Jos et niin alla olevan artikkelin luettuasi tiedät...
Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:
Tiedätkö miksi torstai on hernekeittopäivä?
Tiistai 30.8.2016 klo 07.48
Kohta se taas on. Nimittäin torstai - ja hernekeittopäivä.
- Torstai on vakiintunut hernekeittopäiväksi.
- Syy löytyy keskiajalta ja paastosta.
- Ennen perjantaipaastoa piti syödä täyttävää ruokaa.
Hernekeiton sakeudessa on eroa sen mukaan, missä päin Suomea keitto on tehty. Perinteisesti lännessä keitto on ollut paksumpaa. (MARI MOILANEN)
Torstaisin monella työpaikalla, armeijassa, kotona, lounasravintolassa lusikoidaan lautaselta vihreää, sakeaa keittoa. Mitäpä muuta, sillä onhan silloin valtakunnallinen hernekeittopäivä.
Mutta miksi juuri torstai?
Hernekeiton perinteisellä tarjoilupäivällä on pitkä historia.
Keskiajalla, ennen uskonpuhdistusta, oli perjantai Suomessakin katolisten paastopäivä. Edellisenä päivänä tarvittiin siis tankkausta ennen perjantaipaastoa. Torstaisin valmistettiin tuhtia ruokaa: kuivattuja herneitä ja suolattua sianlihaa.
Vaikkei perjantaisin enää paastota, on torstai kuitenkin säilynyt hernekeittopäivänä. Vuodessa on yksi poikkeuspäivä, jolloin hernekeittoa syödään muulloinkin kuin torstaina. Nimittäin laskiaistiistai.
Kansainvälinen keitto
Hernekeitto ei ole yksistään suomalaisten etuoikeus.
Ruotsissa hernekeitto valmistetaan yleensä keltaisista herneistä. Englannissa hernekeittoa muistuttava, mutta paksumpi pease pudding haudutetaan vesihauteessa.
Venäjällä keitto tehdään savustetusta sianlihasta ja siihen lisätään usein myös perunaa. Venäläisessä versiossa on melko runsaasti lientä.
Norjassa sakeata, etikalla maustettua hernemuhennosta käytetään kylmänä ruoanlisäkkeenä vihreiden vihannesten tapaan. Lämmin hernekeitto puolestaan on liemimäistä, eikä siinä ole lihaa.
Islannissa hernekeittoon käytetään suolattua lampaanlihaa.
Australiassa hernekeittoon lisätään kellumaan australialainen lihapiirakka, ja ruokalaji tunnetaankin nimityksellä pie floater.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti