tiistai 14. lokakuuta 2014

Ei yllätystä - suomalaiset ovat lottokansaa...

Viime aikoina ovat erilaiset niin sanotut asiantuntijat = pörssianalyytikot, supersijoittajat ja kaiken maailman rikkiviisaat irrotelleet Talvivaarasta. Käytetään jopa termiä Perävaara.

Viimeksi on levinnyt villitys verrata Talvivaaran osakkeenomistajia, nimenomaan pienomistajia lottoajiin.

Jos asian kääntää myönteisesti selälleen, ottaa siitä kunnon niskalenkin niin totta kai, ei yllätystä - suomalaiset ovat lottokansaa. Mitä tuota ihmettelee!

Toisaalta meihin on äidinmaidossa siirtynyt ajatus: "Kun halvalla saa niin aina kannattaa 
ostaa!" Välillä siinä saattaa tosin tulla takkiin niin kuin alla olevassa artikkelissakin ihan oikeutetusti varotellaan mutta...

Olenkohan tulossa vainoharhaiseksi? Aina kun näen tuplaveellä alkavan sukunimen sanojan/kirjoittajan yhteydessä niin tulee niin kumman sukkela olo - varsinkin talousasioissa. Niin tarkennuksena edelliseen vielä lisukkeeksi, että kuuluisan Nälkämaan laulun sanat ja sävelet hiipivät tajuntaani...

__________________________________________________________________________

Talvivaara "pelkkää lottoa ja spekulaatiota"

Tiistai 14.10.2014 klo 10:52 (päivitetty ti 11:07)  
KUVA: LAURI  OLANDER/KL

Talvivaaran osakkeista yli puolet on piensijoittajien salkuissa. Sijoittajakonkarin mukaan se on "järkyttävää".
Kaivosyhtiö Talvivaarassa piensijoittajien omistusosuus koko yhtiön osakekannasta on korkea, 58,5 prosenttia arvo-osuusjärjestelmää ylläpitävän Euroclearin tilaston mukaan.
"Järkyttävää. Kun kurssi tulee alas huonojen uutisten seurauksena, piensijoittajat usein ostavat osaketta. Pitäisi toimia päinvastoin", kokenut yksityissijoittaja Jarl Waltonen kommentoi Talvivaaraa Pörssisäätiön uutiskirjeessä.
Kansanosakkeiden kärkeen pitkään kuulunut kaivososakeyhtiö Talvivaara on edelleen viidenneksi suosituin kotitalouksien osake, kirjeessä kerrotaan.
Yhtiöllä on vajaat 78 000 pienosakasta. Omistajien määrä on kolmessa vuodessa yli kaksinkertaistunut. Pörssikurssi on samassa ajassa romahtanut seitsemästä eurosta neljään senttiin.
Talvivaaraa on saneerausmenettelyssä ja sen johtoa vastaan on nostettu syytteet ymnpäristörikoksesta.
Harva yksityissijoittaja lukee yhtiöiden taseita ja tekee analyysejä tulevista kassavirroista. Päätöksiä tehdään tunnepohjalta.
Piensijoittajat uskovat edelleen Talvivaaran käänteeseen. Waltonen on Talvivaaran suhteen epäilevä.
"Käänteeseen ei ole mitään fundamenttiperustetta. Usko kurssinousuun on pelkkää lottoa ja spekulaatiota. On surullista, että piensijoittajat laittavat rahojaan tällaiseen roskaan."

Kristiina Hallman
kristiina.hallman@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti