tiistai 9. elokuuta 2016

Selkäänpuukottajasta tuli yhtäkkiä ystävä – ainakin nämä viisi asiaa nousevat esille Putinin ja Erdoganin tapaamisessa...

Tarkoitus pyhittää - kaikki - keinot...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Yle maailmalla: Moskova  | 

Selkäänpuukottajasta tuli yhtäkkiä ystävä – ainakin nämä viisi asiaa nousevat esille Putinin ja Erdoganin tapaamisessa

Sekä Venäjän että Turkin presidentit tarvitsevat uusia ystäviä, koska ovat menettäneet maailmalla yhteistyökumppaneita kovaotteisten toimiensa takia. Johtajat tapaavat tänään Pietarissa, missä he rakentavat muun muassa vastavoimaa EU:lle.



Putin ja Erdogan
Presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan tapasivat myös Ankarassa joulukuussa 2014.Kuva: Turkin presidentinkanslian tiedotus / EPA
Kun presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan tapaavat tiistaina iltapäivällä Konstantinovin palatsissa Pietarissa, asialistalla on suuria kysymyksiä. Niistä päällimmäiset ovat energiayhteistyö, kamppailu terrorismia vastaan ja uusien liittoumien luominen.

1. Vihamiehistä ystäviksi

Putin ja Erdogan esiintyivät täydessä yhteisymmärryksessä syyskuussa 2015 Moskovan uuden suuren moskeijan avajaisissa. Marraskuussa he tapasivat vielä Turkin pääkaupungissa Ankarassa.
Ystävyys muuttui vihamielisyydeksi, kun runsas viikko Ankaran tapaamisen jälkeen Turkin asevoimat ampuivat alas venäläisen sotilaslentokoneen Syyrian rajalla.
Presidentti Putin sanoi Erdoganin olevan selkäänpuukottaja ja syytti presidentin perhettä terrorismin rahoituksesta. Venäjä esitti näyttävästi todisteita siitä, että Turkki osti öljyä terroristijärjestö Isisiltä.
Kaikki suhteet maiden välillä katkaistiin ja välit olivat erittäin huonot.
Kesäkuun lopulla presidentti Erdogan pyysi virallisesti anteeksi koneen alasampumista, minkä jälkeen Putin lupasi heti elvyttää yhteistyötä Turkin kanssa.
Presidentit vierailivat Moskovan uudessa suuressa moskeijassa syyskuussa 2015.
Presidentit vierailivat Moskovan uudessa suuressa moskeijassa syyskuussa 2015. Kuva: Alexei D. Ruginyn / EPA

2. Putin rakentaa vastavoimaa EU:lle

Presidentti Putinilla on kiireinen viikko. Hän tapasi maanantaina Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa Azerbaidzhanin ja Iranin presidentit Ilham Aliyevin ja Hassan Rouhanin. Keskiviikkona Armenian presidentti Serzh Sarkisian tulee Moskovaan.
On selvää, että Putin hakee tapaamisilla lisäpontta luomaansa Euraasian talousyhteisöön. Yhteisön on tarkoitus edistää siihen kuuluvien maiden välistä kauppaa ja samalla olla vastavoima lännelle, eritoten Euroopan Unionille.
Näiden maiden intressissä on yhteistyö sekä energia-alalla että terrorismin vastaisessa kamppailussa.
Venäjän kantana on jo pitkään ollut, ettei esimerkiksi Turkin kannata hakea EU-jäseneksi vaan nimenomaan vahvistaa siteitään Kaspianmeren suuntaan.
Erityisen kiinnostavaksi tällainen tiiviimpi yhteistyö olisi sen valossa, että Turkki kuuluu puolustusliitto Natoon.

3. Kaasuputki Turkkiin ohittaisi Ukrainan

Venäjä on rakentanut Turkkiin Akkuyun ydinvoimalaa, mutta hanke keskeytyi viime syksynä Venäjän ja Turkin välirikon takia.
Turkki tarvitsee lisää sähköä, ja on hyvin todennäköistä, että Putin ja Erdogan sopivat hankkeen jatkamisesta.
Kartta kaasuputken reitistä
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Samoin presidentit todennäköisesti jatkavat yhteistyötä kaasuputkisuunnitelman ympärillä. Tarkoituksena on rakentaa kaasuputki Mustanmeren pohjalle Venäjältä Turkkiin. Projekti kulkee nimellä Turkish Stream, ja se vahvistaisi venäläisen kaasujätin Gazpromin asemaa.
Kaasuputki antaisi Venäjälle tilaisuuden olla johtamatta kaasua Eurooppaan Ukrainan kautta. Jos kaasutoimitukset loppuisivat Ukrainan kautta, olisi se katastrofi maan taloudelle.

4. Terrorismin uhka on aina läsnä

Ylen Kremlistä saamien tietojen mukaan Putin ja Erdogan puhuvat myös terrorismin uhasta ja sen vastustamisesta.
Maiden välisen vihanpidon aikana presidentti Putin väitti, ettei Turkki ole kiinnostunut terrorismin vastaisista toimista Syyriassa, vaan haluaa vain kukistaa alueen kurdiväestön.
Pietarin tapaamiselta voidaan odottaa, että yhteistyötapoja terroristeja vastaan löytyy.Izvestia-lehti kirjoitti maanantaina, että Venäjä olisi valmis sotilasyhteistyöhön ja tietojenvaihtoon Turkin kanssa.

5. Turkki haluaa venäläisturistit takaisin

Turkin matkailuala on kärsinyt suuria tappioita Venäjän lopetettua lennot Turkkiin. Maa on ollut yksi venäläisten suosituimmista matkailukohteista. Vuonna 2014 jopa 4,4 miljoonaa venäläistä matkusti Turkkiin. Tänä vuonna matkailijoita on ollut alle 100 000.
Presidentti Putin on antanut ymmärtää, että matkailu Turkkiin voidaan aloittaa laajemmin uudestaan, kun matkailijoiden turvallisuus on taattu.
Venäläinen Levada-keskus selvitti mielipidemittauksessa venäläisten kantaa siihen, pitäisikö Venäjän elvyttää jälleen matkailua Turkkiin. Siinä kävi ilmi, että 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että matkailun aloittaminen nopeasti uudelleen on liian aikaista tai ei ollenkaan kannata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti