maanantai 1. elokuuta 2016

Sisilialaiset kapinoivat mafiaa vastaan – suojelurahan maksamisesta kieltäydytään julkisesti...


Alla olevassa artikkelissa todetaan: Nykymafia on ennen kaikkea yritys, joka harjoittaa laitonta liiketoimintaa. Italialaisviranomaiset ovat laskeneet, että mafia on liikevaihdoltaan selvästi Italian suurin yritys, ja se vastaa lähes seitsemää prosenttia Italian bruttokansantuotteesta.

Suomessakin puhutaan julkisesti ns. hyväveli-verkostoista, palvelus-vastapalvelus-käsitteistä, tämä mulle-tuo sulle, jne. , jotka luonteeltaan lähestynevät globaalia mafia-käsitystä. Kaikki edellä mainittu perustuu vaikenemiseen, pelkoon mutta myös tietämättömyyteen ja rohkeuteen puuttua henkilötasolla asioiden kulkuun... 

Olen nähnyt useita dokumentteja Italian mafiasta nimenomaan Sisiliasta. Toistaiseksi niiden sanoma on ollut murheellinen, suorastaan murhaava, toivottavasti alla olevat toimenpiteet tuovat synkän putken päähän vihdoinkin valoa Italiassa. Tehtävä on vaikea mutta ei mahdoton.



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat  | 

Sisilialaiset kapinoivat mafiaa vastaan – suojelurahan maksamisesta kieltäydytään julkisesti

Ruohonjuuritason kampanja on saanut Italian Sisiliassa mafian takajaloilleen. Kauppiaat, kuluttajat ja aktivistit ovat keränneet voimansa yhteen ja kieltäytyvät maksamasta suojelurahaa mafialle.



Nuori nainen. Chiara Barone johtaa AddioPizzo-järjestöä, joka kampanjoi mafiaa vastaan.
AddioPizzo-järjestöä johtava Chiara Barone sanoo, että julkisuus auttaa mafian vastaisessa kamppailussa. Kuva: Petri Burtsov / Yle
CATANIA
Lähes tuhat euroa joka kuukausi. Niin paljon sisilialainen yrittäjä Filippo Casella pulitti mafialle vuosikausien ajan, kunnes hän eräänä päivänä sai tarpeekseen.
Casellan kuljetusalan yrityksellä meni huonosti, koska suuri osa voitoista valui kuuluisalle sisilialaiselle Santapaolan mafiaklaanille. Maksetusta suojelurahasta huolimatta yritys ei välttynyt edes murroilta tai varkauksilta.
– Olin tilanteessa, jossa minulla oli vain kaksi vaihtoehtoa: joko ajaa yritykseni konkurssiin tai mennä poliisin puheille, hän kertoo Sisilian itäosassa sijaitsevassa Catanian kaupungissa.

”Mafia pelkää kriittistä kuluttajaa”

Mafian jäsenet ovat aikaisemmin murhanneet monia yrittäjiä, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen mafian toiminnasta. Siksi monet yrittäjät eivät uskalla ottaa yhteyttä viranomaisiin.
Mutta Casella ei halunnut toimia yksin, vaan haki tukea eri puolilla Sisiliaa toimivasta AddioPizzo-järjestöstä. 
Mies kuljettaa trukkia. Mafia otti Filippo Casellaan yhteyttä parikymmentä vuotta sitten, kun hän perusti kuljetusalan yrityksensä.
Mafia otti Filippo Casellaan yhteyttä parikymmentä vuotta sitten, kun hän perusti kuljetusalan yrityksensä. Kuva: Petri Burtsov / Yle
Mafiaa vastaan kampanjoivan järjestön idea on yksinkertainen: mafia voi pelotella yksittäisiä yrittäjiä, mutta jos kaikki nousevat yhdessä sitä vastaan, on mafia voimaton.
Mafian valta perustuu siihen, että me tavalliset kansalaiset olemme hiljaa.
– Filippo Casella
Järjestön voimakeinona on julkisuus, jota mafia kavahtaa.
– Jos mafia tietää, että kauppias on päättänyt olla maksamatta suojelurahaa ja on ilmoittanut tästä julkisesti, näyttää salaa nauhoittamiemme puhelinkeskustelujen perusteella siltä, että näitä kauppiaita vältellään, AddioPizzon puheenjohtaja Chiara Barone sanoo.
Näin kävi myös Filippo Casellalle. Hän alkoi kampanjoida näkyvästi mafiaa vastaan ja pääsi eroon rikollisliigan ahdistelijoista.
Casella todisti oikeudessa kiristäjiään, Santapaolan mafiaklaanin jäseniä vastaan. Lopulta klaanin jäsenet vangittiin.
Casellasta tuli kuuluisuus Cataniassa. Hän toimii edelleen AddioPizzo-järjestössä ja kertoo esimerkiksi alueen nuorille kokemuksistaan.
Casellan viesti on selvä: mafiaa ei saa pelätä.
– Mafian valta perustuu siihen, että me tavalliset kansalaiset olemme hiljaa, hän painottaa.

Mafia on Italian suurin yritys

Italian mafiaan liittyy valtavasti uskomuksia ja mielikuvia, jotka ovat syntyneet elokuvien ja tv-sarjojen perusteella. Tosiasiassa mafia poikkeaa aika lailla näistä stereotypioista.
Aukio kaupungilla. Osa sisilialaisen Catanian kaupungin yrittäjistä on ryhtynyt vastustamaan mafian valtaa.
Osa Catanian kaupungin yrittäjistä on ryhtynyt vastustamaan mafian valtaa. Kuva: Petri Burtsov / Yle
Mafia ei edes ole yksi yhtenäinen organisaatio, vaan Italiassa puhutaan kolmesta mafiasta – Sisilian Cosa Nostrasta, Napolin Camorrasta ja Calabrian 'Ndrànghetasta.
Nykymafia on ennen kaikkea yritys, joka harjoittaa laitonta liiketoimintaa. Italialaisviranomaiset ovat laskeneet, että mafia on liikevaihdoltaan selvästi Italian suurin yritys, ja se vastaa lähes seitsemää prosenttia Italian bruttokansantuotteesta.
Pikaisella tarkastelulla mafian läsnäoloa ei esimerkiksi Catanian kaupungin katukuvassa huomaa lainkaan. Monet kauppiaat vaikenevat, kun heiltä kysyy, ovatko he joutuneet tekemisiin mafian kanssa. Vain osa myöntää joutuneensa maksamaan suojelurahaa.

”Vihaamme mafiaa”

Haastatellessamme AddioPizzo-järjestön puheenjohtajaa Catanian keskustassa ympärille kokoontuu joukko kaupunkilaisia.
Mies aurinkolaseissa. Sisilialainen Alessandro kertoo ihmisten vihaavan mafiaa.
Sisilialainen Alessandro kertoo ihmisten vihaavan mafiaa. Kuva: Petri Burtsov / Yle
– Brava! On hienoa, että tällaisia järjestöjä on. Me sisilialaiset vihaamme mafiaa. Se on tahrinut maineemme, nuori opiskelija Alessandro sanoo.
Ihmisjoukossa on kuitenkin myös epämääräisen näköisiä henkilöitä, jotka eivät sano mitään. He kuuntelevat haastattelua ja poistuvat paikalta.
Myöhemmin minulle kerrotaan, että jokaisella kaupunginosalla on omat mafiosonsa. He pitävät matalaa profiilia, mutta paikalliset tuntevat heidät.
Mahtoikohan kyseessä olla mafian miehet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti