Euroopan turvallisuustilanne oli päällimmäisenä huolena, kun presidentti Sauli Niinistö ja liittokansleri Angela Merkel keskustelivat maanantaina reilun puolen tunnin ajan Mäntyniemessä.
Pohjois-Afrikan levottomuudet ja Lähi-idän vaikea tilanne nousivat esiin Merkelin puheissa. Niinistön mukaan hän oli painottanut Välimeren tilannetta, joka on muodostunut levottomaksi, ja on yleiseurooppalainen ongelma.
Niinistö nosti esiin lempiaiheistaan yhteiseurooppalaisen puolustuksen.
– Merkel antoi hyvän vastauksen peruskysymykseeni, että voiko rauhanunioni jäädä vain syrjästä katsomaan, jos sen aluetta loukattaisiin, esimerkiksi paikassa, jossa ei satu olemaan Nato-jäsentä. Kyllä hän sen noteerasi, ja keskustelimme, minkälaisia näkymiä on eurooppalaisen turvallisuuden lisäämiseksi. Siihen liittyy Venäjän lisäksi myös levottomuus Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Kaikki nämä ovat muuttaneet oleellisesti Euroopan unionin rauhantasetta.
Tarkoittiko hän, että Euroopan maat ja Saksa sitoutuvat puolustamaan Suomea ja Natoon kuulumattomia maita, jos tällainen tilanne syntyisi?
– Näin konkreettisiin emme menneet, totesi Sauli Niinistö.
Niinistön mukaan Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi keskeisintä juuri nyt on Minskin sopimuksen täytäntöönpano, koska tilanne on edelleen ”epävakaa”.
– Olemme olleet jatkuvassa yhteydessä liittokansleriin ja hänen virastoonsa. En usko, että Suomelta nyt odotetaan rauhanvälittäjän roolia, sellainen tehtävä ei varmaan ole edes vapaana. Meillä on Ukrainan kriisi, mutta meillä on kasvavassa määrin myös toisenlainen kriisi, ja se on kehitys kylmän sodan suuntaan. Jos Suomella on siinä myöhemmässä kriisissä mitenkään mahdollisuus auttaa, teemme sen ilman muuta, sanoi Niinistö.
Saksan liittokansleri on menossa Moskovaan heti voitonpäivän juhlinnan jälkeen 10. toukokuuta.
– En usko, että vierailulla on ratkaisevaa merkitystä, mutta Merkelin viesti on se, että Venäjän kanssa on pyrittävä turvallisuusyhteistyöhön pikemminkin kuin päinvastoin. Uskon, että hänen vierailunsa Venäjällä heijastaa tätä ajattelua.
Ovatko EU:n välit Venäjään heikentymässä?
– Toivottavasti eivät ole. Suomihan on osallistumassa voitonpäivän juhlintaan Venäjällä, keskustelemme edelleen siitä, millä tasolla osallistumme. Myönteistäkin tapahtuu siinä mielessä, että Iranin ydinaseneuvotteluissa Venäjä ja länsi ovat löytäneet yhteisiä intressejä, ja siinä asiassa on mahdollista tehdä yhteistyötä.
Lehdistötilaisuudesta presidentti Niinistö suuntasi suoraan Puolaan valtiovierailulle. Hänen mukaansa Euroopan puolustusyhteistyö nousee myös siellä keskusteluihin.