maanantai 20. lokakuuta 2014

Päättämisen tuskaa...

Googlasin hetki sitten sanaparilla: rakenteellinen uudistus, josta itsekin olen hakenut ns. rautalankamallia. Törmäsin alla olevaan asiantuntijatekstiin, jossa on yksiselitteisesti ja selkeästi esitetty syyt, miksi maamme luottoluokitus hivenen tipahti.

Rivien välistä voi lukea myön ns. rakenteellisten uudistusten viivästymisestä.

Nettiteksti:



Uutiset | Talous

Ekonomisti Kangasharju: Pelleilyn on loputtava!

Aki Kangasharju näkee luottoluokituksen putoamisessa kultaisen reunuksen: nyt poliittisten päättäjien on herättävä.
Aki Kangasharju kritisoi hallitusta poliittisesta päättämättömyydestä.
Aki Kangasharju kritisoi hallitusta poliittisesta päättämättömyydestä. VELI-JUKKA MUSTAJÄRVI
Nordean tutkimusjohtaja ja pääekonomisti Aki Kangasharju on jo pitkään ennustanut, että Suomen luottoluokitus tulee putoamaan.
- Kai on sanottava, että mitäs minä sanoin, Kangasharju sanoo.
Hänen mielestään syyt Standard & Poor’sin heikentyneeseen luottoluokitukseen ovat päivänselvät. Suomen talouskasvu on kolmatta vuotta miinuksella, tulevina vuosina kasvu saadaan hädin tuskin käyntiin, valtion talous on alijäämäinen ja velkaantunut.
- Kaiken päälle tuli Venäjän tilanne isona sokkina.
Kangasharju ei anna kovin mairittelevaa arvosanaa maan päättäjille talouskriisin hoidosta. Hänen mukaansa istuvalla hallituksella on alla "kolmen ja puolen vuoden poliittinen päättämättömyys".
- Tämä oli nähtävissä kaikille, jotka avoimin silmin tätä tilannetta katsoivat. Ei voi mitään, jos jotkut katsoivat asioita sinivalkoisten lasien läpi.

Korot nousevat heti

Heikentynyt luottoluokitus tullee aiheuttamaan korkomarkkinoilla välittömän reaktion.
- Maanantaina valtionlainojen korot varmasti pomppaavat. Tämä ilmoitus tuli pari kuukautta odotettua aiemmin, ja rahoitusmarkkinat ylireagoivat varmasti, Kangasharju sanoo.
Pidemmällä aikavälillä reaktio ei ole yhtä raju. Kangasharju uskoo, että valtionlainojen korko kasvaa vuositasolla 30-50 miljoonaa euroa, mikä ei koko lainamäärään nähden ole järin suuri summa.
Tavallisen ihmisen arkeen alentunut luottoluokitus ei Kangasharjun mukaan vaikuta muuten kuin poliitikkojen retoriikan muuttumisena. Vaalien lähestyessä puheisiin nousee taatusti luottoluokituksen palauttaminen.

"Kipeät päätökset tehtävä"

Kangasharjun mielestä päättäjien on nyt saatava kipeät säästöpaketit ajettua läpi.
- Tämä on erittäin ikävä asia, mutta surussa on kultareunus. Tämä on selvä viesti poliittiselle järjestelmälle. Pelleilyn on loputtava, Kangasharju naulaa.
Nyt aikaansaatu eläkeuudistus ei Kangasharjun mukaan riitä. Tarvitaan uudistuksia hyvin laajalla rintamalla, investointeja, innovaatioita ja riskinottoa on lisättävä.
Kangasharjun mielestä kuntakentän uudistus on ajettava loppuun.
- Kipeät päätökset on nyt tehtävä. Kuntien tehtäviä on vähennettävä yli miljardilla eurolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti