sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Usko, toivo ja rakkaus > Terrafame (Talvivaara)...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Talous 

Terrafame jättää avoimeksi, miten Talvivaaran kaivoksen ongelmia on korjattu – Kesällä 200 miljoonaa lisää rahaa?

Talvivaaran entistä kaivosta pyörittävä Terrafame ei kerro yksityiskohtia siitä, miten Talvivaaran aikana kannattamattomasti toiminutta bioliuotusmenetelmää on korjattu.

Bioliuotuskasaa.
Terrafamen kaivoksella malmi louhitaan avolohokselta, murskataan rakeiksi ja siirretään bioliuotuskasoihin. Kuva: Talvivaara
Talvivaaran entistä kaivosta pyörittävä Terrafame ei halua tarkentaa, miten Talvivaaran bioliuotusprosessin ongelmiin on puututtu.
Terrafamen tavoite on tuottaa on 30 000 tonnia nikkeliä vuonna 2018. Se on sama tavoite, kuin Talvivaaralla oli.
Talvivaara ei koskaan päässyt täyteen tuotantoon, joka olisi tehnyt toiminnasta kannattavaa. Kaivos tuotti enimmillään vain 16 000 tonnia nikkeliä vuodessa. Talvivaara hakeutui yrityssaneeraukseen syksyllä 2013.
Tänä vuonna Terrafame on kertonut tuottavansa nikkeliä 11 500 tonnia. Valtion kokonaan omistama yhtiö käynnisti kaivoksen toiminnan uudelleen viime syksynä, kun kaivos oli ollut seisahduksissa kaksi vuotta.
En lähde kommentoimaan. Kyllä sen pitäisi riittää, että olemme ottaneet systemaattisen lähestysmistavan ja pyrkineet ottamaan huomioon seikat, jotka tehokkuuden parantamisessa tarvitaan.
– Lauri Ratia, Terrafame Oy
– Laitoksen kapasiteetti on 30 000 tonnia nikkeliä. Laitosta ajetaan sitä kohti, emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo.
Terrafame kertoi alkuvuodesta, että kaivoksen käynnistäminen on sujunut odotettua paremmin.
Terrafame jatkaa Talvivaaran kaivoksen aloittamaa bioliuotusmenetelmää, jossa metallit liuotetaan malmista bakteerien avulla. Murskattu malmi kootaan suuriksi kasoiksi, joita kastellaan bakteeriliuoksella ja rikkihapolla.
Talvivaaran kaivos kamppaili koko toimintansa ajan bioliuotusprosessin ongelmien kanssa. Se on ensimmäinen kaivos, joka käytti ikivanhaa menetelmää nikkelin liuotukseen.
Miten Terrafame on saanut Talvivaaran epäonnisen prosessin toimimaan?
– Käytämme kaiken kokemuksen ja opin hyväksemme, joka entisen toiminnanharjoittajan aikana on opittu. Monissa kohdissa kehitämme toimintaa, vastaa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.
Mitkä olivat keskeiset syyt, miksi Talvivaara ei yltänyt prosessissa 30 000 tonniin nikkeliä vuodessa?
– En tunne historiaa riittävästi voidakseni kommentoida. Heillä oli ilmeisesti tilanne, että rahoituksen riittävyys rajoitti toimintaa. He ajoivat green fieldiä eli uutta kaivosta ylös. Oli paljon prosessin osia, joissa he joutuivat tekemään muutoksia ja oppimaan kantapään kautta.
Mitä ongelmia Talvivaaran prosessissa oli ja miten Terrafame on korjannut niitä?
– En lähde kommentoimaan. Kyllä sen pitäisi riittää, että olemme ottaneet systemaattisen lähestysmistavan ja  pyrkineet huomioimaan seikat, jotka tehokkuuden parantamisessa tarvitaan.

Nikkelipitoisuus jää arvoitukseksi

Talvivaaran Vangit -kirjassa toimittaja Juha Kauppinen listaa yhdeksi syyksi prosessiliuoksen alhaisen nikkelipitoisuuden. Metallit, kuten nikkeli, ovat liuenneina kyseiseen nesteeseen. Muun muassa alhainen pitoisuuden vuoksi nikkeliä ei saatu talteen kannattavia määriä.
Toimiva kaivos on turvallisempi kuin toimimaton.
– Lauri Ratia, Terrafame Oy
Talvivaaran kaivoksella nikkelipitoisuus oli keskimäärin gramma nikkeliä litrassa, kun esimerkiksi ympäristöluvassa ilmoitettiin kannattavaksi tasoksi 3-4 grammaa.
Mikä liuoksen nikkelipitoisuus on tällä hetkellä?
– Kun on ensimmäinen kvartaali ohi, tulemme informoimaan asiasta tarkemmin, Ratia vastaa kysymykseen.
Hänen mukaansa bioliuotus toimii nyt yli asetettujen tavoitteiden.
Sitä, millä tavoin Talvivaaraa parempiin tuloksiin tarkemmin on päästy, Ratian valottaa kertomalla, että malmin ja kasojen laatuun on kiinnitetty enemmän huomiota. Malmi myös esimerkiksi murskataan aiempaa pienemmäksi.
Sotkamon mustaliuske, josta nikkeli liuotetaan, on ollut aiemmin ongelmallinen. Talvivaaran aikana se muun muassa jähmettyi kasoissa, eikä liuotusseos päässyt kunnolla kiertämään.
– En tunne syvällisesti geologiaa. Mutta kun olemme kasan putkiston rakennetta muuttaneet, meillä ei tätä ongelma ollut, Ratia sanoo.
Ratian mukaan kannattavuutta tärkeämpi tavoite oli ympäristön turvallisuuden takaaminen, kun valtio otti kaivoksen haltuunsa.
– Paras mahdollinen tapa turvata ympäristö on pitää toiminta käynnissä. Sen lisäksi tavoitteena oli parantaa työturvallisuutta.

200 miljoonaa lisää rahaa, eikä kaivos välttämättä kannata

Vaikka Terrafame saisi lopulta kaivoksen tuottamaan vaaditut 30 000 tonnia nikkeliä vuodessa, kannattavuus ei ole taattu. Nikkelin hinta kyntää tällä hetkellä ennätysalhaalla.
70 prosenttia nikkelin tuottajista toimii tappiolla. Se ei ole kestävä tilanne, joten kapasiteettia purkautuu eli kaivoksia pannaan kiinni. Se johtaa siihen, että hintataso tervehtyy.
– Lauri Ratia, Terrafame Oy
Lauria Ratian mukaan Terrafamen kannattavuuslaskelmat perustuvat asiantuntijoiden arvioihin, että hinnan pitäisi nousta viiden vuoden aikana takaisin "terveisiin" lukemiin, eli käytännössä noin 15 000 dollariin tonnilta. Viime aikoina se on vaihdellut 8 000 – 9 000 dollarin välillä.
– Hinta on niin alhainen, että 70 prosenttia maailman nikkelin tuottajista toimii tappiolla. Se ei ole kestävä tilanne, joten kapasiteettia purkautuu eli kaivoksia pannaan kiinni. Se johtaa siihen, että hintataso tervehtyy, Ratia arvioi.
Ratia muistuttaa, että laitos tuottaa nikkelin lisäksi myös sinkkiä, josta se saa kassavirtaa. Sinkin osuus liikevaihdosta tulee olemaan 20 prosenttia.
Hallituksen Terrafamelle viime kuussa esittämät 38,5 miljoonaa euroa riittävät kesään. Yhtiö tarvitsee sen jälkeen uutta lisärahoitusta, jonka suuruusluokka on 200 miljoonaa euroa. Jos yksityisiä rahoittajia ei löydy, summan pitäisi tulla valtion kassasta.
Yhdestäkään rahoittajasta ei ole tähän mennessä kerrottu julkisuuteen. Emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietasen mukaan nevotteluja kuitenkin käydään.
– Meillä on hyvät keskustelut käynnissä. Boliden-operaatio osoittaa, toimialalla tehdään järjestelyjä ja kiinnostusta on, hän sanoo.
Ruotsalainen Boliden ilmoitti alkuviikosta ostavansa Kevitsan kaivoksen.
Yksi rahoittajien odottama kaivoksen kohtalonkysymys on Nuasjärveen johtava puhdistettujen jätevesien purkuputki, josta Vaasan Korkein hallinto-oikeus päättää lähiaikoina. Päätös on venynyt.
Lauri Ratian mukaan kaivoalueelle kertyvän veden hätäjuoksutuksiin joudutaan valmistautumaan, kun lumet sulavat.
– Se on lähiviikkojen kysymys, hän sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti