torstai 25. elokuuta 2016

OLENKO MODERNI UUSSTAHANOVILAINEN KVARTAALITALOUDEN JA INDIVIDUALISMIN PUSERRUKSESSA?

Teksti keskiviikon 24.08.2016 Lounais-Lappi-lehdestä: 

OLENKO MODERNI UUSSTAHANOVILAINEN KVARTAALITALOUDEN JA INDIVIDUALISMIN PUSERRUKSESSA?

Olen ollut kohta kahdeksan vuotta mielestäni täysin ansaitsemallani eläkkeellä opetustehtävistä. Vaimoni on myös eläkeläinen. Olemme isovanhempia, joiden palveluja, varsinkin mummon, tarvitaan tämän tästä – hyvä niin.
Eläkkeellä olemisessa ei ole tullut aika pitkäksi, oikeastaan päinvastoin, sillä aika kuluu pelottavan nopeasti. Kuitenkaan emme ole kiireisiä.
Olen vaimoni kanssa touhunnut yhtä sun toista viime vuosina. Viimeiset viisi vuotta olemme opetelleet saarimökkielämää. Olemme mielestämme orientoituneet siihen kohtalaisen hyvin. Varsinkin sellaisina kesinä, jolloin metsät ovat pullollaan marjoja. Sellainen kesä on muun muassa juuri nyt menossa...

Itselleni olen viime vuosina asettanut erilaisia tavoitteita. Minusta tuntuu välistä, että olen moderni uusstahanovilainen kvartaalitalouden ja individualismin puserruksessa.
Tuntuu siltä, että tuo, tuo ja tuokin on aivan pakko tehdä. Olen viime vuosina ottanut tavaksi tehdä kaikki sellainen välittömästi, jonka tekemättä jättämiselle ei ole järkevää perustetta.
Ajatukset tuntuvat lentävän kvartaaleittain, vuosineljännesittäin mutta juuri hetki havahduin aivan uuteen ilmiöön...
Aloin pohdiskella vuoden päähän erilaisia asiakokonaisuuksia. Miksi ihmeessä vuoden päähän, kun seuraavasta päivästäkään ei ole takeita?

lstuin hetki sitten pihakeinussa. Katseeni kiinnittyi omakotitonttimme kaakkoiskulmaan.
Siinä on meidän ”tuotantonurkkauksemme” > pieni perunamaa, ryytimaa, jossa ovat myös erinomaisen rehevät raparperipehkot. Alueella on myös isoon jäteastiaan sovellettu kompostisäiliö. Asia erikseen ovat suoraan etelään - pihakeinusta katsoen – maakellarin kupeessa olevat viinimarja- (punaiset ja mustat) ja karviaismarjapensaat.

Tuotantonurkkauksemme on ollut voimissaan nimenomaan tänä kesänä. Miksi? Tekisi mieleni sanoa ja sanonkin Team Ahman toisen veijarin sanomana: Nythän mä vasta hokasin!
Katseeni kiinnittyi perunamaan oikealle puolelle. Siinä oli vielä vuosi sitten valtavan suuri sembramänty. Sen oli äitini istuttanut - niin kuin pääasiassa muutkin pihapiirimme puut -
1960-luvulla.
Sembramänty oli toki edelleen elinvoimainen, mutta se varjosti pihaa ja luonnollisesti elinvoimaisena vei ympäristöstään elinvoimaa.
Puu kaadettiin ja se on pääosin poltettu massiivisessa päärakennuksen takassamme.

Keinussa istuskellessani kävi mielessä, että ensi keväänä otamme Kemin Ekoasemalta viiden tai kymmenen kuutiometrin peltomultakuorman, jolla vähintäänkin kaksinkertaistamme tuotantonurkkauksemme pinta-alan ja suurin osa mullasta käytetään tontin tasoitukseen. Puiden juuret ovat paikkapaikoin nousseet pintaa häiritsevästi.
________________________________________________________________________
Artikkelin otsikkoon liittyvänä: Kvartaalitalous merkitsee tiliä sijoittajalle vuosineljänneksittäin. Pitemmälle tosi sijoittaja ei katsele, sillä maailmalla on yllin kyllin rahastettavaa!
Individualismi puolestaan korostaa yltiöpäistä yksilöllisyyden korostamista. Se tulee selvästi esiin mm. lehtien menestystarinoista. Niissä annetaan lukijalle mielikuva, että saada kasaan x miljoonaa euroa verotettavaa tuloa ja/tai -omaisuutta, on ehdottomasti tavoittelemisen arvoista, olipa eurot hankittu erinomaisen optiosopimuksen, hyvin ajoitetun yrityskaupan, yrityksen uussijaintiratkaisun, onnekkaan televisio-ohjelmakokonaisuuden, huippu-urheilusuorituksen, tms. myötä...
No minun ajatuksissani vuoden jälkeen tulee todennäköisesti hyvä mieli ja kotitaloutemme  omavaraisuus kasvaa harppauksen eteenpäin, kun tuo kellarikin on käyttämättä...

Pohdiskeluterveisin
Aki Pyykkö
Opetusalan eläkeläinen Kemistä
______________________________________________________________________
Edelliseen tekstiin lisäystä perjantaina 02.09.2016:
Olen tänään kaivanut tonttimme tuotantokulmauksen joutomaalle sopivin välimatkoin kuoppia, joihin olen tyhjentänyt kompostisäiliöstä muhinutta ainesta = kevensin kompostiastiaa. Siirsin kompostiastian vipuja hyväksi käyttäen 1,5m itään ja sen jälkeen 1,5m pohjoiseen.
Näin menetelle saamme noin metrin suikaleen hyvää lisämaata kevääksi. Sen ja nykyisen perunapellon - tällä hetkellä nurmikkona olevan alueen - käännän lapiolla lähipäivinä vähitellen...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti