tiistai 2. elokuuta 2016

Lopetetaan miljardien hukkaaminen...

Jos, jos ja jos... 


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Lopetetaan miljardien hukkaaminen


Vuoden 2005 lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli käteistä ja talletuksia 58 miljardin euron arvosta. Vuoden 2005 lopussa Helsingin pörssin OMX Helsinki Benchmark -tuottoindeksin arvo oli 53,39 pistettä.
Reilussa kymmenessä vuodessa indeksi on kivunnut 65 prosenttia. Suunnilleen viiden prosentin keskimääräinen vuosituotto on selvästi matalampi kuin osakemarkkinoiden keskiarvoksi usein mainittu kahdeksan prosenttia. Se on kuitenkin selvästi enemmän kuin nollaa hipova talletuskorko.
Jos suomalaiset kotitaloudet olisivat vuosikymmen sitten rohjenneet laittaa 
30 miljardia eli vähän yli puolet talletusvaroistaan Helsingin pörssiin, me suomalaiset olisimme vaurastuneet tuosta vain lähes 
20 miljardia euroa.
Summa on melkoinen suhteessa siihen, että viime vuodenvaihteessa suomalaisilla kotitalouksilla oli pörssisijoituksia 32 miljardilla eurolla.
Jos suomalaiset kotitaloudet olisivat 20 miljardia euroa vauraampia, se olisi mukava juttu paitsi meidän kotitalouksien, myös Suomen valtion rahakirstun kannalta.
Jos 20 miljardia olisi sijoitettu keskimäärin neljän prosentin osinkotuottoa antaviin osakkeisiin, kotitaloudet saisivat vuosittain 800 miljoonan euron osinkotulot. Siitä 200 miljoonaa euroa verottaisi Suomen valtio.
Luvut koskevat siis vain äskeisen spekulaation tyhjästä ilmestynyttä lisävarallisuutta ja sen vuosituottoa. Sen päälle tulisivat mahdolliset arvonnousut ja niistä valtiolle kilahtavat pääomatuloverot.

Jo 200 miljoonallakin valtio saisi aikaan kaikenlaista mukavaa. Summa vastaa vaikkapa ympäristöministeriön budjettia.
Laskelma saattaa harmittaa, mutta menneisyyden surkuttelu on turhaa.
Sen sijaan sitä voi miettiä, mitä tulisi tehdä, jottei kymmenen vuoden kuluttua taas ilmesty joku näsäviisas kolumnisti kysymään valtiovarainministeriltä, miksei tälle kelpaa muutama sata ylimääräistä miljoonaa.
Hallituksen tulisi ajatella tulevaisuutta ja ryhtyä rohkeasti kannustamaan suomalaisia kotitalouksia sijoittamaan pörssiosakkeisiin. Se toisi todennäköisesti vaurautta kansalaisille ja lisää verotuloja hyvinvointipalveluiden rahoittamiseen.
Suosia tulisi juuri suoria osakesijoituksia, sillä niistä tulee tasaisesti kasvavaa vuotuista tulovirtaa niin kotitalouksille kulutukseen kuin valtiolle verotuloina.
Kiinnostaisiko raha, valtiovarainministeri Orpo? Kääritäänkö hihat?
Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti