Varsinkin ulkoilmaan, sääolosuhteisiin liittyvänä todetaan: Se on pukeutumiskysymys.
Alla olevan artikkelin perusteella haetaan ratkaisuja nimenomaan sisätiloissa ihmisen lämmittämiseksi, varmaan myös viilentämiseksi. Toki molemmat ovat myös pukeutumiskysymyksiä...
Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
Viisi keinoa lämmittää ihmistä rakennusten sijaan
Pian meillä kaikilla voi olla henkilökohtainen ilmastointi.
On oikeastaan hassua, että ihmiskunta lämmittää, tuulettaa ja viilentää kokonaisia rakennuksia, kun tasaista lämpötilaa tarvitsevat vain pienet osat rakennuksista täyttävät ihmiset.
Kokonaisten valtavien tilojen lämmittäminen ja viilentäminen on sitä paitsi melkoista energian tuhlausta. Suomessakin lämmittäminen haukkaa kymmeniä prosentteja kokonaisenergiankulutuksesta.
Yhdysvalloissa on nyt käynnistetty projekti, jolla rahoitetaan hankkeita henkilökohtaisten lämmönhallintajärjestelmien suunnittelemiseksi ja valmistamiseksi. Ajatuksena on, että jos voimme paremmin säädellä kehomme lämpöä vaikkapa puettavien tai kohdennettujen lämmitysjärjestelmien avulla, selviämme vähemmällä energian kulutuksella samalla, kun oleskelemme juuri siinä lämpötilassa, jossa viihdymme parhaiten.
Smithsonian-lehti esittelee nyt näistä hankkeista muutaman. Samalla se huomauttaa, että ajatus vaikkapa t-paidasta, joka on täynnä pieniä tuulettimia, tuntuu kaukaiselta, mutta tutkijoiden mukaan sellainen paita vähentäisi energian kulutusta niin paljon, että sellaista ehkä kannattaa tavoitella. Hankkeen neuvonantaja Emily Fritze laskee, että tällaisilla tekniikoilla voitaisiin mahdollisesti säästää kaksi prosenttia koko Yhdysvaltain käyttämästä energiasta.
Smithsonianin mukaan nyt esiteltävät menetelmät ovat lähimpänä toteutumista.
Lämpötilaa säätävä robotti
Roco-robotti on jo totisinta totta. Tämä robotti seuraa käyttäjäänsä älypuhelimen signaalin avulla ja säätelee lämpötilaa. Tarpeen mukaan se puhaltaa joko lämmintä tai kylmää ilmaa kasvoille ja jaloille. Yhdellä ”tankkauksella” robotti toimii kaksi tuntia. Tutkijat uskovat saavansa prototyypin valmiiksi huhtikuussa. Hankkeessa on mukana elektroniikkajätti GE. Parin vuoden kuluttua markkinoille tulevan mallin hinta asettunee muutamaan kymmeneen euroon.
Lämmitettävä ja viilennettävä työtuoli
Kalifornian yliopistossa on suunniteltu työtuoli, jossa on puhaltimia ja lämmitysjärjestelmiä istuimessa ja selkänojassa. Tuolissa on paineanturit, joten se ”käynnistyy” vain, kun sillä istutaan. Lämmitys haukkaa tehoa vain 14 wattia ja viilennys 4 wattia. Nyt valmiina on johdollinen malli, mutta suunnitteilla on tuoli, joka toimii ilman seinässä kiinni olevaa johtoa. Tuolin lataaminen onnistuu ehkä wi-fillä.
Ilmastoitu paita
Cornellin yliopistossa on kehitteillä kankaan ja puettavat elektroniikan yhdistelmävaate, johon on kudottu pieniä mikroputkissa olevia lämpöpuhaltimia. Lämpötila-anturit laukaisevat puhaltimet, jotka puhaltavat lämmintä tai kylmää ilmaa tilanteen ja tarpeen mukaan. Paidasta on tulossa pestävä. Hankkeen kaupallistamisen uskotaan kestävän vielä kaksi vuotta.
Viilentävä pohjallinen
Myös kämmenien, jalkapohjien tai kasvojen kautta voidaan viilentää tai lämmittää. Erityisen tehokkaiksi nämä ruumiinosat tekee se, että niissä on paljon verisuonia. Siten ne siirtävät tehokkaasti lämpöä. SRI International –tutkimuslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet ohuita kenkiä ja käsineitä, joissa on pienenpieniä vesikanavia. Tutkimuslaitos on kehittänyt myös kaikkiin kenkiin soveltuvat erilliset pohjalliset.
Paksuuntuva villapaita
Myös Otherlab-suunnittelutoimisto on lähtenyt kehitystyössään liikkeelle termisesti mukautuvan kankaan pohjalta. Yhtiön kangas muuttaa tiheyttään passiivisesti, ilman elektroniikkaa. Esimerkiksi kylmässä tällainen villapaita paksuuntuisi. Kyseessä on kahden erilaisen termisen, toisiinsa reagoivan materiaalin liittäminen yhteen. Tekniikkaa on yritetty saada toimimaan jo vuosia, mutta nyt Otherlabin perustaja Saul Griffith arvelee, että prototyyppi on valmis reilussa vuodessa. Sitten sitä aletaan testata ja valmistaa. Testaajiksi voisivat Griffithin mukaan sopia vaikkapa koululaiset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti