torstai 24. maaliskuuta 2016

Vanhanen jakamaan Sipilän taakkaa...

Jos ja kun tämänhetkinen Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ehdokkaana toiselle kaudelle, mikäli maailmankirjat eivät aivan sekaisin mene/ole, niin muilla ehdokkailla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla valituksi. Näin se menee...

Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:


Vanhanen jakamaan Sipilän taakkaa

Sunnuntai 20.3.2016 klo 18.53

Matti Vanhasen presidenttiehdokkuus tukisi Juha Sipilää.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen ilmoittautuminen hyvissä ajoin keskustan presidenttiehdokkaaksi tukee Juha Sipilän asemaa keskustan puheenjohtajana ja hänen toimintaansa pääministerinä. Jos Vanhanen nimitettäisiin kesäkuun puoluekokouksessa keskustan presidenttiehdokkaaksi, jäisivät spekulaatiot muista ehdokkaista sivuun.
Tämä selventäisi tilannetta keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen suuntaan. Nythän omaa eliittipuoluettaan rakentava Väyrynen on takiaisena keskustan nahassa; ei suostu lähtemään omilleen vaan kehittelee vaalipuoluettaan keskustan kylkeen.

Sipilälle lojaalin presidenttiehdokkaan nimeäminen varhaisessa vaiheessa jakaisi pääministerin taakkaa monessa muussakin suhteessa.
Entisenä pääministerinä ja puheenjohtajana Matti Vanhanen on ollut politiikassa kokemattomalle Juha Sipilälle korvaamaton tuki. Pääministeripuolueen eduskuntaryhmän kokenut johtaja on pääministerille tärkein kumppani politiikassa.
Jos Vanhanen valitaan keskustan presidenttiehdokkaaksi, hänestä tulee Sipilälle vieläkin tärkeämpi tukihenkilö.
Presidenttiehdokkaaksi nimitettynä Vanhanen saisi itsenäistä liikkumatilaa varsinkin presidentin toimialaan liittyvissä kysymyksissä. Vanhanen voisi näin keventää Sipilän taakkaa ainakin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Keskustan poliittinen johto toimisi presidentinvaaleihin asti siis tavallaan kahdella kärjellä. Vanhanen on kertaalleen presidenttikisan käynyt mies ja tietää,mistä on kysymys. Jos istuva presidentti Sauli Niinistö on mukana, haastajien mahdollisuudet eivät liene kummoiset. Huonokaan tulos ei ole kuitenkaan Vanhaselle kova isku, sillä SDP:n Paavo Lipposen 6,7 prosentin kannatuslukuja lienee vaikea alittaa.
Vanhasen ilmoittautuminen hyvissä ajoin presidenttikisaan tuntuu puoluejohdon operaatiolta. Mielenkiintoista onkin nähdä, tuleeko muita varteenotettavia nimiä mukaan keskustan ehdokaskisaan.
Keskustan presidenttiehdokkaan valitseminen hyvissä ajoin saa varmasti liikettä aikaa myös muissa puolueissa. Kokoomuksen tilanne on vahva ja kunnossa, jos Sauli Niinistö haluaa jatkaa toisen kauden. Jos Niinistö ei haluaisikaan jatkaa, niin silloin kokoomuslainen paniikki on edessä.
Perussuomalaisilla lienee Timo Soini koeteltu ja kokenut presidenttiehdokas. Demareilla saattaa presidenttikisaan olla enemmänkin tunkua. Kansanedustaja Eero Heinäluoma, Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, kokenut ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen omaavat kaikki hyvän presidenttiehdokkaan ominaisuuksia.
Vihreillä on presidenttipeliin monta hyvää nimeä. Halutessaan viime vaaleissa finaaliin yltänyt Pekka Haavisto lienee vahvin ehdokas. Puheenjohtaja Ville Niinistö täyttäisi myös hyvin ehdokkaan vaatimukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti