maanantai 20. lokakuuta 2014

Muistatko tätä?

Tukholman saaristossa on merijahti käynnissä. Ollut jo monta päivää ja jatkunee varmaan vielä jonkin aikaa.

Mistä on kysymys? Tuskin yhtä uskaliaasta tapahtumasta kuin alla olevassa artikkelissa kerrotaan.

Ruotsi on ajanut alas omaa armeijaasa, karsinut puolustusbudjettia, jne. ... 

Ei tarvitse olla kovinkaan suuri ennustaja lähitulevaisuudesta, varsinkin, jos pinnan alta alkaa löytyä konkretiaa, olipa se mitä tahansa.

Saattaa olla, että jopa SWOT-analyysi Natosta alkaa olla ajankohtainen...


Nettilainaus Kauppalehden sivuilta:

Bildt muistutti Wallenbergin kidnappauksesta

Maanantai 20.10.2014 klo 17:24   1 kommenttia

Paavo Lipponen, Peter Wallenberg ja Juri Derjabin Talouden kylmä sota -konferenssissa 2003.
Paavo Lipponen, Peter Wallenberg ja Juri Derjabin Talouden kylmä sota -konferenssissa 2003.
Finanssiruhtinas Peter Wallenberg lähes kidnapattiin venäläiseen minisukellusveneeseen 1990-luvun alussa.
Ruotsin entinen ulkoministeri ja venäläisten sukellusveneiden jahtaajana 1980-luvulla kunnostautunut Carl Bildt ei ole juuri kommentoinut Ruotsin puolustusvoimien parhaillaan menossa olevia "tiedustelutoimia".
Ruotsinkielisessä tviitissään "CBildt" Bildt kuitenkin muistuttaa "tosin historiallisesta, mutta kiinnostavasta ja yhtäkkiä relevantista tapahtumasta".
Bildt linkkaa Ruotsin radion dokumenttiohjelmaan, joka kertoo yrityksestä kidnapata Ruotsin tunnetuin finanssimagnaatti Peter Wallenberg minisukellusveneen avulla kesäasunnoltaan Värmdön saarelta vuonna 1993. Yritys epäonnistui, kun Ruotsin poliisi sai kesäasunnon nurmikolta kiinni neljä ukrainalaista ja venäläistä miestä.
Poliisi sai samalla haltuunsa Neuvostoliiton puolustusvoimilta peräisin olevaa sukelluskalustoa, väärennettyjä passeja, käsituliaseita ja granaatteja. Kuulusteluissa miehet kertoivat aikoneensa piiloutua Ruotsin puolustusvoimien salaiseen, vain vesiteitse saavutettavaan kallioluolaan Slussenin läheisyyteen.
Ruotsin puolustusvoimille oli radio-ohjelman mukaan arvoitus, miten rikolliset tunsivat Ruotsin salaisia kohteita keskellä Tukholmaa. Erään historioitsijan avulla kävi ilmi, että netistä ja muualta keräilijöiltä löytyy neuvostoajan erittäin tarkkoja karttoja 17 eri Ruotsin kaupungista.
Kuva Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän suuresta Ruotsin-harrastuksesta piirtyy radio-ohjelman mukaan muun muassa tiedoista, jotka koskevat venäläisten kuorma-autojen ja taulukauppiaiden liikkeitä, entisiä diplomaatteja, aiemmin tuntemattomia sukellusveneitä ja sammakkomiehiä ja niin edelleen.  

Auli Mauno
auli.mauno@kauppalehti.fi
+358-10-665 101

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti