perjantai 12. elokuuta 2016

Kuuluuko Krimin niemimaalta Mainilan laukauksia? Viisi kysymystä asiantuntijalle...

Tänään perjantaina 12.08.2015 Ukraina on mediatietojen mukaan esittänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan Krimin tilanteen vuoksi. Varmaan pienemmästäkin syystä on kokoonnuttu...




Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Ulkomaat 

Kuuluuko Krimin niemimaalta Mainilan laukauksia? Viisi kysymystä asiantuntijalle

Venäjän ja Ukrainan välit ovat kiristymässä. Se on herättänyt pelkoa uudesta täydestä sodasta Ukrainassa. Suomalainen asiantuntija vastaa kysymyksiin.




Nainen pitelee No war -kylttiä.

Moskovalaiset osoittivat mieltään Krimin miehitystä vastaan maaliskuussa 2014. Uusi lakipaketti kaventaa mielenosoittamisen ja mielipiteen ilmaisun vapautta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syytti Ukrainaa aseellisista hyökkäyksistä Krimin rajalla eilen. Tänään torstaina Ukraina on määrännyt joukkonsa valmiuteen.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik vastaa kysymyksiin Krimin ja Ukrainan kiristyneestä tilanteesta.
Mistä ihmeestä on kyse?
Venäjä on lisännyt painostusta Ukrainaa kohtaan. Se aiheuttaa huolta, että Venäjä saattaisi ryhtyä uusiin sotatoimiin. Yksi selitys Venäjän toimille voi olla, että se on turhautunut Minskin rauhansopimukseen.
Venäjä ei ole onnistunut ohjaamaan rauhanpyrkimyksiä suuntaan, joka palvelisi sen omia tavoitteita. Venäjä haluaisi Ukrainasta liittovaltion, jossa se käytännössä hallinnoisi nykyisiä separatistialueita itse. Venäjä testaa, miten länsi vastaa jännitteiden lisääntymiseen.
Mikä on totuus, kumpi osapuoli on vihamielinen?
Venäjän väitteistä, että Ukraina olisi syyllistynyt vihamielisiin toimiin Krimin niemimaalla, ei ole todisteita. 
Näyttää siltä, että Venäjä on se, joka lisää jännitteitä ja käyttää tekaistuja provokaatiosyytteitä jännitysten lisäämiseen.
Ukrainan pääesikunnan entinen varapäällikkö Igor Romanenko on verrannut tilannetta talvisodan aloittaneisiin Mainilan laukauksiin. Näetkö tässä yhtymäkohtia?
Kyllä. Siinä mielessä, että tässä on kysymys tekaistun rajaprovokaation käyttämisestä. Yksi erottava tekijä on kuitenkin, että Krimin ja muun Ukrainan välinen raja ei ole kansainvälisesti hyväksytty raja, vaan Krim kuuluu Ukrainalle.
Venäjä kuitenkin pitää kiinni Krimistä ja katsoo, että Krim muodostaa Venäjän ja Ukrainan välisen rajan. Venäjä on myös siirtänyt lisää sotakalustoa Krimille.
Mihin tilanne pahimmillaan johtaa?
Venäjän tavoite ei sinällään ole lisäalueiden valtaaminen Ukrainalta. Jos Venäjä ryhtyy uusiin sotilaallisiin toimiin, niin se tekee sen siksi, että se haluaa lisätä vaikutusvaltaansa Ukrainaan ja sen ulkopolitiikkaan.
Jos tästä seuraa sotilaallista toimintaa, tavoitteena on päästä tilanteeseen, jossa Venäjän asema on vahvistunut ja Ukrainan asema vastaavasti heikentynyt.
Mitä odotat kansainväliseltä yhteisöltä?
Olisi hyvä, että EU tekisi selväksi, miten se toimii, jos Venäjä menee pidemmälle ja ryhtyy uusiin sotatoimiin. Sillä pitäisi olla selkeä vastaus valmiina. Se voisi ehkäistä tilanteen kärjistymistä.
Pelkään kuitenkin, että sellaista valmiutta ei tällä hetkellä ole. EU:n on ollut vaikea löytää yhteistä linjaa Venäjän suhteen, ja monet EU:n jäsenmaat katsovat, että turvallisuuteen liittyvät huolet ovat muulla suunnalla eli etelässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti