maanantai 21. maaliskuuta 2016

Doping-asiantuntija lataa: Kaikki venäläisurheilijat epäilyksen alaisia...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Muu urheilu 

Doping-asiantuntija lataa: Kaikki venäläisurheilijat epäilyksen alaisia

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä ja liikuntatieteen erikoislääkäri Tapio Kallio vierailivat Aamu-tv:ssä analysoimassa viime viikkojen doping-skandaaleja. Keskustelussa selvisi muun muassa, miten vaikeaksi yllätystestien järjestäminen Venäjällä on tehty.

Video: Timo Seppälä ja Tapio Kallio.
12:31
Sydänlääke Meldoniumin aiheuttamat käryt nostivat dopingin taas urheilusivujen otsikoihin. Kumpi johtaa kissa-hiiri-leikkiä, kiellettyjen aineiden kehittäjät vai niiden valvoja? Vieraina olivat lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä Antidopingtoimikunnasta ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio. Video: Yle
Lukuisat meldonium-lääkkeeseen liittyvät doping-käryt ovat ravistelleet urheilumaailmaa viime aikoina. Monet kiinni jääneistä urheilijoista ovat olleet venäläisiä. Antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Timo Seppälän useat käryt asettavat kaikki venäläisurheilijat epäilyksen alaiseksi.
- Monihan on sitä mieltä, ettei syyttömiä venäläisiä urheilijoita saa rangaista siitä, että jotkut käyttävät. Kyllä tuntuu vähän siltä, että jos siellä päästään korruptiolla ja salailemalla testeistä läpi, niin ei tiedä, kuka se (dopingin käyttäjä) on, Seppälä kommentoi Aamu-tv:n haastattelussa.
Yllätystestien järjestäminen on tehty vaikeaksi Venäjällä. Seppälän mukaan maan urheilujärjestelmässä korruptoitunut ajattelutapa lähtee urheiluministeriöstä asti. Sitä kautta se etenee erilaisiin antidopingkuntiin ja lajiliittoihin. Liikuntatieteen erikoislääkäri Tapio Kallio avasi testaamisen vaikeutta esimerkillä.
- Kun IAAF (Kansainvälinen yleisurheiluliitto) pyrki tekemään kilpailukauden ulkopuolisia testejä Venäjällä omilla, niin sanotusti luotettavilla tutkimusryhmillään, niin näiden ryhmien pääsy paikalle oli hankalaa. Testeistä piti ilmoittaa niin kauan etukäteen, että järjestelmä ehti varoittaa urheilijoita tulevista testeistä. Silti näytteitä manipuloitiin, Kallio selitti.
- Vaikka näytteitä saatiin, niitä ei saanut viedä enää Venäjän rajojen ulkopuolelle, koska oli joku laki, joka esti biologisten näytteiden kuljetuksen rajojen ulkopuolelle. Näytteet piti jättää Moskovan laboratorioon, joka on paljastunut korruptoituneeksi. Eli aika vaikea on järjestää yllätystestejä Venäjällä.
Seppälä painottaa, että viime kädessä vastuu käryistä on kuitenkin urheilijoilla.
- Lukuisat käryt kertovat siitä, että urheilijat ovat olleet hyvin välinpitämättömiä sen suhteen. Kyllä kaikkien on pitänyt tietää jotakuinkin kolme kuukautta ennen vuodenvaihdetta, että se tulee kielletyksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti