maanantai 15. elokuuta 2016

Juha Sipilä: Solidiumista tulee aktiivisempi sijoittaja – ”Tarkoitus on vapauttaa käsiä”...

Näyttää ensi lukemalta ihan hyvältä ratkaisulta...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Juha Sipilä: Solidiumista tulee aktiivisempi sijoittaja – ”Tarkoitus on vapauttaa käsiä”

Valtion sijoitus­yhtiöllä säilyy kuitenkin rooli myös suomalaisen omistajuuden suojaajana.

KOTIMAA 
MIKA RANTA / HS
Pääministeri Juha Sipilä virka-asunnossaan Kesärannassa viime torstaina.
Pääministeri Juha Sipilä virka-asunnossaan Kesärannassa viime torstaina.

Fakta

Solidium

 Solidium on valtion täysin omistama yhtiö. Sen toimitusjohtaja on Kari Järvinen.
 Sen salkussa on 12 suomalaisen pörssiyhtiön
osakkeita.
 Osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 6,9 miljardia euroa.
 Omistuksista arvokkain on Sampo. 11,9 prosentin omistusosuuden arvo on 2,5 miljardia euroa.
VALTION sijoitusyhtiö Solidiumin rooli hieman muuttuu, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk) HS:n haastattelussa. Sipilä vastaa myös valtion omistajaohjauksesta.
Solidiumista tulee selkeämmin finanssisijoitusyhtiö, joka voi tehdä aktiivisestikin sijoituksia markkinoilla. ”Tarkoitus on vapauttaa käsiä”, Sipilä sanoo.
HS haastatteli Sipilää torstaina pääministerin virka-asunnolla.
SOLIDIUMILLA ON tähän asti ollut eräänlainen kaksoisrooli. Sille on sälytetty tehtävä suomalaisena ankkuriomistajana. Samaan aikaan se on ollut sijoitusyhtiö, jonka pitäisi saada sijoituksistaan mahdollisimman hyvä tuotto.
Yhtälö on ollut hankala, sillä Solidiumilla on ollut rajallisesti mahdollisuuksia tehdä muutoksia salkussaan. Käytännössä se on pitänyt samoja osakkeita vuodesta toiseen. Samalla salkun olisi pitänyt kuitenkin tuottaa hyvin.
”Solidiumin pelitila on ollut aika kapea, mikä näkyy vertailuluvuissa”, Sipilä sanoo. Solidiumin salkun tuotto onkin ollut kehno.
Viime vuonna sen salkku tuotti vain 6,3 prosenttia, mikä on selvästi alle Helsingin pörssin indeksin.
SIPILÄN MUKAAN nyt tarkoituksena on lisätä Solidiumin aktiivisuutta sijoittajana.
”Jatkossa sijoituksista vapautuvia pääomia voitaisiin pyörittää Solidiumissa. Niitä ei enää otettaisi valtion budjetin tilkkeeksi”, Sipilä sanoo.
Solidium voisi siis käyttää esimerkiksi omistamistaan yhtiöistä saamiaan osinkoja aiempaa enemmän uusien sijoitusten tekemiseen. Tähän asti valtio on edellyttänyt sen tulouttavan käytännössä kaiken valtion kassaan.
Viime vuosina valtion tuloutusvaade on ollut niin iso, että osingot eivät ole riittäneet sen kattamiseen vaan Solidium on joutunut myymään omistuksiaan –  myös epäsuotuisassa markkinatilanteessa. Sipilän mukaan valtio ei tule jatkossa vaatimaan ylisuuria tuloutuksia.
”Solidiumin rooli muuttuu aktiivisemmaksi. Sitä kautta siltä pystytään vaatimaan myös enemmän tuloksia”, Sipilä sanoo. Omistaja edellyttää siis Solidiumin salkulta nykyistä parempaa tuottoa.
SILTI SIPILÄN mukaan Solidiumilla edelleen säilyy rooli myös sinivalkoisen omistajuuden suojaajana. ”Pääomaköyhässä maassa tarvitaan myös valtion omistajuutta. Outotecissä on nähty tilanteita ja Metsossa on nähty tilanteita, jossa tämä on toiminut. Halutaan pitää sinivalkoinen omistajuus ja suojella sitä”, Sipilä sanoo.
Solidium omistaa 14,9 prosenttia kaivosteknologiayhtiö Outotecista sekä konepajayhtiö Metsosta. Molemmat ovat olleet ulkomaisen yrityksen ostoaikeiden kohteena.
SOLIDIUMIN salkussa on 12 suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita. Niiden arvo on noin 6,9 miljardia euroa. ”Salkussa on aika paljon historian perimää”, Sipilä sanoo.
Solidiumin salkussa onkin monen perinteisen valtionyhtiön osakkeita. Sijoituksista arvokkain on Sampo, jonka osakkeiden arvo on 2,5 miljardia euroa.
Valtio-omistaja nimitti heinä–elokuun vaihteessa Solidiumille uuden hallituksen. Hallituksen puheenjohtajana aloitti Ilmarisen entinen toimitusjohtaja Harri Sailas.
Solidiumin hallituksen ja sen myötä koko yhtiön uusi rooli ja strategia määritellään toimiohjeessa, jota Sipilän johdolla parhaillaan päivitetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti