tiistai 29. maaliskuuta 2016

Putin sanoi lainaavansa Suomeen 7 miljardia – Fennovoima ei tiedä miksi...

Ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinenkään kerta, kun luvut ovat maailman huippujohtajilla hukassa. Varmaan asia on jo suomalaisten taholta oikaistu...


Suora nettilainaus Talouselämä-lehdestä hiukan tuunattuna:


Putin sanoi lainaavansa Suomeen 7 miljardia – Fennovoima ei tiedä miksi

© POOL New / Reuters
Putin sanoi lainaavansa Suomeen 7 miljardia – Fennovoima ei tiedä miksi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (vas.) Moskovassa Vladimir Putinin vieraana viime viikolla
Vladimir Putinin mukaan Venäjä lainaa seitsemän miljardia dollaria Fennovoimalle. Ydinvoimalaa rakentava yhtiö ei tiedä, mistä Putin puhuu.
Ydinvoimayhtiö Fennovoimalla ei ole tietoa, miksi Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui viime viikolla seitsemän miljardin dollarin lainaamisesta Fennovoimalle.
Putin kertoi presidentti Sauli Niinistön Moskovan-vierailun yhteydessä tiedotustilaisuudessa, että Venäjä lainaa seitsemän miljardia dollaria eli noin 6,3 miljardia euroa Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamista varten.
– Fennovoiman rahoituksessa ei ole tapahtunut mitään muutoksia. Emme tiedä, miksi presidentti Putin mainitsi kyseisen summan. Fennovoiman hankkeen kustannusarviohan on 6,5-7 miljardia euroa, kertoo Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen Taloussanomille.
Fennovoima OyFortum OyjVoimaosakeyhtiö SF
Taloustiedot
Y-tunnus2125678-5
KotipaikkaHelsinki
YhtiömuotoOY
Kaikki yrityksen taloustiedot
Putin näyttää sekoilleen kertoessaan myös energiayhtiö Fortumin uusista investoinneista.
Putin sanoi samassa tilaisuudessa, että Fortum olisi investoimassa noin neljä miljardia dollaria Siperiaan ja Uralille Venäjälle. Fortumin mukaan uusia suurinvestointeja ei ole suunnitteilla.

Rosatom pyytänyt lykkäämään rahoitusta kahdella vuodella

Fennovoiman jopa seitsemän miljardiin euroon nousevista rakentamisen kuluista noin neljännes, noin 1,7 miljardia euroa, rahoitetaan suomalaisten ja venäläisen omistajien omalla pääomalla.
Loppu on lainarahaa, jonka järjestää venäläinen Rosatom.
Lainarahasta noin 2,4 miljardia euroa tulee Venäjän valtion hyvinvointirahastosta. Fennovoima on nostanut ensimmäisen, noin miljardin euron suuruisen, lainaerän viime vuoden keväällä.
Venäläinen uutistoimisto Interfax uutisoi viime viikolla, että Rosatom on pyytänyt hyvinvointirahastoa lykkäämään kahden, suuruudeltaan yhteensä 1,4 miljardin euron, lainaerää kahdella vuodella.
Interfaxin nimettömän lähteen mukaan Rosatom haluaa viivästyttää tänä vuonna nostettavaksi tarkoitetun 800 miljoonaan euron erän vuoteen 2018 ja ensi vuonna nostettavaksi tarkoitetun 600 miljoonan euron erän vuoteen 2019.
– Interfaxin uutisoimaan asiaan ei liity dramatiikkaa, rahoitussuunnitelmaa on tarkennettu, Kettunen kommentoi.
Interfaxin mukaan Rosatom on kuluvan vuoden alkuun mennessä maksanut Fennovoimalle hyvinvointirahastosta 191,1 miljoonaa euroa, vaikka Fennovoima on kertonut nostaneensa miljardi euroa jo viime vuonna.
– Jo nostettu lainaraha riittää pitkäksi aikaa, nythän tehdään vasta maanrakennustöitä. Kaikkea nostettua rahaa ei vielä, läheskään, ole käytetty. Se selittää tuon eron, Kettunen kertoo.
Rosatom etsii lainarahaa Fennovoimalle muualtakin kuin hyvinvointirahastosta. Kettusen mukaan Rosatom käy parhaillaan neuvotteluita eri tahojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti