turkin ja Venäjän lämmenneestä yhteistyöstä. Viimeksi uutisoitiin, että maiden johtajat haluavat palauttaa keskinäiset suhteensa ennalleen.
– Maat näköjään hakevat paluuta yhteistyöhön. Se on sinänsä hyvä asia, ettei ole konfliktin vaaraa, mutta sanoin jo heti Turkin anteeksipyynnön jälkeen, että Euroopan kannattaa seurata tarkoin, kuinka Turkin ja Venäjän yhteistyö kehittyy.
Kesäkuussa Turkki pyysi anteeksi Venäjältä sitä, että oli ampunut venäläisen sotilaskoneen alas viime vuoden marraskuussa. Se oli kiristänyt maiden välejä alkuvuodesta.
Niinistö myös varmisti, ettei Venäjä ole lähettänyt Suomelle kutsua syyskuussa järjestettäviin neuvotteluihin, joissa keskusteltaisiin Euroopan sotilaallis-poliittisesta tilanteesta ja lentoturvallisuuden parantamisesta Itämerellä. Venäjä teki neuvottelukutsusta viime viikolla aloitteen.
Niinistö kieltäytyi jossittelemasta sitä, mitä tapahtuu, jos kutsu Suomelle tulee. Aiheen tärkeydestä hän kuitenkin oli varma.
– Tässä on ollut paljon epätietoisuutta ilmassa. Kutsua ei ole tullut, enkä tiedä, tuleeko. Me tietysti kannatamme kaikkea, minkä tarkoituksena on taata Itämeren lentoturvallisuus. Se on meille hyvin tärkeä asia.
TERESA NURMIOJA
15648070.jpg
Presidentti Niinistö sanoi yleisölle pitämässään puheessa, että dialogin on vaikeista ajoista huolimatta kuljettava maailman valtioiden välillä.
Presidentti mainitsi yhtenä esimerkkinä transpondereiden käytön. Venäjä on sanonut olevansa valmis siihen, että Itämeren yllä tehtävissä lennoissa käytettäisiin transpondereita, eli lennonjohdolle tunnistetietoa lähettäviä toisiotutkia.
Presidentti Niinistö ehdotti heinäkuun alussa Putinille tämän vieraillessa Suomessa, että Itämeren yllä lentäessä transponderit pidettäisiin jatkuvasti päällä.
– Tästä on puhuttu varsin monissa yhteyksissä aiemmin, ja minäkin otin asian esiin. Pääasiassa tämä on kuitenkin Naton ja Venäjän käsissä. Toivottavasti he löytävät hyvän ratkaisun.
Venäjään kohdistuneita sanktioita presidentti kommentoi siten, että ne jatkuvat niin kauan, kuin tilanne Krimillä jatkuu sellaisena kuten nyt.
Turkin viime kuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen on käyty keskustelua Turkin ja EU:n välisen pakolaissopimuksen vaarantumisesta.
– Kannattaa rauhassa katsoa eteenpäin. Eiköhän siinä jokin ratkaisu löydy, presidentti kuittasi.
Turkin jäsenyysneuvotteluihin EU:hun liittymisestä Niinistö ei juuri halunnut ottaa kantaa.
– Jäsenyysneuvotteluita on nyt jatkettu jo 15 vuotta, eikä sen suhteen ole tapahtunut liikettä ainakaan eteenpäin.
Valtiovarainministeri 
Petteri Orpo esitteli eilen budjettiriihen päälinjoja. Hän väläytteli, että luvassa olisi lisää leikkauksia, jos työllisyys ei Suomessa parane.
Entinen valtiovarainministeri Niinistö ei halunnut lähteä kommentoimaan sen enempää valtiovarainministeriön budjettineuvotteluja.
– Olen tainnut viimeiset 20 vuotta puhua näistä asioista. Jospa nyt jätän sen hallitukselle.
Presidentti totesi, että joitakin merkkejä Suomen taloudellisen tilan kohenemisesta on olemassa.
– Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että viimeiset kahdeksan vuotta valtio on elänyt velaksi.
Vaasan-vierailullaan Niinistö vakuuttui teollisuuden osaamisesta.
– Kyllä täällä osataan, mutta helposti sekoittuu kaksi asiaa keskenään. Vaikka meillä olisi osaamista, niin kauppa ei kulje kovaa vauhtia maailmalla, ja Suomi on hyvin riippuvainen maailmantalouden tilanteesta.
Vaasan torille presidenttiä katsomaan tulleelle yleisölle Niinistö kertoi olevansa levollinen Suomen tulevaisuuden suhteen.
– Meillä on täällä Suomessa asiat melko hyvin. Jos osaamme katsoa sitä lähellämme olevaa kaikkea hyvää, olen vakuuttunut, että voimme paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti