sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Enemmistö suomalaisista ei halua Suomen euroeroa...

Varmaan moni suomalainen muistelee vuosikymmenien takaisia ajatuksia, haavekuvia: Kunpa Pohjoismailla ( Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) olisi ollut riittävästi järkeä ja halua tiivistää aktiivisemmin taloudellista yhteistyötä ja pysytellä irti EU:sta ja eurosta.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Enemmistö suomalaisista ei halua Suomen euroeroa


Enemmistö suomalaisista ei halua Suomen euroeroa
Euron hajottamista toivoo Suomessa harva, ilmenee EVAn uudesta arvo- ja asennetutkimuksesta.
Tutkimuksen perusteella euro pitäisi korjata, ei hajottaa. 
Vain 26 prosenttia vastaajista toivoo, että yhteisvaluutta haudattaisiin, ja selvä enemmistö (58%) vastustaa ajatusta Suomen euroerosta.
Tutkimus kuitenkin paljastaa, että eurosta luopumista kannattavien osuus on noussut neljän vuoden takaisesta mittauksesta 10 prosenttiyksikköä. Ainakin osa tästä selittyy Suomen eroa eurosta ajavalla kansalaisaloitteella, EVA kuvailee tutkimusraportissa.
Lähes puolet (45%) suomalaisista toivoo, että euromaista heikoimmat jättäisivät rahaliiton. EVA uskoo tutkimuksen perusteella, että euroalueen rapautumiseen liittyvä kannunvalanta kiinnostaa suomalaisia melko vähän.
”Mieluiten toivotaan, ettei tapahtuisi juuri mitään”, kuvaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.
Suomalaiset suorastaan kammoksuvat EU:n kehittymistä liittovaltioksi. Kansan mielestä EU:n sopisi mieluummin jopa hajota kuin tiivistyä liittovaltioksi.
EVAn arvo- ja asennetutkimuksen perusteella suhtautuminen EU-jäsenyyteen on Suomessa varsin myönteistä. Jos kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä järjestettäisiin nyt, jäsenyyttä kannattaisi 59 prosenttia ja vastustaisi 41 prosenttia.
Tulos on hyvin lähellä vuoden 1994 kansanäänestyksen tulosta: tuolloin 57 prosenttia kannatti ja 43 prosenttia vastusti EU-jäsenyyttä.
Tutkimuksessa 76 prosenttia suomalaisista antaa päätöksentekijöille ohjeen, jonka mukaan Suomen kansallisia etuja pitäisi ajaa EU:ssa paljon nykyistä tiukemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti