keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Niinistö kommentoi Venäjän kanssa tehtyä pohjoisen rajapäätöstä: ”Se on rajarajoitus”...

On hyvä, että jonkinlainen tolkku itärajalle löytyi ja vielä näinkin nopeasti mutta...

Mediassa ei ole näkynyt, miten Moskovassa käydyissä keskusteluissa/neuvotteluissa olivat mahdollisesti esillä yli kaksi vuotta sitten Venäjän toteuttama Krimin valloitus, Itä-Ukrainan tälläkin hetkellä vallitseva sotatila, Syyrian sotatila, jne. ...

Toisaalta ehtiihän niistä keskustella omalla, turvallisella maaperällä Venäjän presidentin noudattaessa vierailukutsun Suomeen.- mahdollisesti lähivuosina.
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Niinistö kommentoi Venäjän kanssa tehtyä pohjoisen rajapäätöstä: ”Se on rajarajoitus”

JANA ROMANOVA
Presidentit Sauni Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat tiistaina Venäjällä.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi suomalaistoimittajille Moskovassa keskiviikkoaamuna vaikutelmiaan tiistaina Putinin kanssa käydyistä keskusteluista.
– Meillä oli hyvin avoin ja luottamuksellinenkin keskustelu pitkin eilistä iltapäivää ja iltaakin.
Suomessa kovasti askarruttava raja-asia liikahti myös hieman eteenpäin. Niinistö toisti olevansa tyytyväinen, että Venäjä on ottanut Suomen toiveita huomioon.
Kolmansien maiden kansalaisten liikennettä rajoitetaan väliaikaisesti kahdella maiden välisellä pohjoisella raja-asemalla.
– Tuo varsinainen Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikkaa koskeva noottien vaihto on vielä liikkeellä, presidentti tarkensi.
Niinistö viittasi siihen, että asian toteutuminen edellyttää Suomessa vielä valtioneuvoston esitystä ja presidentin esittelyä.
Jatkossa kyseisten raja-asemien kautta pääsevät yli ainoastaan Suomen, Venäjän ja Venäjän kanssa valtioliitossa olevan Valko-Venäjän kansalaiset.
Toinen eilen tiistaina Moskovassa allekirjoitettu rajaan liittyvä sopimus koskee tietojen vaihtoa.
– Kaikki se järkyttävyys, mitä eilen nähtiin, kertoo ration sille, että tällaista tietojen vaihtoa on lisättävä. Moneen kertaan on todettu, että kansainvälisellä yhteisöllä on siinä yhteinen tehtävä, Niinistö painotti.
Niinistö korosti, että ruotsalaiset pääsevät Suomeen rajanylityspaikoista riippumatta ja myös norjalaiset Schengenin sopimuksen perusteella.
Schengen-viisumi ei kuitenkaan kelpaa jatkossa Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla.
Niinistö huomautti norjalaisten ja ruotsalaisten pohjoisen kautta tapahtuvista Suomen rajan ylityksistä kysyttäessä, että muita rajanylityspaikkoja on vaikka kuinka paljon.
– Se on rajarajoitus enemmän kuin sulkeminen, Niinistö muotoili.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti