tiistai 29. maaliskuuta 2016

Putin onnitteli al-Assadia Palmyran valtaamisesta ja korosti Venäjän roolia...

Mitä seuraavaksi? Lähi-idän ongelmavyyhtiä ei ole ratkaistu - kaukanan siitä. Toivottavasti Genevessä päästään neuvotteluratkaisuun edes pääosapuolten - Syyrian nykyhallinnon ja maltillisen opposition välillä. Todettakoon, että mediatietojen perusteella Syyriassa on yli sata kapinallisryhmittymää, jotka taistelevat reviireistään osittain/pääasiassa keskenään. Mistä löytyy se järki ja voima, jolla nämän riekaleet kursitaan kasaan yhtenäiseksi Syyriaksi...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiuken tuunattuna:


Putin onnitteli al-Assadia Palmyran valtaamisesta ja korosti Venäjän roolia

Venäjä: Al-Assad sanoi, että operaatio olisi ollut mahdoton ilman Venäjän tukea

ULKOMAAT  


Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli sunnuntai-iltana Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia Palmyran valtaamisesta äärijärjestö Isisiltä, Kreml kertoi tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan Putin korosti puhelussaan Venäjän ilmavoimien roolia.
Syyrian hallituksen joukot saivat koko muinaisen Palmyran kaupungin haltuunsa aikaisin sunnuntaina. Palmyra on Unescon maailmanperintökohde. Isis valtasi sen viime toukokuussa.
Palmyra on myös strategisesti tärkeä, sillä se toimii porttina muualle Isisin hallussa oleville alueilla. Se on myös näyttävä voitto taistelussa Isisiä vastaan.
”Putin onnitteli Bashar al-Assadia Syyrian joukkojen menestyksekkäästä laajan Palmyran vapautusoperaation loppuunsaattamisesta Venäjän ilma- ja avaruusvoimien tuella”, Kreml tiedotti.
Tiedotteen mukaan al-Assad ”lausui kiistoksensa Venäjän ilmavoimien tehokkaasta tuesta”.
Putinin tiedottaja Dmitri Peskovsanoi uutistoimisto Ria Novostille jo ennen Kremlin tiedotetta, että al-Assad sanoi puhelussa menestyksen Palmyrassa ”olleen mahdoton ilman Venäjän tukea”.
Venäjä aloitti operaationsa Syyriassa syyskuussa. Arvostelijoiden mukaan se pommitti varsinkin alkuun muita al-Assadin vihollisia kuin Isisiä, mutta viime aikoina se on keskittynyt Isisiin. Putin ilmoitti aiemmin tässä kuussa Venäjän alkavan vetää pääosaa joukoistaan Syyriasta. Venäjä on silti jatkanut pommituksiaan ja aikoo jatkaa niitä vastakin.
Venäjän osallistuminen muutti sodan kulkua. Se on vahvistanut al-Assadia selvästi, mutta myös heikentänyt osaltaan Isisiä.

Myös monet länsimaat pommittavat Isisin kohteita Syyriassa ja Irakissa.
Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi olevansa tyytyväinen Isisin taistelijoiden katoamiseen Palmyrasta, uutistoimisto AFP kertoo.
Isis tuhosi ainutlaatuisia historiallisia kohteita Palmyrassa. YK on kutsunut tuhoja sotarikoksiksi.
AFP:n Palmyrassa olevan kirjeenvaihtajan mukaan iso osa muinaismuistoista oli kuitenkin selvinnyt Isisin käsissä. Sen sijaan kaupungin modernimmat osat olivat tuhoutuneet pahoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti