Tyypillinen iltalypsy ja kiristysprosessi käynnistyi tosin poikkeuksellisen rajuna ja hiukan odottamattomalta taholta. PAMin radikaalinaiset yllättivät SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylykin housut kintuissa...
Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:
Näkökulma: Köyhien kuppi meni nurin - PAM käynnisti rajun pudotuspelin
Lauantai 5.3.2016 klo 07.59
PAMin radikalisoitunut hallitus käynnisti rajun pudotuspelin, kirjoittaa Olli Ainola.
PAMin luottamushenkilöjohto palautti Ann Selinin (vas.) tylysti maanpinnalle. Radikalisoitunut liiton hallitus hylkäsi SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (oik.) neuvotteleman sopimusehdotuksen. (KARI PEKONEN)
Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi viime syksyn jäsenhankintakampanjansa palkintona olleen Jopo-polkupyörän Juha Sipilälle (kesk). Pääministerin kompurointi työmarkkinoilla oli PAMin mukaan tuonut liittoon ennätystahtiin uusia jäseniä.
Sipilä ei huolinut kulkupeliä, vaan hän palautti sen seuraavana päivänä takaisin.
Perjantaina PAMin hallitus toimitti pääministerin kansliaan uuden paketin. Tätä lähetystä Sipilä ei käännytä yhtä helposti.
PAMin hallitus äänesti nurin oman puheenjohtajansa Ann Selinin, joka vielä aamun Kauppalehden kansikuvassa hehkeästi hymyillen mainosti ammattiyhdistysliikkeen uudistumista. Aamutelevisiossa Selin kertoi itsevarmasi, että hän suosittelee liittonsa hallitukselle kilpailukykysopimuksen hyväksymistä.
PAMin luottamushenkilöjohto palautti Selinin tylysti ja kaikkien yllätykseksi maanpinnalle. Radikalisoitunut liiton hallitus hylkäsi SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn neuvotteleman sopimusehdotuksen.
Liitto selittää, että tärkein syy on luottamuspula maan hallitusta ja työnantajia kohtaan. Sipilää tuskin paljon lohduttaa se, että hänen porvarihallituksensa ei ole yksin syntinen.
Pienipalkkaiset kaupan duunarit eivät ole saaneet viime vuosina tehdyistä keskitetyistä ratkaisuista juuri murustakaan. Näitä kurjia sopimuksia ovat maan hallituksissa vuorollaan ajaneet eduskunnan kaikki puolueet.
Vuosikaudet patoutunut köyhien katkeruus purkautui nyt ja poliittisesti mitä vaikeimmalla hetkellä.
Selin ojensi yhden oljenkorren hallitukselle. Hallituksen on annettava selkeä lupaus veronkevennysten toteuttamisesta. Tämä saattaisi kääntää PAMin hallituksen.
Tähän vaatimukseen yhtyi myös tärkein vientiliitto Metalli. Hallituksen on pantava pihistyskorttinsa reilusti pöytään. Metallin puheenjohtaja Riku Aalto uhkaa hylätä sopimuksen, jos PAM ei tule mukaan.
Tukala paikka hallitukselle, joka ehti koplata veronkevennykset taktisesti omiin poliittisiin päämääriinsä.
Kokoomuksen änkyräsiipi ja yrittäjäjärjestöt menivät nimittäin suunniltaan saatuaan eteensä järjestöjen viikonloppuna kynäilemän kilpailukykysopimuksen, jossa paikalliset joustot oli vesitetty. Kokoomuksen ja yrittäjien närästystä lääkitäkseen hallitus kieltäytyi hyväksymästä kilpailukykysopimuksessa vaadittua veronkevennystä ja paikallisen sopimisen mallia.
Hallitus käänsi asetelman uusiksi. Se vaati pidemmälle meneviä joustoja eli käytännössä esimerkiksi, että yleissopimuksesta huolimatta työpaikat voivat olla korottamatta palkkoja. Mitä enemmän paikallisia joustoja järjestöt löytäisivät, sitä lihavampi olisi veronalennusporkkana, hallitus yritti selittää.
Hallituksella on nyt ankara paikka. Jos se lupaa veronkevennykset, samalla se menettää vivun paikallisiin joustoihin. Tämä onkin juuri liittojen pirullinen taka-ajatus.
SAK:n mahtiliitot ovat näin esittäneet uhkavaatimuksen. Hallituksella on käytännössä kaksi päivää aikaa vastata.
Jos vanhat merkit pätevät, Keskusta ja Perussuomalaiset nöyrtyvät. Nöyrtyykö Kokoomus?
Pankkiiri Björn Wahlroos on piiskannut kulissien takana Alexander Stubbia ja muita porvaripäättäjiä nujertamaan ammattiliittomafian vientikriisinkin uhalla. Wahlroosin ajatusten paras tulkki on kansanedustaja Elina Lepomäki. Wahlroos on Lepomäen vaalirahoittaja, kumpikin toimii konservatiivisen ajatuspajan Liberan hallituksessa. Viimeksi perjantaina Lepomäki maalaili twitterissä paikallisia joustoja mainiona keinona alentaa palkkoja.
Kilpailukykysopimuksen taakse pitäisi saada myös Wahlroosin seppien ammattikuntalaitos eli kokoomuksen markkinaliberaalisiipi. Elleivät nuo änkyrät taltu, mutta Stubb joustaa, kokoomuksessa paineet puheenjohtajan vaihtamiseksi kasvavat entisestään.
Hallitus taistelee taas kerran olemassaolostaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti