perjantai 26. elokuuta 2016

Venäjällä kerrotaan hankalia asioita Suomen uutisten kautta...

Jarmo Mäkelän tekstit ovat mielenkiintoisia, hän tietää asian mistä kirjoittaa...
 
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

KOLUMNI

Venäjällä kerrotaan hankalia asioita Suomen uutisten kautta

Koituiko pyrkimys sovintoon Venäjän toiseksi vaikutusvaltaisimman miehen Sergei Ivanovin kohtaloksi, kysyy Jarmo Mäkelä kolumnissaan.

ULKOMAAT 
Helsingin Sanomat

KYLMÄN sodan aikana suomalaisessa uutisvälityksessä tuli tutuksi Tukholman tie. Poliittisesti arkaluontoinen tieto, jota ei itse voitu uutisoida, ”vuodettiin” ruotsalaisille. Kun tieto oli julkaistu, asiaa rohjettiin tekopyhästi kauhistellen käsitellä myös Suomessa.
Venäjän mediassa on otettu käyttöön lähes sama metodi: Kremlin kannalta ikävä tai kriittinen näkökohta voidaan julkaista lainaamalla esimerkiksi suomalaisia. 

Parin viime viikon ajalta näitä esimerkkejä löytyy lukuisia.
Osa liittyi Venäjän varapuolustusministerin Anatoli Antonovin ilmoitukseen, jonka mukaan maan puolustusministeriö on valmis käymään Baltian maiden, Puolan, Ruotsin ja Suomen kanssa ”konsultaatioita sotilastoiminnasta rajojen läheisillä alueilla ja tekemään yhteistyötä välikohtausten estämiseksi merellä ja ilmassa kahdenvälisten sopimusten avulla”.
Venäjällä on jo muiden muassa Yhdysvaltain kanssa aihetta koskevia kahdenvälisiä sopimuksia, joita Venäjä oma-aloitteisesti rikkoo. Nyt siis pienemmät naapurit kutsuttaisiin neuvottelemaan siitä, mitä asialle voitaisiin tehdä. Tätä ei Venäjän mediassa luonnollisestikaan ole voitu suoraan näin käsitellä.
ITSENÄISTÄ toimituspolitiikkaa usein noudattava uutistoimisto Rosbalt piilotti 22.8. julkaistuun juttuunsa kansliapäällikö Jukka Juustin Moskovan matkan perumisesta tiedon, jota kukaan muu ei ole Venäjällä julkaissut: Suomi ei ole saanut kirjallista kutsua Venäjän kanssa käytäviin neuvotteluihin, mutta Ruotsi on.
Pari päivää aiemmin uutistoimisto Regnum siteerasi ”Suomen entiseksi ulkoministeriksi” kehumaansa Esko Ahoa (kesk.). Ahon mukaan Itämeren lentoturvallisuuden parantamista koskevan aloitteen osalta ”vaikuttaa siltä, että Venäjä pyrkii osoittamaan syylliseksi ongelmaan jonkun muun ja esittämään itsensä myönteisessä valossa”. Rosbalt uutisoi lausunnon suoremmin: ”Putin kaappasi Niinistön aloitteen”.
Regnum oli myös liittänyt ulkoministeri Timo Soinin (ps) Ruotsin vierailua koskeneeseen uutiseen Aleksanteri-instituutin Hanna Smithin lausunnon. Sen mukaan oli luonnollista, että Itämeren alueen turvallisuudesta keskustellaan sekä Naton että siihen kuulumattomien valtioiden kanssa, koska ”Kremlissä Suomea ja Ruotsia on jo jonkin aikaa tarkasteltu lännen ja Naton kontekstissa”.
ELOKUUN puolivälissä uutistoimisto Rosbalt puolestaan otti purtavaksi todella kovan pähkinän yrittäessään selvittää, miksi presidentti Putinin hallinnon päällikkö Sergei Ivanov ja monet muut presidentin entiset KGB-kumppanit yhtäkkiä saivat kenkää. Haastateltavaksi oli otettu Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkadi Mošes.
”Venäjällä johtaja saattaa tietyssä vaiheessa uraansa hankkiutua eroon entisestä lähipiiristä ja läheisistä ystävistä”, Mošes sanaili, ”koska nämä voivat kuvitella olevansa koskemattomia ja siten muodostua johtajalle taakaksi”.
Mošesin mukaan ”Venäjän poliittisen järjestelmän huipulla ei ole muita riippumattomia toimijoita kuin presidentti, ja kenet tahansa voidaan erottaa milloin tahansa, jos presidentti niin päättää”.
Kaiken huipuksi Mošesin avulla välitettiin vihje siitä, mikä saattaisi olla pääministeri Dmitri Medvedevin kohtalo: ”Ennen syksyisiä duuman vaaleja pääministerin vaihtamisessa ei ole järkeä, sopivampi ajankohta voisi olla lähempänä vuoden 2018 presidentinvaaleja”.
SERGEI Ivanov joutui heinäkuun alussa Kultarannassa erikoiseen tilanteeseen, kun näytti siltä, että hän oli keskustellut presidentti Sauli Niinistön kanssa transpondereiden käyttöönotosta Itämerellä presidentti Putinin tietämättä. Venäjällä tämä ei luonnollisesti ole yleisemmin tiedossa.
Sen sijaan oli hyvin tiedossa, että Ivanov oli se henkilö, joka piti puheen, kun Pietarissa paljastettiin marsalkka Mannerheimin muistolaatta. Sen jälkeen sekä hän että kulttuuriministeri Vladimir Medinski joutuivat armottoman julkisen arvostelun kohteena – eikä kukaan tullut heidän tuekseen.
Viimeisen naulan arkkuun löi RIA Novosti vain pari päivää ennen Ivanovin erottamista: ”Mannerheimin kädet ovat kyynärpäitä myöten leningradilaisten veressä... Tehty virhe pitää korjata. Hitlerin kätyrin muistolaatta on poistettava pikaisesti. Leningradin piirityksen alun 75-vuotispäivään on enää alle kuukausi aikaa”.
Kun Ivanov oli erotettu, puheet Mannerheimista ja laatasta loppuivat kuin seinään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti