keskiviikko 3. elokuuta 2016

Sijoituskirjailijat paljastavat, mitä sijoittajalegenda Warren Buffett ostaisi Helsingin pörssistä...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunatuna:

Sijoituskirjailijat paljastavat, mitä sijoittajalegenda Warren Buffett ostaisi Helsingin pörssiSijoituskirjailijat paljastastä


Sijoituskirjailijat paljastavat, mitä sijoittajalegenda Warren Buffett ostaisi Helsingin pörssistä
KUVA: EPA
Buffett antaa piutpaut rahoitusteorialle. Maailman rikkainta sijoittajaa eivät kiinnosta osakkeet vaan yhtiöt, Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun sijoituskirja opastaa.
Maailman varakkain sijoittaja, yhdysvaltalainen Warren Buffett heittää Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun uunituoreessa sijoituskirjassa vesilintua perinteisellä rahoitusteorialla. Hänen mukaansa sijoittajan ei pidä hajauttaa, osakekurssilla ei ole merkitystä muuta kuin ostomielessä ja hyvä sijoittaja pystyy valitsemaan voittajia.
Buffett kiitteleekin yliopistojen rahoituksen opetusta siitä, että se saa muut sijoittajat lopettamaan ajattelun. Samalla hän voi itse keskittyä ostamaan hyviä yrityksiä mahdollisimman halvalla.
"Buffettin mielestä avain hyvään sijoitukseen on hyvän liiketoiminnan ostaminen silloin, kun sitä on tarjolla hinnalla, joka jättää suuren alennuksen todelliseen arvoon verrattuna", Hämäläisen ja Oksaharjun sijoitusopus kertoo.
Buffettille riskiä ei ole osakkeen kurssivaihtelu, sillä hänelle sijoitushorisontti on ikuinen. Riskiä on se, että tuotto sijoitusaikana jäisi jälkeen inflaatiosta. Beeta-tunnusluku saa häneltä vain huutia.
Ikuisesta sijoitushorisontista seuraa myös se, ettei yrityksen osakkeen kurssilasku ole Buffettin mielestä huono vaan hyvä uutinen sijoittajalle. Sen myötä sijoittaja voi hankkia halvalla lisää hyvää yritystoimintaa tai yritys voi itse ostaa markkinoilta omia osakkeitaan ja kasvattaa näin sijoittajan omistusosuutta.
Buffett ei myöskään välitä pyrkimyksestä sijoitustensa hajauttamiseen. Yksi syy on se, ettei osakekurssin heilahteluilla ole Buffetille suurta merkitystä, sillä hän ei ole myymässä yhtiöitään. Toinen syy on se, että hajauttaminen vaikeuttaa liiketoimintaan perehtymistä.
"Hänen mukaansa salkun keskittäminen voi pienentää riskiä, jos se - niin kuin pitäisi - samalla lisää sijoittajan intensiteettiä perehtyä liiketoimintoihin ja seurata niiden kehitystä", Hämäläinen ja Oksaharju kirjoittavat.
Buffettin linja onkin, että hyvän sijoittajan tulisi tietää oma erityisosaamisensa ja keskittyä siihen. Buffett itse pitäytyy vakiintuneilla toimialoilla, sillä arvostaa liiketoiminnan ennustettavuutta.
Tärkeää Buffettille ovat ennen kaikkea liiketoiminnan vakaus, kilpailuetu muihin nähden, sekä hyvä ja sijoittajan etua ajatteleva yritysjohto.

Mitä Buffett sitten ostaisi Helsingin pörssistä?

Buffettilla on Hämäläisen ja Oksaharjun mukaan kuusi kriteeriä sijoituksilleen.

Yhtiöiden on oltava riittävän suuria, liikevoitoltaan vähintään 75 miljoonaa. Liiketoiminnalla täytyy olla todistettava kyky tuottaa tulosta kaikissa suhdannevaiheissa, sekä korkeita oman pääoman tuottoja matalalla velalla. Lisäksi yrityksellä on oltava osaava johto, selvä ansaintalogiikka ja järkevä ostohinta.
Helsingin pörssin yrityksistä Buffettin kriteerit hintaa lukuun ottamatta voisivat täyttää sijoituskirjailijoiden mukaan Huhtamäki, KoneKonecranes,Nokian RenkaatNordeaOrionSampo ja Wärtsilä. Lähelle pääsisivät Amer SportsFiskarsMetsoTelia ja Valmet.
Kysymys olisi enää, mitä näistä voi ostaa järkevällä hinnalla.
Ainakin Buffettin itsensä tapauksessa hänen filosofiansa on kantanut hedelmää. Buffettin yhtiön Berkshire Hathawayn kirja-arvo on kasvanut vuosina 1964–2015 lähes 800 000 prosenttia, kun samaan aikaan esimerkiksi S&P-indeksi on noussut hieman yli 11 000 prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti