lauantai 11. lokakuuta 2014

Suomi S&P:n AAA > AA+ luokkaan, voihan rähmä...

Pitäisikö meidän suomalaisten huolestua? No ei tietenkään, koska kaikki on edelleen niin sanotusti omissa käsissä.
Vanhemiselle emme voi mitään, Venäjän taloudellinen tilanne kauppakumppanina on huolestuttava, puusta löytyy takuuvarmasti uusia innovaatioita ja lisäpotentiaalia, työvoimakustannusten nousu on saatava hallintaan, on pakkosaada, eläke- ja sote-uudistus on saatava maaliin seuraavan vaalikauden aikana, siinäpä se kaiken kaikkiaan...
Suoraa nettilaunausta: Standard & Poor`s perustelut "luokkapudotukselle"
1. Harmaantuva kansa
Väestön vanheneminen johtaa muun muassa kutistuvaan työvoimaan. Samalla huoltosuhde heikkenee, ja terveysmenot kasvavat.
2. Heikentyvä kysyntä ulkomailla
Erityisesti S&P huolehtii Suomen asemasta, mikäli euroalueen alavire kiihtyy. Myös tärkeän kauppakumppanin Venäjän taloudellinen tilanne voi aiheuttaa lisää päänvaivaa.
3. Avainalojen alamäki
Luottoluokittajan mukaan on epävarmaa, pystyvätkö muut alat paikkaamaan metsä- ja paperiteollisuuden sekä elektroniikkateollisuuden, erityisesti Nokian, jättämiä aukkoja.
4. Työmarkkinoiden joustamattomuus
Työvoimakustannukset ovat nousseet luottoluokittajan mukaan huolestuttavasti muuhun euroalueeseen verrattuna vuosina 2007-2013.
5. Hidas muutos
Huolista huolimatta Suomen näkymät AA+-luokassa ovat S&P:n mukaan kuitenkin vakaat.Rakenneuudistus etenee luottoluokittajan mielestä hitaasti. Muun muassa eläke- ja sote-uudistuksen S&P uskoo kuitenkin parantavan Suomen tilannetta pitkällä aikavälillä.
Luottoluokittajan perusteluista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti