lauantai 19. maaliskuuta 2016

Lääkäri tyrmää smoothiet: voivat tuhota terveytesi...

Mene ja tiedä! Alla oleva artikkeli on syytä kuitenkin lukea "ajatuksen kanssa"...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Lääkäri tyrmää smoothiet: voivat tuhota terveytesi


Terveellisyyden perikuvaksi nostettu smoothie ei ehkä olekaan kovin tervellinen.
Terveellisyyden perikuvaksi nostettu smoothie ei ehkä olekaan kovin tervellinen. KUVA: COLOURBOX
Terveellisenä pidetyt hedelmä- ja vihannespirtelöt voivatkin olla terveyden irvikuvia, väittää tunnettu amerikkalaislääkäri.
Yhdysvaltalainen tunnettu endokrinologi Robert Lustig väittää, että menetämme suosituissa smoothieissa paljon niistä hyvistä ominaisuuksista, jotka voisimme saada syömällä hedelmiä, vihanneksia ja juureksia kokonaisina.
Kokonaisissa kasveissa on Lustigin mukaan muun muassa kahdenlaista kuitua, liukenevaa ja liukenematonta.
Lääkärin mukaan nämä kuidut yhdessä muodostavat ohutsuoleen ”geeliä”, joka hidastaa ruoan kulkua elimistössä. Sen seurauksena ravintoaineet ehtivät imeytyä paremmin.
Samalla maksa ei joudu niin koville käsitellessään hedelmien sokereita.
Silloin myöskään ei ole sitä vaaraa, että elimistö joutuisi muuttamaan liian sokerin rasvaksi. Terveelliseksi ja laihduttavaksi mielletty smoothie voikin todellisuudessa siis lihottaa.
Ongelma on Lustigin mukaan se, että blenderissä liukenematon kuitu pilkkoutuu pieniksi palasiksi.
”Käytännössä se tuhoutuu”, Lustig väittää.
Pelkkä liukeneva kuitu ei tee ruoansulatukseen tarvittavaa hidastetta.
Tilannetta voi Lustigin mielestä verrata vahvasti sokeroituihin virvoitusjuomiin, jotka lihottamisen lisäksi voivat esimerkiksi lisätä insuliinin eritystä ja raivata tätä kautta tietä metaboliselle oireyhtymälle, lihomiselle, insuliiniresistenssille ja jopa rasvamaksalle.
Lustig nojaa myös Penn State -yliopiston tutkimuksiin, joissa saatiin osin saman suuntaisia tuloksia. Niissä todettiin muun muassa, että kokonaisen omenan syöminen vei nälän paremmin kuin omenan nauttiminen muilla tavoilla. Esimerkiksi kuidun lisääminen omenamehuun ei parantanut tilannetta.
Jos siis syö hedelmän kokonaisena, ei tule niin pian nälkä eikä joudu ”tankkaamaan” ruokaa kovin taajaan. Sekin voi vaikuttaa lihomiseen.
Varsinaista Lustigin analyysin kuituväitettä Penn Staten tutkimuksen johtaja Barbara Rolls ei kommentoi.

Kokonainen on aina kokonainen

Myöskään Yalen yliopiston sairauksien ehkäisykeskuksen johtaja David Katz ei suoralta kädeltä lähde pohtimaan Lustigin teoriaa. Hän sanoo vain, että kokonaisena nautittu hedelmä on paras vaihtoehto. Syitä on ainakin kaksi: kokonainen vaatii pureskelua, mikä lisää syömiseen käytettävää aikaa. Toinen syy on se, että nesteessä on kiinteää ruokaa vähemmän ”täytettä”. Sekin viittaa Lustigin ajatusrakennelmaan.
Siitä, että nestemäinen ruoka nostaa merkittävästi glykeemistä kuormaa ja vaikuttaa sitä kautta verensokeriin ja insuliinitasoon, Katz on Lustigin kanssa samaa mieltä.
Ero on merkittävä. Esimerkiksi kokonaisen omenan glykeeminen kuorma on 6, mutta omenamehun jopa 30. Se on jopa suurempi kuin Coca-Colan, jolla se on 16.
Joka tapauksessa smoothien nauttiminen on Katzin mielestä parempi ratkaisu kuin jättää hedelmät, vihannekset ja juurekset kokonaan pois ruokavaliosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti