keskiviikko 1. lokakuuta 2014

"Hei! Me väännetään! Puukkoa vielä lisää haavassa..."

Kyllä meillä on maa väärällään eteviä, rikkiviisaita ja sanavalmiita kolumnisteja. He pääsevät suorastaan hekumoimaan epäonnistumisilla.

Tässäkin Talvivaara-tapauksessa he tekevät -todennäköisesti jatkossakin - kaikkensa, jotta piensijoittajalle saadaan "kunnon opetus" vertaamalla mm. Talvivaaran osakkeenomistusta Veikkauksen Lotto- peliin.

Totta kai suomalaisille piensijoittajille Talvivaaran osakkeiden osto on ollut aivan muuta kuin lottoamista. Haluan uskoa, että pääosin osakkeenomistajilla - pienillä ja suurilla - on edelleenkin tavoitteena pelastaa kyseinen yhtiö.

Suurista omistajista puheen ollen, Sinulla ja minullakin Solidiumin kautta on mahdollisuus osallistua pelastustalkoisiin.

Nyt tarvitaan Suomen valtion entistäkin selkeämpää roolia.

Kysymyksessä ei ole pelkästään Talvivaara yrityksenä, vaan koko kaivosalan tulevaisuus ja nimenomaan tässä tapauksessa koko Kainuun tulevaisuus. 

Tämän aamun eräs "puukonvääntö haavassa"-artikkeli:

Talvivaara-lotolle kävi kalpaten

Keskiviikko 01.10.2014 klo 10:43  


Tiistaiaamu kello 9 oli ratkaiseva hetki kymmenilletuhansille piensijoittajille.
Kävi viimeinkin selväksi, että Talvivaara-lotossa ei jaeta pika- eikä päävoittoja. Käteen jää vain kasa tappioita, menetettyjä euroja.
Talvivaaran selvittäjän Pekka Jaatisen jättämän saneerausohjelman mukaanTalvivaara Sotkamon koko liiketoiminta myydään uudelle yhtiölle. Samalla velat leikattaisiin 99-prosenttisesti.
Hyvä uutinen on, että toimintaa aiotaan jatkaa, mutta on edelleen täysin auki, kuka näin tekee. Ja kenen pussista rahat uuteen yhtiöön tulevat.
Talvivaaran nykyinen toimitusjohtaja Pekka Perä toteaakin yhtiön tulostiedotteessa ykskantaan, että tulevaisuus on edelleen vaakalaudalla.
"Saneerausohjelmien toteutuminen on edelleen ehdollinen velkojien hyväksynnälle ja riittäväksi katsotun, pitkän aikavälin rahoitusratkaisun saavuttamiselle", Perä sanoo.
Mahdollisuuksia on, mutta mikään ei ole varmaa.Takarajana Talvivaaran selviämiselle on nyt joulukuun 1. päivä.
Piensijoittajat ostivat Talvivaaraa kuin hurmoksessa viime kevääseen saakka. Ostoputki on kestänyt käytännössä koko sen ajan, kun Talvivaara on hoiperrellut kuilun reunalla.
Nordnetin mukaan Talvivaaran osaketta sisältävien salkkujen lukumäärä kääntyi viime kevään aikana orastavalle laskutrendille pitkäkestoisen ja voimakkaan nousutrendin jälkeen.
Vuoden 2012 maaliskuun lopussa vähintään yhden Talvivaaran osakkeen sisältävien salkkujen määrä oli vajaat 10 000. Tällä viikolla vastaava salkkumäärä oli yli 16 000.
Kun suuret instituutiosijoittajat poistuivat Talvivaarasta, piensijoittajat tankkasivat. Jo tuolloin oli tiedossa, että kyse on lähinnä lottokupongista.
Talvivaaran omistajina on ollut kymmeniätuhansia piensijoittajia. Lottokupongin ennätyshalpa hinta on innostanut ostamaan, ja pienikin positiivinen liikahdus on näyttänyt prosenteissa valtavalta voitolta.
Totuus on inhottava. Kymmenientuhansien sijoittajien rahat ovat nyt Kankkulan kaivossa.
Saneerausmenettelyn myötä Talvivaaran nykyisen osakkeen arvo liudentuu käytännössä nollaan. Aikamoinen isku ja opetus pörssisijoittamista opetteleville suomalaisille.

Jari Saario
jari.saario@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti