sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Jos eduskuntavaalit olisivat nyt,...

Jos, jos ja jos...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiuken tuunattuna:

HS-gallup: Kokoomuksen kannatus on alhaisin vuoteen – keskusta ja Sdp jakavat kärkipaikan

Keskusta ja Sdp jakavat kärkipaikan puolueiden kannatusta mittaavassa gallupissa. Epätietoisten määrä on kasvanut entisestään.

KOTIMAA  
VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb Helsingissä 15. maaliskuuta.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb Helsingissä 15. maaliskuuta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup tutki HS:n pyynnöstä puolueiden eduskuntavaalikannatusta haastatteluin 15. helmikuuta–11. maaliskuuta 2016. Haastatteluja tehtiin 2 430.
 Otos edustaa äänestysikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.
 Kannatusarvioissa on yhdistetty haastatteluvastaukset ja vaalitilastot eduskuntavaaleista.
 Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurimpien puolueiden osalta.
Kokoomus menetti aavistuksen eduskuntavaalikannatuksestaan maaliskuussa helmikuuhun verrattuna. Muiltakin osin muutokset puolueiden kannatuksissa ovat vaatimattomia.
Keskusta ja Sdp käytännössä jakavat kärkipaikan. Jos eduskuntavaalit olisivat nyt, keskusta saisi 21,5 prosenttia äänistä ja Sdp 21,4 prosenttia. Kokoomus on kolmantena, mutta sen kannatus on tasaisessa laskussa.
Viime kevään eduskuntavaaleissa kokoomusta kannatti 18,2 prosenttia suomalaisista. Sen jälkeen kannatus on keikkunut ylös ja alas yhden prosenttiyksikön sisällä. Maaliskuussa 2016 tehty mittaus antoi kannatukseksi 17,4 prosenttia, mikä on alhaisin kannatusluku vuoteen.
Kokoomuskin joutuu maksamaan pientä veroa hallitusvastuusta ja hallituksen ikävistä päätöksistä. Suurimman vastuun on kantanut perussuomalaiset.
Kolmesta hallituspuolueesta vain keskustan kannatus on tällä hetkellä suurempi kuin eduskuntavaaleissa viime keväänä.
Perussuomalaisten kannatus on noussut aallonpohjastaan, mutta vihreät on edelleen sitä suurempi puolue maaliskuun kannatusmittauksen mukaan.
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 49,1 prosenttia, kun kuukausi sitten se oli 49,3 prosenttia.
Epätietoisten määrä on pysynyt korkeana.

Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa mitä puoluetta äänestäisivät nyt eduskuntavaaleissa, oli 38 prosenttia. Kuukausi sitten heitä oli 35 prosenttia ja tammikuussa 37 prosenttia.



Epätietoisten määrä on nyt selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi. Keskiarvo on 32 prosenttia huhtikuusta 2010 lähtien. Puoluekannastaan epätietoisen määrä oli viimeksi tammikuussa 2011 korkeampi kuin nyt.
Huomionarvoista on, että kokoomuksen kannattajista enää 33 prosenttia pitää puoluekantaansa erittäin varmana. Koko viime syksyn ja talven erittäin varmoja on ollut yli 40 prosenttia.
Myös perussuomalaisten (33 prosenttia) ja vihreiden (31 prosenttia) kannattajat ovat epävarmoja puoluekannastaan. Näiden puolueiden kannattajat ovat siis herkimpiä vaihtamaan puoluettaan.
Täysin varmoja kannattajia on nyt eniten vasemmistopuolueissa. Vasemmistoliiton kannattajista 46 prosenttia on täysin varmoja, että heidän puolueensa on oikea.
Kokoomuksessa kannatuslukuja katsotaan tarkkaan, sillä kesän puoluekokouksen lähestyessä puheenjohtaja Alexander Stubbin asema puolueessa on noussut esiin. Jos kannatusluvut laskevat vielä roimasti ennen kesäkuuta, paineet kasvavat puheenjohtajan vaihtoon.
Entinen kokoomusministeri Jan Vapaavuori, joka pyrki puheenjohtajaksi viime puoluekokouksessa, on ilmoittanut ettei haasta Stubbia. Sisäministeri Petteri Orpoon myös kieltäytynyt.
Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko, joka myös oli puheenjohtajavaalissa viime kerralla mukana, ei ole kommentoinut aikeitaan.
Ensimmäisen kauden kansanedustajan, liikemies Harry Harkimon seuraavaa siirtoa odotellaan. Hän on sanonut miettivänsä Stubbin haastamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti