perjantai 19. elokuuta 2016

Maailman vanhin tietokone rakennettiin 5000 vuotta sitten: yhä nähtävillä...

Mielenkiintoista... 

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Maailman vanhin tietokone rakennettiin 5000 vuotta sitten: yhä nähtävillä


Tutkijat uskovat, että Stonehenge kuuluu maailman vanhimpien tietokoneiden joukkoon.
Tutkijat uskovat, että Stonehenge kuuluu maailman vanhimpien tietokoneiden joukkoon.KUVA: FACUNDO ARRIZABALAGA
Myöhäisen neoliittisen kivikauden ja varhaisen pronssikauden tuotteita on yhä esillä.
Luultavasti maailman vanhin tietokone on Stonehengen esihistoriallinen monumentti Englannin Wiltshiressa – tai se ainakin kuuluu vastaavanlaisten ”laitteiden” pitkään sarjaan.

Samanalaisia rakennelmia ja siis eräänlaisia alkeellisia tietokoneita on arkeologien mukaan pitkin Länsi-Eurooppaa.
Tutkijat ovat jo pitkään arvelleet, että esimerkiksi Stonehengessa on kyseessä valtava tähtitieteellinen ”tietokone”, mutta vasta nyt asiaan on saatu varmistus, kun ryhmä tiedemiehiä  Adelaiden yliopistosta on tilastollisesti todistanut, että jotkin vanhimmista kivisistä rakennelmista Britanniassa on tietoisesti rakennettu mittaamaan auringon ja kuun liikkeitä.
Kivikehärakennelmia on esimerkiksi eristyksissä olevilla saarilla Skotlannissa. Niiden halkaisija vaihtelee 30 metristä 450 metriin.
Stonehengen rakentaminen on aloitettu ennen Egyptin pyramideja. Urakkaan on käytetty yli 1,5 miljoonaa työpäivää, sillä sinne on muun muassa kuljetettu jättimäisiä kivipaaseja proomuilla ja vetämällä maitse Walesista.
Tähän saakka on uskottu, että Stonehenge on rakennettu seremoniapaikaksi esimerkiksi ihmisten uhraamiseen, kuningas Arthurin sotamuistomerkiksi tai muistomerkiksi antiikin Britannian kuningattarelle Boudicalle.
Yksi vihje siitä, miksi Stonehenge ja monet muut kivikehät rakennettiin, on se, että niistä voi laskea muun muassa auringon ja kuun liikkeitä, esimerkiksi auringonnousun, kesäpäiväntasauksen, auringonlaskun ja talvipäivänseisauksen.
Myös kuun liikkeitä seuraava, 18,6 vuoden mittainen Metoninen jakso voidaan laskea kivikehästä. Siitä selviävät myös auringon ja kuun pimennykset.

Tähän saakka tällaisia tietokonemaailmaan sopivia kuvioita on pidetty pelkkinä sattumina.
Ajatus jonkinlaisesta kivikehäkalenterista  tai observatoriosta ei ole sinällään uusi, mutta vasta tietokoneaika ja uusimmat tutkimukset varmistivat, että kyseessä todella ovat alkeelliset tietokoneet.
”Kukaan ei ole ennen tätä koskaan tilastollisesti määritellyt, että yksittäinen kiviympyrä olisi rakennettu tähtitieteellisiä ilmiöitä varten. Kaikki oli olettamusta”, sanoo projektin johtaja ja Adelaiden yliopiston tutkija, tohtori Gail Higginbottom.
Hankkeessa tutkijat kävivät läpi monta kivikehää ympäri Brittein saaria. Tutkimuksessa selvisi, että kaikki, eri aikoina rakennetut kehät oli rakennettu samanlaisten auringon ja kuun liikkeitä luotaavien linjausten mukaan.
Lisäksi analyysi osoitti, että nämä linjaukset jatkuivat myös ympäröivään maisemaan ja horisonttiin.
Tällainen tietokonelaskenta jatkui Brittein saarilla ainakin 2 000 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti