sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Etävalvonta on nykyaikaa...

Nykyaikana on mahdollisuus valvoa lähes mitä, missä ja milloin tahansa. Tekniikan kehitys antaa siihen mahdollisuuden - luonnollisesti pörssin/kukkaron vahvuus henkilötasolla sanelee etäseurantalaitteiden tason ja laajuuden.
Valtion, kunnan, kauppaliikkeen tms. resurssit ovat osittain yhteisesti päätettäviä asioita.

Muutamia esimerkkejä:

Jo pitkään on pääteiden liikennettä valvottu ja tulokset ovat lähes kaikkien käytettävissä. Saamme ajantasakuvaa, hyödyllisiä tietoja sääolosuhteista, jne. ...
Omia ajotottumuksia ja ajankäyttöä voi hienosäätää em. tietojen perusteella.

Kuuluisat, joidenkin mielestä ärsyttävät  "peltipoliisit" ovat asia erikseen.

Sähkönkulutusta tarkkaillaan yhä enenevässä määrin ns. etäluettavilla sähkömittareilla. Kenellä tahansa sähkön kuluttajalla on mahdollisuus seurata oman asunnon/kiinteistön sähkönkulutusta reaaliajassa.
Kuinka paljon em. tyyppisellä seurannalla on mahdollisuus vaikuttaa omaan sähkönkulutuskäyttäytymiseen, siitä ollaan ainakin kahta mieltä.

Nykyisin on paljon puhuttu kauppaliikkeiden osalta asiakasprofiloinnista. Ostoskäyttäytyminen lienee sekin eräänlaista etävalvontaa, jolla ohjataan tuotevalikoimaa ja kukaties hinnanmuodostusta. 

Uusissa nykyaikaisissa autoissa alkaa olla niin paljon tieto- ja anturitekniikkaan liittyviä vempaimia, että heikompaa alkaa jo hirvittää. Autoja on mahdollisuus seurata sateliittipaikannuksen perusteella. Autojen kuntoa on myös mahdollisuus tarkkailla ja tarvittaessa antaa/saada etäohjeistusta...  

Edellä olevat ovat vain pientä pintaraapaisua otsikon aihepiiristä - tasoa jäävuoren huippu...

Meitä seurataan jatkuvasti entisestäänkin tarkemmin. Tuskin kukaan voi siltä välttyä, sillä olemmehan me mm. Suomessa kymmenissä tuhansissa erilaisissa rekistereissä kirjattuina.

Ei riitä, että meitä seurataan, vaan me itse mielellään seuraamme myös, mitä ympärillämme tapahtuu. 

Muutamia esimerkkejä:

Saatamme viritellä eri kohteisiin valvontakameroita, liiketunnistimien perässä olevia valoja, erilaisia hälyttimiä, jne. ...

Havahduin hetki sitten itse henkilökohtaisesti etävalvonta-asiasta puhelimen käytön yhteydessä.
Itse puhun puhelimeen erittäin vähän, en lörpöttele - omasta mielestäni - turhia. Onneksi minulle soitetaan myös vähän. Pääsääntöisesti soittajalla on aina asiaa.

Kun minä soitan, kysyn aika usein tutulle henkilölle soittaessani: "Terve! Missä päin maailmaa olet?"

Yleensä puhelimeen vastannut henkilö ilmoittaa sijaintinsa, toki ei mitään koordinaatteja. No tietysti nekin nykyaikana ja nykytekniikalla on tarkistettavissa.

Jos jatkaisin "kyselyä" tyyliin: "Oletko jo juonut aamukahvit/syönyt aamupalan/syönyt päiväaterian, jne. ..." niin kyllähän siinä lähestytään eräänlaista etävalvontaa...

En jatka asiaa yhtään pitemmälle. Tarkoitukseni on em. tyyppisellä osoittaa, että harmittomilla, oikeastaan aika tavanomaisilla kysymyksillä saattaa saada - jos yleensä haluaa - paljon tietoa lyhyessä ajassa.

Tässäpä aluksi kevyttä etävalvontaa... 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti