torstai 2. lokakuuta 2014

Talvivaaraa, Talvivaara, Talvivaara...

Kyllä on mukava lukea alla olevan tyyppistä tekstiä kestoaiheestani nimeltään Talvivaara.
Kehitys- ja valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) haluaa Ylen mukaan Talvivaaran jatkavan ja pitää mahdollisena, että valtio tukee Talvivaaraa.

_____________________________________________________________________

Kauan sitten, käytännössä alkuvuodesta 2014 kirjoitin mm. seuraavaa:


Ei viikkoa ettei Talvivaara ole otsikoissa. Ei riitä, että ns. keltainen lehdistö irrottelee, suorastaan hekumoi irtonumeromyyntiä lisäten asiasta lööpeissään Talvivaaran nykyahdingosta. Samaan kuoroon ovat yhtyneet sanomalehdet ja nimenomaan tv-uutiset…

Jokainen lukutaitoinen suomalainen tietää tarkalleen Talvivaaran tämänhetkisen tilanteen vai tietääkö sittenkään.

Tietääkö suomalainen matti tai maija meikäläinen, että em. yrityksessä on meillä jokaisella paljon kiinni valtion – Solidiumin – omistuksen kautta.

Solidium lyhyesti nettilainauksena:

Solidium on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, jonka tehtävänä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä ja kasvattaa pitkäjänteisesti omistustensa taloudellista arvoa. Solidiumin sijoitustoiminta perustuu taloudelliseen analyysiin. Solidiumin sijoitusstrategian perusta ja keskeisin tavoite on nykysalkun hyvä hoito ja sen arvon kasvattaminen. Solidiumin osakesalkussa on yksitoista pörssilistattua yhtiötä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana.

________________________________________________________________________

Erityisesti Kainuun Talvivaaran tilanne ei ole saanut kummoista kouluarvosanaa lööpeissä eikä asiaa ymmärtävien ammattimiestenkään puheissa. Viimeaikaisissa teksteissä/tv-uutisoinnissa ovat vilahtaneet sanat: yhteiskunnan saamattomuus, kyvytön johto, nikkelin maailmanmarkkinahinnan romahtaminen, allasongelmat, ympäristön saastuttaminen, prosessin tehottomuus, jyrääminen, luparikkomukset, valvonnan puute ja aivan viime päivinä nimenomaan kassan tyhjeneminen.

Kuitenkin tälläkin hetkellä: Kainuun työllisyyteen liittyvänä Talvivaaran kerrannaisvaikutukset ovat tuhansia työpaikkoja ja yli miljardin euron edestä metallia jo valmiina kasassa.

Uusilla kasoilla prosessi toimii – lehtitietojen mukaan – erinomaisesti…

Tiedän, että monet lukijoista ajattelevat Talvivaaran olevan suuri kupla. Näkemyksen taustalla on olennaisesti pörssikurssin kehitys. Se on syöksynyt alas kuin kivi taivaalta.

Muutamassa vuodessa 7 eurosta alle 10 senttiin. Tällä hetkellä (torstaina 2. päivänä lokakuuta 2014) se on noin 4 senttiä.

Yrityksen arvo tämänhetkisellä pörssikurssilla mitattuna on naurettavan alhainen. Sen joku raharikas voisi ostaa lähes taskurahoillaan, jos se olisi näin myytävissä.

”Meillä suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole varaa ajatuttaa Talvivaarasta alas. Se on liian suuri ruumis!

Jos eduskuntavaalit olisivat juuri nyt edessä, Talvivaaralle löytyisi ruuhkaksi saakka myötätuntoa, paitsi ehkä viherpiipertäjiltä!” totesi taannoin eräs asiaan perehtynyt.

Mielestäni Suomen valtio on ollut viime vuosina murheellisen passiivinen monissa valtionomistukseen liittyvissä hankkeissa. Niitä on ihan luetteloksi saakka. Se on tosi syvältä se…

Tuntuu välillä siltä, että ministereitäkin ohjailevat ns. keltaisen lehdistön kevyehköt kesälööpit.

Talvivaaran rahoitustilanne on tiukka. Kassassa ei ole liiemmälti pelivaraa. Juuri nyt rahoitustilanteeseen haetaan kiihkeästi uusia ratkaisumalleja. 

Talvivaara irtaantui Lontoon pörssistä - hyvä niin - se oli nykytilanteeseen peilattuna liian suureellista.

Toivottavasti suomalaisten piensijoittajien usko ja luottamus säilyy kuitenkin pääosin aidosti Talvivaaran tulevaisuudessa.

Väliin tuntuu siltä, että pitäisikö pannan hattu asian ratkaisemiseksi kiertämään...

Itse odotan Talvivaaran tilanteesta myönteisiä uutisia lähitulevaisuudessa, toivottavasti niitä alkaa tipahdella kesän kääntyessä alkusyksyyn...

Kyllähän tuo tämän viikon tiistai eli 30.09.2014 oli tosi murheellinen mutta myös jätti pienoisen elämän liekin lepattamaan...

_______________________________________________________________________

Tänään torstaina 02.10.2014 vihdoinkin jotain tukea valtionhallinnon suunnalta, toivottavasti eivät ole pelkkää eduskuntavaalien läheisyyden irtiottoja...
Kehitys- ja valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) haluaa Ylen mukaan Talvivaaran jatkavan ja pitää mahdollisena, että valtio tukee Talvivaaraa.
Paatero korosti , että työpaikat, aluetaloudelliset vaikutukset ja ympäristö ovat nyt tärkeitä. Hän sanoi Ylelle, että ”sellaista vaihtoehtoa, että sitä malmivarantoa ei hyödynnettäisi tai työpaikat tuhottaisiin, sitä en halua nähdä”.
Ministerin mukaan nyt selvitetään, löytyykö Talvivaaralle rahoittajaa markkinoilta. Paatero sanoi Ykkösaamussa myös, ettei Solidiumia ole poissuljettu, kun Talvivaaran ongelmaa ratkaistaan.
”Kaikkein paras vaihtoehto tietysti on, että rahaa löytyy markkinoilta, ja meille tulee uudenlaista osaamista tämmöiseksi ankkurisijoittajaksi. Sehän on tietysti unelma.”
Paatero valittiin kehitys- ja omistajaohjauksesta vastaavaksi ministeriksi, kun vihreät lähti hallituksesta.
Aikaisemmin tällä viikolla elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi, että valtio voi osallistua Talvivaaran rahoittamiseen osana markkinaehtoista ratkaisua. Hän sanoi, että valtion osallistumisen edellytyksenä on, että kaivostoimintaan mukaan tulee uusi teollinen tai muu vakaa toimija, joka tuo toimintaan lisää osaamista, resursseja ja uskottavuutta ja että ympäristöasiat hoidetaan.

Hanna Eskola
hanna.eskola@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti