maanantai 1. elokuuta 2016

Wahlroos: "En ole koskaan osannut valita yksittäisiä arvopapereita"...

Aivan säpsähdin lukiessani alla olevaa. Björn Wahlroos tunnustaa olevansa ei aivan täydellinen.

Todettakoon, että muutama viikko sitten kävi mielessä puoliammattilaismetsuriystäväni kertomana erään kemiläisen - jo edesmenneen - arvopaperisijoittajan, tosi asiantuntijan sanat: "Kyllä se (erään osakkeen arvo) siitä vielä nousee!"
Nordea Bank-osakkeiden pörssiarvo Helsingin arvopaperipörssissä on tullut alas kohta vuoden ajan monista eri syistä.
Kuinta ollakaan intouduin ostamaan taannoin muutaman kyseisen pankin osakkeen ja tänään hiukan lisää havaitessani, että Björn Wahlroosissakin on jotain inhimillisyyttä. Toisaalta olisi mukava joskus käväistä kyseisen pankin yhtiökokouksessa "käyttämässä isännän ääntä"...
Tosin omistamani osakemäärää kuvannee parhaiten vanha, kulunut toteamus: Hyttysen paska valtameressä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Wahlroos: "En ole koskaan osannut valita yksittäisiä arvopapereita"


Wahlroos: "En ole koskaan osannut valita yksittäisiä arvopapereita"
KUVA: LAURI OLANDER/KL
Teknologisen kehityksen aiheuttama radikaali epävarmuus on sijoittajan suurin riski, arvioi Björn Wahlroos uuden sijoituskirjan esipuheessa.
Björn Wahlroosin mukaan valtaosa sijoittajan markkinoilla kohtaamasta epävarmuudesta on korko- tai valuuttariskin sijasta teknologista riskiä.
"Poltammeko enää kahdenkymmenen vuoden kuluttua öljyä, tarvitaanko pitkäkuituista sellua edelleen paperin ja kartongin valmistamiseen ja korvaavatko uudet komposiitit teräksen tai alumiinin? Ostammeko lähes kaiken tarvitsemamme netistä GPS-ohjattujen kuhnureiden kotiin kuljetettavaksi, ja kulkevatko autot ilman kuljettajaa? Onko meillä enää sanomalehtiä, luottokortteja, tavarataloja, ydinvoimaloita tai vilustumista?" Wahlroos visioi Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kirjoittaman Sijoita kuin guru -kirjan esipuheessa.
Wahlroosin mukaan mikään matemaattinen apuväline ei auta sijoittajaa suojautumaan teknologisen edistyksen tuomalta riskiltä. Parhaan ennusteen tulevasta tarjoavat hänen mukaansa markkinat, jotka hinnoitellessaan arvopapereita tuottavat samalla ennusteita tulevaisuudesta.
"Nuo ennusteet eivät tietenkään ole kaikenkattavia, eivätkä erityisen tarkkojakaan. Mutta koska niiden muodostumiseen on käytetty lähes kaikki tarjolla oleva tieto, ne ovat sittenkin paras mahdollinen arvio siitä, miten tulevaisuuden pitäisi heijastua tämänhetkisiin taloudellisiin päätöksiin", Wahlroos kirjoittaa.

Wahlroos huomioi makroriskit

SammonNordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtajana toimiva Wahlroos valottaa kirjan esipuheessa myös omaa sijoitustyyliään. Hän kertoo, ettei ole "koskaan osannut valita yksittäisiä arvopapereita."
"Epätavallisen makroriskin ottamisessa olemme kuitenkin kollegoitteni kanssa olleet hieman keskimääräistä parempia. Sillä tarkoitan sellaisen markkinoiden hetkellisen epätasapainotilan identifioimista, jossa kokonaisen saatavaluokan odotettavissa oleva tuotto on sen riskitasoon nähden normaalia korkeampi."

Wahlroos mainitsee esimerkkeinä makroriskin hyödyntämisestä yrityslainat finanssikriisin aikoihin vuonna 2008 ja osakkeet vuonna 2009, dollarin eurokurssin vuonna 2014 ja mahdollisesti matalariskiset osakkeet vuonna 2015.
Wahlroos esittää myös kontrasijoittajan eli vastavirtaan kulkijan teesin. Hänen mukaansa toivottomaltakin vaikuttavassa markkianympäristössä on mahdollista tehdä rahaa.
"Usein riittää se, että tunnistaa, mihin arvopapereihin tuo pessimismi on kaikkein selvimmin tarttunut."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti